ZGportal Zagreb
 
 
 
 
ZGportal Zagreb  
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ          
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE          
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
 
knjižnice grada zagreba
oglašavajte se na ZGportalu
pomozimo im
 
 
GDJE SAM?
>
>
>
hrvatski studenti u bruxelessu
 
susreli su se i sa hrvatskog veleposlanikom matom škrabalom od kojeg su dobili su informacije o radu europskog vijeća te kako se štite hrvatski nacionalni interesi u bruxellesu

Hrvatski studenti oduševljeni političkom turom po Bruxellesu

 
antonio lopez isturiz / alma mater europeae
 
vijesti sa scene po mjesecima 2017. godine
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
arhiva vijesti sa scene (po godinama)
 
2015.
2016.
2018.
 
 
 
Pozitivni komentari studenata iz Hrvatske i BiH koji su tijekom ovog mjeseca bili na stručnom putovanju u Bruxelles "najbolja su potvrda vrhunske kvalitete našeg rada", poručili su sa Sveučilišta Alma Mater Europaea (AMEU). Studenti su izrazili zadovoljstvo jer su dobili priliku uživo se informirati o funkcioniraju Europskog parlamenta i Europske komisije.

Stručnjaci tih dviju institucija upoznali su ih s mogućnostima koje građanima nudi EU, bilo da se žele kvalitetno obrazovati ili unaprijediti svoje karijere, pokrenuti vlastiti biznis ili se, pak, zaposliti u europskoj administraciji. Osim toga, u stalnom uredu RH pri EU od hrvatskog veleposlanika Mate Škrabala dobili su informacije o radu Europskog vijeća te kako se štite hrvatski nacionalni interesi u Bruxellesu.

Što je studente Europskih poslovnih studija i projektnog menadžmenta najviše dojmilo na stručnoj ekskurziji najbolje je opisala nekolicina njih čije vam dojmove prenosimo.


Hrvatski student Marko Balenović nije krio zadovoljstvo briselskom epizodom. "Posjet Bruxellesu - osim doprinosa koji smo ostvarili upoznavanjem poslovne sredine i načina funkcioniranja svjetski poznatog grada - dao nam je uvid u funkcioniranje kompleksnih sistema upravljanja Europskom unijom te način kako se donose ključne odluke vezane za cjelokupno kontinuirano unaprijeđenje Europe i njenog razvoja u odnosu na ostatak svijeta", kaže Marko. Također ga je dojmio susret s hrvatskim veleposlanikom Matom Škabalom, prvim čovjekom Stalnog ureda RH pri EU.

"Posjet hrvatskom veleposlanstvu imao je višestruke koristi, budući da smo tamo dobili informacije o njegovim aktivnostima i konkretnim zadacima te važnosti koji taj Ured ima u zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa unutar Europske unije", smatra ovaj student europskih poslovnih studija.


Njegova kolegica iz BiH Alma Mustedanagić dodaje kako je stručna ekskurzija u Bruxelles obogatila njezina unaprijed stečena znanja prilikom studiranja. "Upoznati smo sa osnovnim informacijama o funkcioniranju EU institucija u Bruxellesu. Također, predstavljen nam je način na koji se dolazi do korištenja EU fondova za potrebe regionalne politike i to kroz konkretne primjere. Put u Bruxelles zauvijek je obilježio naše školovanje na AMEU", pojasnila je.

Hanu Sokolović, također iz BiH dojmilo je što su studenti AMEU dobili priliku predstavnicima i stručnjacima iz institucija Europske unije izravno postaviti sva pitanja koja ih zanimaju.


"Razgovori o aktualnim događanjima unutar Unije, informacije o tijelima EU-a te značaju EU fondova u razvijanju malih i srednjih poduzeća samo su neka od iskustva koja jsu ipak daleko korisnija kad se s njima susretnete na terenu i povežete ih sa stečenim teorijskim znanjem", objasnila je. Hani je pak posebno zanimljiv bio susret s glavnim tajnikom Europske pučke stranke (EPP).

"Gospodin Antonio López Istúriz je bio vrlo otvoren za razgovor o svim pitanjima koje su studenti iz zemalja regije imali o statusu njihove države u Europskoj uniji", kaže Hana.


Mlada Riječanka Morana Stipeč ističe kako je njoj - s aspekta projektnog menadžmenta koji studira u Mariboru - posjet bio vrlo značajan, jer je od stručnjaka iz Europske komisije dobila korisne savjete o europskim fondovima, te načinu vođenja malih i srednjih poduzeća koja daju vjetar u leđa kako iskoristiti sve blagodati koje nam pruža Europska unija. "Pokazali su nam da postoji način da se zaposlimo i da pokrenemo vlastite karijere u dobrom smjeru. Važno je širiti svoje vidike i znanja. Stručna ekskurzija je zaokružila moj studij, jer sam se i u praksi uvjerila da diplomu AMEU mogu dobro iskoristiti za razvijanje svoje poslovne karijere", ocijenila je Morana.

Njezina kolegica iz Zagreba Željka Dragičević preporučuje i budućim generacijama studenata da se odazovu stručnoj praksi u Bruxellesu. "Osim korisnih i informacija edukativnog karaktera ovo putovanje nam je omogućilo i nezaboravne zabavne sadržaje što ovu ekskurziju svakako čini krunom studiranja na AMEU", istaknula je.
 
 
 
europski parlament bruxelles / alma mater europeae
 
 
 
Dodatne informacije:
gradski vodič: knjižnice grada zagreba
događanja na sceni
ZGportal Zagreb: naslovna stranica
30. svibnja 2017.
k.v., i.e.m.
 
 
vijesti sa scene po mjesecima 2017. godine
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
arhiva vijesti sa scene (po godinama)
 
2015.
2016.
2018.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ZGportal Zagreb