zoološki vrt - park maksimir zagreb - 2022.

Zoološki vrt Zagreb – družite se s divljim životinjama u srcu parka Maksimir

Zoološki vrt Zagreb smješten je u južnom dijelu park-šume Maksimir, a u njemu živi više od 300 vrsta životinja i preko 2.200 jedinki sa gotovo svih kontinenata naše planete. Točnije, u njemu ćete naći brojne sisavce, ptice, gmazove, vodozemce, ribe kao i beskralježnjake. Dodajmo da zagrebački Zoološki vrt ima velik broj vanjskih nastambi, nekoliko paviljona, ali i malih tematskih tropskih kuća.


Do zagrebačkog Zoološkog vrta najjednostavnije je doći tramvajem i to linijama 4, 5, 7, 11 i 12. Napomenimo da ako dolazite iz centra Zagreba, tj. sa zapadne strane, izlazna postaja je Bukovačka, a ona se nalazi na križanju Maksimirske i Bukovačke ceste. Ukoliko dolazite iz smjera Dubrave, tj. s istoka i želite ući na istočni ulaz Zoološkog vrta, izađite na tramvajskoj stanici Hondlova.

Blagajna radi od 9 do 16, dok sam Zoološki vrt radi od 8 do 17 sati. U Zoo vrt moguće je ući isključivo za vrijeme rada blagajni, a nakon 16 sati iz Vrta je moguće ući i izaći samo kroz glavni ulaz. Cijene ulaznica iznose od 10 do 30 kuna. Dodajmo da u Zoo vrtu možete dobro i jesti jer se u njemu nalazi restoran Kod morskog lava. I zanimljivo, zagrebački Zoo vrt je jedan od tri u Hrvatskoj, a prostire se na popriličnih sedam hektara.

ZOO vrt Zagreb – cijene ulaznica i kontakt

Kontakt informacije

Cijene ulaznica

 • odrasli: 4 eura (30,14 kuna)
 • djeca od 7 do 14 godina: 3 eura (22,60 eura)
 • djeca od 2 do 7 godina: 2 eura (15,07 kuna)
 • školske grupe: 2,50 eura (18,84 kune)
 • vrtićke grupe: 2 eura (17,07 eura)
 • edukacija: 1 euro (7,53 kune)

Pravila ponašanja tijekom posjeta Zoološkom vrtu

Životinje i objekti Zoološkog vrta u Zagrebu služe na radost svih posjetitelja i u općem je interesu da ih se pazi i ne oštećuje. Također, ograde ispred i oko nastambi životinja štite posjetitelje od opasnosti, a zabranjeno je prelaženje, naginjanje i podvlačenje pod iste. Zoo vrt Zagreb ne snosi odgovornost za posljedice nepridržavanja ovog pravila.

Djeca ispod 12 godina smiju posjetiti Zoološki vrt samo u pratnji odrasle osobe. Uz to, strogo je zabranjeno hranjenje životinja koje žive u Zoološkom vrtu, a i zabranjeno je u njega uvoditi životinje (pse, mačke i druge životinje). Zabranjeno je diranje ili bilo kakvo uznemiravanje životinja Zoološkog vrta. Zabranjeno je ulaziti biciklom, saonicama, koturaljkama kao i drugim sredstvima koje mogu povrijediti ljude ili uznemiriti životinje.

Video, foto i druge snimke iz Zoološkog vrta smiju se koristiti samo za vlastite / privatne potrebe. Za ostale upotrebe potrebno je dopuštenje uprave. Službenicima Zoološkog vrta Zagreb dopuštena je kontrola ulaznica, a na njihov zahtjev ulaznica se mora pokazati. Kupnjom ulaznice posjetitelji prihvaćaju pravila ponašanja u Zoološkom vrtu uređena ovim pravilima. Nepridržavanje ovih pravila povlači za sobom posljedice i obavezu naknade nastale štete prema zakonskim odredbama.

Zoološki vrt u Zagrebu – kalendar povijesnog razvoja

2019.: Preuređen je paviljon Duh monsunskih šuma u kojeg je uselilla je kraljevska kobra. A novu nastambu dobio je i komodski varan koji ju čeka od 2016. godine, od kada stanuje u Zagrebu. Ukupno je uređeno osam novih terarija u koje je smješteno deset novih životinjskih vrsta koje do sada nisu bile vidljive posjetiteljima.

2017.: 4. lipnja otvorena je volijera za afričke ptice, čime se omogućilo promatranje ptica bez ikakvih vidljivih barijera. Zahvaljujući suvremenom arhitektonskom rješenju, afričke ptice močvarice dobile su ogroman nadsvođen prostor koji im omogućuje boravak na tlu, ali i letenje. S druge strane, posjetitelji su dobili mogućnost ući u nastambu i vidjeti ptice kao u prirodi, no udaljene samo metar-dva. Osigurane su i promatračnice s kojih se ptice može gledati uz pomoć dalekozora i teleskopa.

2014.: U svibnju te godine izgrađena je nova nastamba za lavove veličine 1.800 kvadrata. To je bilo veliko povećanje, jer je dotadašnja nastamba imala samo dvjestotinjak kvadrata. Nastamba ima svoju lavovsku špilju, stjenovite otoke kao u savani, svoje pojilište te grijanu stijenu na sredini, na kojoj lavovi mogu uživati na suncu.

Događanja u Zoo vrtu od 1900-te do 2000-te godine

1990.: Započinje velika obnova i moderniziranje Zoološkog vrta. Životinje su dobile veće, ljepše i modernije nastambe, a one životinje kojima se nije mogao pružiti adekvatan prostor, dislocirane su u druge vrtove. Također, vrt je počeo organizirati brojne edukativne obilaske, zabave te događanja.

1972.: Gradi se Tropska kuća i u nju se useljava jedan od najdugovječnijih stanovnika – nilski krokodil.

1933.: Počinje izlaziti mjesečnik Zoološki Vrtić.

1926.: Zoološki vrt se proširuje i prelazi sa otoka na kopno.

1925.: 27. lipnja Zoološki vrt Zagreb osnovao je Mijo pl. Filipović, čime on postaje najstariji zoološki vrt u jugoistočnoj Europi. Spomenimo da je na dan otvorenja u njemu bilo samo pet životinja – tri lisice i dvije sove. Lisice je poklonio August Langhoffer, tadašnji ravnatelj Zoološkog muzeja u Zagrebu. Sove je donirao Petar Dimec, koji ih je donio u zelenom šeširu. Dodajmo da je ulaznica prvih dana iznosila jedan dinar.

1905.: Promovirana je ideja o osnivanju zagrebačkog zoološkog vrta. Ideju su promovirali banski savjetnik dr. Ivo Malin, prof. dr. August Langhoffer i dr. Ervin Rössler.

VIDEO: Zoološki vrt posjetili Zagrebački solisti i održali koncert kod morskih lavova

PROČITAJTE VIŠE:

INFO:

 • Zoološki vrt Zagreb – družite se s divljim životinjama u srcu parka Maksimir.
 • Zagreb Zoo – socialize with wild animals in the heart of Maksimir Park.
 • Zoo Zagreb – gesellen Sie sich zu wilden Tieren im Herzen des Maksimir-Parks.
 • Zoológico de Zagreb: socialice con animales salvajes en el corazón del parque Maksimir.
 • Zoo di Zagabria – socializza con gli animali selvatici nel cuore del Parco Maksimir.
 • Zágrábi Állatkert – szocializálódjon vadon élő állatokkal a Maksimir Park szívében.

Tagged