ZGportal Zagreb
 
 
 
 
ZGportal Zagreb  
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ          
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE          
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
 
knjižnice grada zagreba
oglašavajte se na ZGportalu
pomozimo im
 
 
GDJE SAM?
>
>
>
rendez vous
 
francuska kultura u njezinoj punoj raznolikosti, bogatstvu i inovativnosti

Festival Rendez-vous u pet mjeseci obišao cijelu Hrvatsku

 
randez vous / festival francuske u hrvatskoj
 
vijesti sa scene po mjesecima 2015. godine
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
arhiva vijesti sa scene (po godinama)
 
2016.
2017.
2018.
 
 
 
Nakon pet mjeseci i više od 250 događanja završio je Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj, koji je publici u cijeloj Hrvatskoj, u čak 38 gradova predstavio francusku kulturu u njezinoj punoj raznolikosti, bogatstvu i inovativnosti.

Na neformalnom druženju koje se održalo u povodu završetka Festivala u prostorijama Ministarstva kulture predstavljeni su rezultati petomjesečne francusko - hrvatske kulturne suradnje. Svim okupljenim suradnicima, partnerima, kolegama i prijateljima Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj obratili su se Berislav Šipuš, ministar kulture, Michèle Boccoz, veleposlanica Francuske u Hrvatskoj i Vesna Pusić, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova.


Ministar kulture Berislav Šipuš naglasio je da je učinak festivala impresivan: "Zahvaljujući njemu istraživali smo hibridne francusko - hrvatske jezične konstrukcije više nego ikada, komunicirali smo s umjetnicima i kustosima, uživali u vrhunskim dosezima francuskih umjetnika, inicirali smo dugoročne razmjene, učvrstili postojeće. Od svibnja do početka listopada 2015. godine cijela Hrvatska bila je agora, prostor razmjene ideja ekonomista, znanstvenika, sveučilišnih istraživača, filozofa, režisera, kulinarskih šefova, umjetnika, duboko uronjenih u suvremenu kreativnost."

Francuska veleposlanica Michèle Boccoz izjavila je: "Ovaj je festival još jedna sjajna karika u prijateljstvu između naše dvije zemlje i znam da mnogi francuski i hrvatski sudionici priželjkuju nastavak započetih razmjena i projekata, što znači da ovaj Rendez-vous nije završio - naprotiv, vrvi obećanjima novog susreta, novog rendez-vousa!"


Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić istaknula je da je "... festival Francuske u Hrvatskoj, kao i Festival Hrvatske u Francuskoj Croatie la voici, vrlo konkretan projekt suradnje, koji svjedoči o odličnim odnosima, razumijevanju i partnerskoj suradnji između naših dviju zemalja. Ta se suradnja ogleda u Strateškom partnerstvu sklopljenom između Hrvatske i Francuske, kroz koje se kontinuirano unaprjeđuje politička, gospodarska, kulturno-znanstvena i brojne druge suradnje. Osobito mi je zadovoljstvo što mogu istaknuti kako Hrvatska i Francuska učvršćuju svoje prijateljstvo i u gospodarskim pitanjima te zajedničkim projektima, što će nakon festivala koji je povezao institucije dviju država na svim razinama i u različitim područjima, nesumnjivo uroditi još jačim partnerstvom."

Festival je započeo u svibnju izložbom Augustea Rodina, velikana moderne skulpture i jednoga od najznačajnijih kipara 19. i 20. stoljeća te izvedbom opere Pelléas et Mélisande Claudea Debussyja. Rendez-vous su, osim Rodinove, obilježile i brojne druge zanimljive izložbe, njih čak 18. Izdvajamo izložbu proslavljenog francuskog fotografa Marca Ribouda pod nazivom Marc Riboud: Dalmacija, pogled u svijet, izložbu Philippea Ramettea Naopako, izložbu sanjivih fotografija francuske umjetnice Maie Flore Zamisli Francusku - Fantastično putovanje, izložbu Normandija - rađanje impresionizma, izložbu Nepokorena šuma i Radovan Ivšić posvećenu velikom hrvatskom umjetniku Radovanu Ivšiću te izložbu Glumice, britanske fotografkinje Kate Barry.


Festival je ponudio i sedam gastro događanja među kojima izdvajamo Vinistru u Poreču i Okusi Mediteran u Šibeniku na kojima su posjetitelji mogli uživati u kulinarskim spektaklima, tzv. cooking showovima, sudjelovati na radionicama te degustirati francuske proizvode, dok su na Velikom francuskom pikniku u Maksimiru posjetitelji s obiteljima uživali u košaricama s francuskim specijalitetima.

Na brojnim filmskim festivalima francuske su projekcije imale posebno mjesto te ih je u sklopu Rendez-vousa prikazano više od 170. Filmofili su mogli uživati na Elle Fashion Film Festivalu, Motovun Film Festivalu, Solo Positivo Film Festivalu, Vukovar Film Festivalu, Animafestu Zagreb, Postira Seaside Film Festivalu, French Film Festivalu Rendez-vous au cinéma, Festivalu 25 FPS, 6. Kinookus Food Film Festivalu, Avvantura Film Festivalu, 62. Pulskom filmskom festivalu, 5. Fantastic Zagreb Film Festivalu i drugima.


Tijekom posljednjih mjeseci održalo se čak 45 koncerata nekoliko različitih glazbenih žanrova. Na Francuskom plesnjaku koji je popunio glavni zagrebački trg građani su zaplesali s bendom Les Balochiens i poznatim plesačem Nicolasom Quesnoitom. Manifestacija Glazba i grad građanima je ponudila besplatne koncerte klasične glazbe na otvorenom, a održali su se i koncerti vrhunskih inozemnih i domaćih glazbenika u sklopu Zagrebačkih ljetnih večeri.

Svakako izdvajamo i Concert spirituel Hervéa Niqueta te nastupe drugih prestižnih baroknih ansambala na Varaždinskim baroknim večerima. Na Deboto festivalu u Šibeniku gostovali su dj-evi i bendovi koji su privukli i brojnu stranu publiku.


Kazališne predstave bile su značajan dio Festivala, među kojima se istaknula predstava George Kaplan, jednog od najintrigantnijih suvremenih francuskih dramatičara Frédérica Sonntaga, koju je pripremilo Kazalište PlayDrama iz Splita. Ljubitelji kazališta uživali su u 61. izdanju Splitskog ljeta te 66. Dubrovačkim ljetnim igrama.

U sklopu Rendez-vousa održano je i devet predstava koje su predstavile cirkus i uličnu umjetnost. Izvajamo CirkoBalkanu, projekt međunarodne suradnje cirkuskih organizacija te Festival novog cirkusa i predstavu Fall, Fell, Fallen u izvedbi Compagnie Lonely Circus.


Kulturni dio programa festivala Rendez-vous završio je velikom kulturno - umjetničkom manifestacijom Bijela noć koja je tijekom besane noći obuhvatila čak 46 umjetničkih intervencija, performansa i instalacija na nekoliko lokacija u centru Zagreba.

Tijekom Festivala održalo se tridesetak konferencija, predavanja i skupova među kojima i gostovanje Thomasa Pikettyja, Međunarodni znanstveni skup o teoretičaru književnosti i filozofu Rolandu Barthesu, gostovanje jedne od najistaknutijih feministica srednje generacije Caroline Fourest, znanstveni skup Prapovijest uma te Forum o klimi: Zajedničkim naporima u rješavanju izazova klimatskih promjena koji je okupio najznačajnije svjetske klimatologe današnjice, istraživače i aktere civilnoga društva.


Festival je sudjelovao i na šest sportskih manifestacija. Na Paklenici su francuski penjači odmjerili snage s hrvatskima i onima iz regije u penjanju na velike stijene. Rendez-vous je u Zagreb doveo povjesničara nogometa Paula Dietschyja, a u Slavoniji su se održala dva sportska događanja, biciklističko natjecanje Mali Pariz - Klakar te Vukovarski veslački maraton.

Na zagrebačkom Zrinjevcu građani su mogli pogledati izložbu Tour de France ... Po svemu gore navedenom, Rendez-vous festival uvelike je obogatio kulturno - umjetničku ponudu Hrvatske, ...
 
 
 
Dodatne informacije:
događanja na sceni
ZGportal Zagreb: naslovna stranica
20. listopada 2015. / zadnja izmjena: 19. srpnja 2017.
k.v.
 
 
vijesti sa scene po mjesecima 2015. godine
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
arhiva vijesti sa scene (po godinama)
 
2016.
2017.
2018.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ZGportal Zagreb