ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI     SHOP
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
home kontakt sitemap pretraga
 
 
knjižnice grada zagreba
oglašavajte se na ZGportalu
 
pomozimo im
zagreb u slici / galerija slika
 
 
GDJE SAM?
>
>
>
>
muzeji otvorenih vrata
 
bogat i zanimljiv program u kulturnim i gospodarskim ustanovama hrvatske

Noć muzeja 2016 - Utemeljitelji i reformatori - Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena

 
noć muzeja 2016
 
Noć muzeja 2016 održat će se 29. siječnja 2016. godine od 18 do 1 sat iza ponoći, a jedanaestu Noć muzeja obilježit će tema pod nazivom Utemeljitelji i reformatori - Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena.

Tema je odabrana sa ciljem odavanja počasti jednom od najznamenitijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. stoljeća, političaru i biskupu čija je dvjestota godišnjica rođenja obilježena prošle godine.

U Noći muzeja 2016. još jednom će biti naglašen utjecaj biskupa J. J. Strossmayera na formiranje pojedinih muzeja i zbirki, kao i na namjeru otvaranja sakralnih muzeja.


Ovogodišnji partneri u Noći muzej su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Muzej Đakovštine i Muzej Slavonije Osijek. Središnje otvaranje manifestacije bit će u Palači HAZU u Zagrebu, u Strossmayerovoj galeriji starih majstora, gdje će posjetitelji osim stalnog postava moći razgledati izložbu odabranih umjetnina koje ocrtavaju lik biskupa Strossmayera kao sakupljača i stvaratelja zbirke Strossmayerove galerije.

U Muzeju Đakovštine bit će postavljena izložba povodom obilježavanja Strossmayerovih obljetnica, koja će pokazati Strossmayerovu ostavštinu kao i njegov odnos prema glazbenicima, umjetnicima i graditeljstvu, dok Muzej Slavonije Osijek priprema izložbu osobnih veza Biskupa s rodnim gradom Osijekom.


Kroz temu Noći muzeja 2016. upoznat ćemo se i s drugim važnim ličnostima hrvatske povijesti. Podsjetit ćemo se tko su lošinjski reformatori, kako je Juraj Dobrila utjecao na Istru, a kako Deželić i Kolarić na varaždinske vatrogasce te tko je Ferdo Rusan. Upoznati ćemo zbirke mnogih poznatih donatora, a u Muzeju Prigorja donatore možete i upoznati.

Zahvaljujući temi u ovogodišnjoj Noći muzeja bit će otvorene i pojedine sakralne ustanove, odnosno njihove zbirke od kojih neke inače nisu dostupne javnosti, primjerice sakralna zbirka crkve sv. Servula u Bujama, bit će organizirana i posebna vođenja, kao u Pavlinskom samostanu u Sveticama / Ozalj ili crkvi sv. Blaža u Zagrebu.


Svoju bogatu povijest ove godine pokazuju nam i institucije koje nisu muzejskog karaktera, ali čije je djelovanje već godinama prisutno u lokalnim zajednicama pa će posjetitelji upoznati povijest ozaljske Munjare, karlovačkog vodocrpilišta Borlin, Zagrebačke pivovare i kultnog Zagrebačkog velesajma.

Također veseli i sve veće uključivanje studenata i Sveučilišta u Zagrebu, Rijeci i Splitu, kao i međusobna suradnja institucija, gradova i regija u kreiranju programa Noći muzeja. Muzeji, knjižnice, arhivi, udruge i ostale baštinske ustanove uz stalne su muzejske postave i izložbe pripremili zanimljive programe.

Tako se ove godine može saznati kakav je sunčani sat imao Franjo Tahi, tko je Dama sa zlatnim naušnicama, tko grofica Lujza te kakvi su to bili Ljubavni jadi starih Požežana. U raznovrsnim radionicama možete izrađivati pokladne / fašničke maske, grafički tisak, proći brzi tečaj glagoljice ili bontona iz 19. stoljeća.


Kao i svake godine sudionici manifestacije posebno za Noć muzeja pripremaju i bogat zabavno glazbeni program uz druženje. Svi programi Noći muzeja besplatni su, a napominjemo kako se za neke od programa, zbog ograničenog kapaciteta, potrebno na vrijeme predbilježiti.

Što pogledati u Noći muzeja 2016., možete odlučiti pretraživanjem programa sudionika na službenoj internetskoj stranici nocmuzeja.hr.
 
 
hrvatska akademija znanosti i umjetnosti zagreb
 
 
 
Dodatne informacije:
vezano: ZET Vas besplatno vozi u Noći muzeja / siječanj 2013.
gradski vodič: muzeji u zagrebu
ZGportal Zagreb: naslovna stranica
22. siječnja 2016. / zadnja izmjena: 27. srpnja 2016.
k.v.
 
 
arhiva najava po godinama:
 
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2017
2018
najave po mjesecima 2016. godine
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
 
 
 
 
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb