koncertna dvorana vatroslav lisinski zagreb | kolovoz 2012.

Koncertne dvorane u Zagrebu | Arena, Lisinski, Dom sportova, Tvornica, Draženov dom…

Koncertne ili simfonijske dvorane kulturne su građevine koje služe za izvođenje koncerata, opera, mjuzikla i baleta, a po potrebi i predstava. Tijekom 18. i 19. stoljeća te dvorane su uglavnom služile za koncerte simfonijskih orkestara, zborova i izvedbe baleta. No, tijekom 20. stoljeća njihova uloga se proširila i na izvedbe djela zabavne, popularne i tradicionalne glazbe. Osim glazbenih događanja, u novije vrijeme se koncertne dvorane koriste i za održavanje skupova, predavanja, kongresa i drugih oblika javnog okupljanja.

U Zagrebu se nalaze više specijaliziranih koncertnih dvorana. To su Dom sportova, Dvorana Cibona (Košarkaški centar Dražen Petrović), Hrvatski glazbeni zavod, Arena Zagreb, Koncertna dvorana Blagoje Bersa, Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski, Hala Zagreb i Tvornica kulture.

aktualno: Što se danas događa u Zagrebu provjerite ovdje.

Koncertne dvorane u Zagrebu – odaberite dvoranu za više informacija:

Dom sportovaCibona
Tvornica kultureArena Zagreb
LisinskiHrvatski glazbeni zavod
Blagoje BersaHala

Dom sportova

 • adresa: Trg Krešimira Ćosića 11, 10 000 Zagreb
 • kvart: Trešnjevka
 • tag: #DomSportova
 • info: Dom sportova ima Veliku i Mala dvoranu, tzv. dvojku;

Od prvog egzibicijskog nastupa košarkaša Europe i Sjedinjenih američkih država 17. lipnja 1972. godine sve do danas, zagrebački Dom sportova mjesto je održavanja najvažnijih sportskih događanja. U Domu se održava i najveći malonogometni turnir u HrvatskojKutija šibica, no, tu ćete naći i izložbe, estradne i umjetničke priredbe te vjerska i politička okupljanja.

Dom sportova ima 32.000 m2 korisne površine, od čega je 10.000 m2 poslovnog prostora. Ostalih 22.000 m2 služi isključivo sportu. Dom ima osam dvorana u kojima svakodnevno trenira tridesetak zagrebačkih sportskih klubova, a najpoznatije su Velika i Mala dvorana. Nema mjeseca da se u Domu sportova ne održi događaj po kojem je taj mjesec zapamćen u javnosti i medijima. Bilo da se radi o nastupu velikog svjetskog kluba, reprezentacije, europskim i svjetskim prvenstvima ili svjetskim ili domaćim glazbenim zvijezdama. Što će se uskoro događati u Domu sportova možete doznati ovdje.

Koncertna dvorana Dražen Petrović / Cibona – Draženov dom

 • adresa: Savska cesta 30, 10 000 Zagreb
 • kvart: Trešnjevka
 • tag: #Cibona
 • info: KC Dražen Petrović koristi KK Cibona Zagreb;

Cibona, Draženov dom ili punim imenom Košarkaški centar Dražen Petrović, višenamjenska je sportska dvorana. Jedna je od većih u gradu Zagrebu, a kapacitet joj je 5.400 mjesta. Ime je dobila po velikanu hrvatske i svjetske košarke Draženu Petroviću.

Dvorana je službeno otvorena 30. lipnja 1987. godine i u početku je nosila ime Sportski centar Cibona. No, 4. listopada 1993. godine, preimenovana je u Košarkaški centar Dražen Petrović. Dvoranu danas koristi košarkaški klub Cibona, a koristi se i za koncertne nastupe. 7. lipnja 2006. godine uz dvoranu je otvoren Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović.

Tvornica kulture

Tvornica Kulture je najveći klub i ujedno i koncertna dvorana u centru grada Zagreba. A ako bi detaljnije opisali Tvornicu, ona je “polivalentni pogon za proizvodnju raznih programskih sadržaja”. Klub se sastoji od dva zasebna prostora – tu su Mali i Veliki pogon. U teoriji, ali i praksi, ove dvije dvorane mogu proizvoditi i funkcionirati zasebno ili prema potrebi biti spojeni u jednu cjelinu. Do Tvornice kulture možete doći tramvajskim linijama 5 i 7, a obližnja stanica je Trg Petra Krešimira IV. Popis ostalih zagrebačkih klubova možete potražiti ovdje.

Arena Zagreb

 • adresa: Ulica Vice Vukova 6, 10 020 Zagreb
 • kvart: Lanište (Novi Zagreb)
 • tag: #ArenaZagreb
 • info: Arena Zagreb je najveća zagrebačka sportsko – koncertna dvorana;

Arena Zagreb najnovija je i najveća zagrebačka višenamjenska dvorana s pratećim sadržajima. Kapacitet joj je 16.500 sjedećih mjesta, a izgrađena je za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva koje se 2009. godine održalo u Hrvatskoj. Ova dvorana je predviđena za održavanje sportskih, kulturnih, poslovnih i zabavnih manifestacija.

Smještena je na zapadnom ulazu u grad Zagreb u naselju Remetinec. Nalazi se odmah uz trgovački Arena Centar Zagreb. Podzemna garaža pokriva kapacitet od 900 parkirališnih mjesta, a tu je i više od 80 nadzemnih parkirališnih mjesta. Za masovnije posjete dvorani predviđena su autobusna parkirališta za 36 autobusa.

Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski

 • adresa: Trg Stjepana Radića 4, 10 000 Zagreb
 • kvart: Trnje
 • web: lisinski.hr
 • tag: #KDLisinski
 • info: najvažnije kulturno mjesto u Zagrebu;

Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski najveća i najvažnija koncertna dvorana u Zagrebu i Hrvatskoj. Nazvana je po velikom hrvatskom skladatelju Vatroslavu Lisinskom (1819-1854), autoru prve hrvatske opere Ljubav i zloba. Sama dvorana izgrađena je i otvorena je 1973. godine. KD Lisinski se sastoji od Velike dvorane, Male dvorane, četiri salona za sastanke i predvorja. Velika dvorana prima 1.847, a Mala 304 posjetitelja. Dodajmo da je izložbena površina u predvorju površine od oko 1.888 metara kvadratnih horizontalno i 3.000 vertikalno.

KD Lisinski jedan je od Simbola grada Zagreba. Smještena je u neposrednoj blizini hotela Esplanade i International, a kao glazbeno-kongresni centar godišnje ugošćuje više od 760.000 posjetitelja. Vrlo dobro je povezana sa ostatkom grada gradskim prijevozom – tramvajem (Vukovarska ulica i Glavni kolodvor) i autobusom (terminal Glavni kolodvor). Uz Dvoranu je nalazi veliko gradsko javno parkiralište.

Hrvatski glazbeni zavod

 • adresa: Ulica Ivana Gundulića 6a, 10 000 Zagreb
 • kvart: Donji Grad – Centar
 • web: hgz.hr
 • tag: #HrvatskiGlazbeniZavod
 • info: HGZ je hram klasične glazbe

Hrvatski glazbeni zavod u Gundulićevoj najstarija je glazbena ustanova u Hrvatskoj. Osnovana je 1827. godine u Zagrebu kao društvo prijatelja glazbe, tada u javnosti poznat kao Musikverein (Glazbeno društvo). HGZ je bio pokretač mnogih oblika glazbenog života tijekom zagrebačke prošlosti. Organizirao je koncerte i izgradio zgradu s koncertnom dvoranom te osnovao glazbenu školu.

Pokrenuo je izdanja skladbi hrvatskih autora te trajno sakuplja građu za glazbenu knjižnicu i arhiv. U novije vrijeme pokreće i izdavačko-istraživačke projekte (Blagoje Bersa) te priređuje interdisciplinarne susrete u klubu HGZ-a. Za svoje članstvo i širu javnost mjesečno izdaje glasilo HaGeZe.

Koncertna dvorana Blagoje Bersa

Koncertna dvorana Blagoje Bersa najnovija je zagrebačka koncertna dvorana i nalazi se u zgradi Muzičkoj akademije u Zagrebu. Ima 300 mjesta, a zamišljena je i projektirana da postane ne samo središte pedagoškoga procesa Muzičke akademije u kojoj je i smještena, nego i novo, prepoznatljivo središte zagrebačkoga i hrvatskoga kulturnoga života. A čim se pojavila pokazala se da je jedna od tri najbolje koncertne dvorane u Zagrebu.

Promjenjiva geometrija pozornice i gledališta, orkestralna jama, a s obzirom na to i uređaji promjenjive akustike, razni scenski elementi, podizne platforme, povlake, plesni pod, scenska rasvjeta, kino-platno i projektor te vrhunski opremljene video i audio režije omogućuju realizaciju i snimanje glazbenih, scenskih, stručnih događanja i skupova. Na raspolaganju su dva koncertna klavira marke Steinway i Boesendorfer. Također, u planu je gradnja velikih koncertnih orgulja.

Hala Zagreb

Hala Zagreb je najveći multifunkcionalni prostor u Hrvatskoj! Hala je klub koji spada i među koncertne dvorane, a ona je festivalska lokacija, ugostiteljski objekt i kongresni centar u jednom. Dvorana ima ogromnu kvadraturu ukupne dimenzije 1.900 metara kvadratnih, a pogodna je za izvedbu različitih programa.

Dvorana Hala ima sanitarni čvor sa ukupno 23 jedinice te opremljeni backstage prostor. Hala posjeduje 60 vlastitih parkirnih mjesta te 4 ulaza, od kojih je jedan dovoljne veličine za uvoz kamiona. Dvorana ima 18 velikih staklenih krovnih otvora kroz koje dopire prirodno svjetlo u ambijent visokog industrijskog dizajna.


PROČITAJTE VIŠE

INFO

 • Koncertne dvorane u Zagrebu – Arena, Lisinski, Dom sportova, Tvornica, Draženov dom…
 • Concert halls in Zagreb – Arena, Lisinski, Dom sportova, Tvornica, Draženov dom…
 • Sale da concerto a Zagabria – Arena, Lisinski, Dom sportova, Tvornica, Draženov dom…
 • Konzertsäle in Zagreb – Arena, Lisinski, Dom sportova, Tvornica, Draženov dom…
 • Salas de conciertos en Zagreb – Arena, Lisinski, Dom sportova, Tvornica, Draženov dom…
 • Koncerttermek Zágrábban – Arena, Lisinski, Dom sportova, Tvornica, Draženov dom…
Tagged