ZGportal Zagreb
 
 
 
 
ZGportal Zagreb  
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ          
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE          
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
 
knjižnice grada zagreba
oglašavajte se na ZGportalu
pomozimo im
 
 
GDJE SAM?
>
>
>
social network
 
danas je gotovo nemoguće ne biti online.. što god da radim, moram potražiti ili provjeriti informaciju na internetu

Društvene mreže `krive` za loš akademski uspjeh

 
ZGportal @ instagram
 
vijesti sa scene po mjesecima 2015. godine
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
arhiva vijesti sa scene (po godinama)
 
2016.
2017.
2018.
 
 
 
Društvene mreže postale su najjednostavniji način za komunikaciju, a upravo ta činjenica dovodi do razmišljanja o njihovoj ulozi u životu mladih. Portal EduCentar istražio je na 300 ispitanika koliko društvene mreže utječu na uspjeh mladih u školi i na fakultetu.

Malo više od polovice ispitanika (53%) priznaje da društvene mreže uvelike utječu na njihovu pažnju te da su se zbog njih ulijenili što je negativno utjecalo na njihov uspjeh u školi ili na fakultetu.


"Danas je gotovo nemoguće ne biti online. Što god da radim, moram potražiti ili provjeriti informaciju na internetu. A kad sam već online, onda provjerim i novosti na Facebooku.", objašnjava jedan od ispitanika. I drugi ispitanici se slažu da ".. ako nisi na Facebooku, kao da si isključen iz svijeta i nisi upoznat s onime što se trenutno događa."

Djelomičnu krivicu društvenih mreža po pitanju njihovog (ne)uspjeha u školi ili na fakultetu priznaje 27% ispitanika. "Često sam na chatu pod predavanjima.", komentira jedan od ispitanika.


S druge strane, petina ispitanika (20%) smatra da društvene mreže doprinose njihovom akademskom uspjehu jer putem njih brzo i jednostavno razmjenjuju informacije s kolegama.

"Koristim ih mudro, odnosno ne dopuštam da mi upravljaju životom.", objašnjava jedan ispitanik, a drugi se nadovezuje komentarom ".. da se putem društvenih mreža povezuje s novim kolegama i tako dolazi do korisnih informacija."

No, jedan od ispitanika predlaže ".. uvođenje pravila da se učenicima na početku nastave oduzmu mobiteli kako bi se nastava zaista i pratila, a ne tipkalo."



* podaci su dobiveni putem ankete provedene na portalu EduCentar koja se sastojala od samo jednog pitanja. Zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni.
 
 
 
Dodatne informacije:
gradski vodič: knjižnice grada zagreba
događanja na sceni
ZGportal Zagreb: naslovna stranica
3. lipnja 2015. / zadnja izmjena: 7. travnja 2017.
k.v.
 
 
vijesti sa scene po mjesecima 2015. godine
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
arhiva vijesti sa scene (po godinama)
 
2016.
2017.
2018.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ZGportal Zagreb