ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI     SHOP
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
home kontakt sitemap pretraga
oglašavanje / marketing
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
home kontakt sitemap pretraga
zagreb u slici / galerija slika
pomozimo im
knjižnice grada zagreba
oglašavanje / advertising
oglašavajte se na ZGportalu
oglašavanje / advertising
newsletter zagreb / zagrebački e-magazin
nagradnjače
vremenska prognoza
web hosting centar `Art in Web`
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
poslovni imenik grada zagreba
oglašavanje / advertising
 
oglašavajte se na ZGportalu
 
GDJE SAM?
>
>
>
fizičko kažnjavanje djece
 
više nije pitanje je li potrebno prijaviti nasilje, što vrlo ohrabruje, već je pitanje kako to izvesti na način da se ono radi u najboljem interesu djeteta

Izloženost djece tjelesnom nasilju i kažnjavanju vodi k rizičnim ponašanjima

 
konferencija `vrijeme da zaustavimo nasilje nad djecom`
 
vijesti sa scene po mjesecima 2017. godine
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
arhiva vijesti sa scene (po godinama)
 
2015.
2016.
2018.
 
 
 
Nacionalno epidemiološko istraživanje provedeno tijekom 2012. godine na uzorku od 3.644 djece u dobi od 11, 13 i 16 godina, pokazalo je da je čak 72,3 posto djece do 16. godine svog života izloženo tjelesnom kažnjavanju. Tjelesnom zlostavljano izloženo je 40,7 posto djece u dobi do 16 godina, a 10,8 posto djece izloženo je nekom obliku seksualnog zlostavljanja.

Ti podaci upućuju da je u razredu od 30 učenika njih 20 ima iskustvo tjelesne sile kao odgojnog postupka, dok je gotovo svako drugo dijete žrtva teškog oblika fizičkog nasilja, poput udaranja otvorenim dlanom, šakom ili nekim predmetom.


Od sažetih podataka više zabrinjava činjenica da sve više studija pokazuje da su od samog nasilja razornije njegove posljedice, s obzirom na to da su takva djeca sklonija rizičnim ponašanjima poput maltretiranja, laganja, varanja, bježanja s nastave i drugim složenim problemima u ponašanju.

Na zabrinjavajuće su podatke podsjetili u Udruzi roditelja Korak po korak na 2. CAP konferenciji pod nazivom Vrijeme da zaustavimo nasilje nad djecom, organiziranoj 24. i 25. travnja 2017. godine uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.


Susret je okupio stručnjake iz cijele Hrvatske koji su aktivno uključeni u CAP (Child Assault Prevention) program, usmjeren na primarnu prevenciju zlostavljanja i osnaživanje djece u sprečavanju napada vršnjaka, nepoznatih osoba i djeci poznatih odraslih osoba. Program nastoji integrirati najbolje izvore pomoći u zajednici kako bi se smanjila ranjivost djece i mladih od verbalnog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja.

"Ovu konferenciju organiziramo kako bismo okupili stručnjake i ukazali na programe koje sustavno provodimo u cilju rješavanja problema nasilja nad djecom i mladima. Jedan je od tih programa i CAP program primarne prevencije nasilja nad i među djecom u vrtićima, školama i centrima za odgoj i obrazovanje, koji od 2000. godine kao regionalni trening - centar za Hrvatsku provodimo u gotovo svim županijama. U tih smo 16 godina ovim visokokvalitetnim programom obuhvatili gotovo 80.000 djece, 50.000 roditelja i 18.000 djelatnika odgojno - obrazovnih ustanova, u čemu nam veliku podršku pružaju CAP pomagači koji provode program iz godine u godinu u svojim ustanovama i na taj način doprinose zaštiti djece od nasilja. Na ovoj se dvodnevnoj konferenciji prisjećamo svega što smo zajedno dosad postigli, ali i predstavljamo nove programe i projekte. Posebno ističemo da smo tijekom prošle i ove godine proveli evaluaciju učinka CAP programa verzije za mlade koja je jasno pokazala da TeenCAP program ima učinak na znanje o vlastitim pravima, samopouzdanje te znanje i stavove o uznemiravanju i zlostavljanju. Primjerice, mladi u većem postotku nakon provedbe programa prepoznaju oblike seksualnog uznemiravanja te se time povećava vjerojatnost da bi ga prijavili. Uz to, od 12 pokazanih strategija obrane od uznemiravanja i zlostavljanja, mladi su naučili čak 11, a to ohrabruje za nastavak i širu primjenu programa.", pojasnila je Marina Trbus, voditeljica CAP programa iz Udruge roditelja Korak po korak.


Tijekom rasprave zaključeno je da više nije pitanje je li potrebno prijaviti nasilje, što vrlo ohrabruje, već je pitanje kako to izvesti na način da se ono radi u najboljem interesu djeteta. Kako bi se to postiglo, potrebno je raditi na vještinama prijave kod učitelja, odgajatelja i roditelja. Sudionice i sudionici konferencije su zaključili da je CAP program vrlo kvalitetan te da, osim što osnažuje djecu, osnažuje i odrasle da se suprotstave svima koji su u društvu nasilni i represivni.

Dodatno, konferencija je doprinos Održivim ciljevima Ujedinjenih naroda, gdje je jedan od ciljeva mir, pravda i snažne institucije te Europi 2020 kako bi se stvorili uvjeti za pametan, održiv i uključiv rast.


U sklopu panela Lidija Pavić Rogošić, direktorica udruge ODRAZ i članica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, detaljnije je predstavila koncept održivog razvoja, poveznice Milenijskih ciljeva te održivih ciljeva kao i Europskih politika. Snježana Krpes iz Saveza društava Naša djeca predstavila je kampanju koju je njihova organizacija razvila u suradnji s brojnim osobama iz javnog života s ciljem informiranja šire javnosti o 17 održivih ciljeva UN-a za razdoblje do 2030. godine.

Zaključno se kroz izlaganje Marine Trbus, voditeljice CAP programa, i prikaz UN Kampanje za eliminaciju svih oblika nasilja nad djecom do 2030. godine raspravljalo o mogućnostima doprinosa ovim politikama i kampanjama na lokalnoj razini.
 
 
 
snježana krpes, marina trbus i lidija pavić rogošić
 
 
 
Dodatne informacije:
gradski vodič: hoteli u gradu zagrebu
događanja na sceni
ZGportal Zagreb: naslovna stranica
26. travnja 2017.
k.v.
 
 
vijesti sa scene po mjesecima 2017. godine
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
arhiva vijesti sa scene (po godinama)
 
2015.
2016.
2018.
 
 
 
 
       
   
 
 
loading...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
web hosting centar Zagreb / web hosting, najam serverskog prostora, zakup i registracija internetskih domena
studio BOJA zagreb / studio za web i grafički dizajn
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
  ZGportal Zagreb
antispam   studio BOJA Zagreb / dizajn i produkcija