ZGportal Zagreb
 
 
 
 
ZGportal Zagreb  
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ          
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE          
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
 
knjižnice grada zagreba
oglašavajte se na ZGportalu
pomozimo im
 
 
GDJE SAM?
>
>
>
>
plesna predstava u zkm-u
 
izložena ideja suvremene neuroznanosti o povezanosti tijela i misli

Tijelo - predstava suvremenog plesa u Zagrebačkom kazalištu mladih

 
tijelo / inja sladić
 
Mirjana Preis, jedna od začetnica zagrebačke škole suvremenog plesa, na domaćoj plesnoj sceni je prisutna više od 40 godina. Ova koreografkinja osebujnog, prepoznatljivog stila i duhovitog plesnog izričaja, priprema novu predstavu.

Riječ je o predstavi TIJELO koju izvodi Ina Sladić, a inspirirana je pjesmom Rad tijela za početnike autorice Dorte Jagić.

Premijera će se održati u ponedjeljak, 8. prosinca 2014. godine u Zagrebačkom kazalištu mladih, s početkom u 19 sati. Slijedi još jedna izvedba istoga dana u 21 sat.



O predstavi Tijelo

U novoj predstavi Tijelo, Mirjana Preis jezikom suvremenog plesa izlaže ideje suvremene neuroznanosti o povezanosti tijela i misli, o tome da tjelesne funkcije utječu na način na koji poimamo svijet te da imaju posljedice koje možemo tek naslutiti. Također govori o procesima razmišljanja i osjećanja tijelom.

Viši organizam kao što je čovjek mora u odnosu prema jednom objektu razraditi dvije vrste senzora, senzore za objekt s kojim je u interakciji i senzore za vlastito tijelo, da bi znao u kojem je odnosu njegovo tijelo prema objektu. Svjesnost nije odvojena od tijela nego je upravo čine tjelesne funkcije koje se očituju kao osjećaji.


Osjećaji su kompleksan skup postupaka kojima se usklađuje odgovor tijela na vanjske poticaje. U mozgu na neki način postoji tjelesna mapa, ili neuronska mapa tijela, signali se izmjenjuju između tijela i mozga, mozga i okoline. Čitavo tijelo daje odgovor na nastalu situaciju. Tijelo zauzima prostor, posjeduje masu i opire se gravitacijskoj sili. Svako tijelo, bez obzira na karakteristike ima pravo izlagati svoj pokret.

Da li je dobro održavano tijelo pretpostavka za sreću? Emocije nastaju u tijelu. Nestalni kakvima se čine, naši osjećaji zapravo nastaju u kretnjama naših mišića i pokretima naše utrobe. Štoviše, ti materijalni osjećaji i fizički pokreti, nužni su za proces razmišljanja.



O Ini Sladić

Ina Sladić rođena je 1986. godine u Zagrebu. Nakon plesne edukacije pri Školi za klasični balet te Školi suvremenog plesa Ane Maletić odlazi kao stipendistica na Folkwang University of Arts u Essen u Njemačku, gdje je diplomirala 2011. Od tada živi i radi između Njemačke i Hrvatske te surađuje sa brojnim umjetnicima (Xavier Le Roy, Marten Spangberg, Marina Abramović, Isabelle Schad, Saša Božić, Johannes Wieland, kainkollektiv, VRUM Irena Mikec, ..).

Aktivno radi i vlastite projekte u suradnji sa multimedijskim umjetnicima od kojih je najpoznatiji EXPERIMENTALLABOR, predstavljen 2012. godine na dOCUMENTA(13) u Kasselu. Njen solo Navigating Darkness nastao je 2013. godine u produkciji Dana suvremenog plesa u Varaždinu. Nastavak iste serije, trio As the Dark Wave Swells Ina razvija u koprodukciji sa ZPC-om.

2014. Godine Ina Sladić predstavila je projekt `100 Years of Paranoia` u suradnji sa Eberhardom Kranemannom (Kraftwerk, NEU!, Fritz Mueller) kao dio Berlinala 2014 (The International Directors Lounge) te trenutno radi na novom projektu #sveštotrebateznati u produkciji DOMINO-a. 



O Mirjani Preis

Koreografkinja Mirjana Preis plesni je pedagog u Zagrebačkom kazalištu mladih, a bila je dugogodišnja članica Studija za suvremeni ples s kojim je nastupala u svim projektima u zemlji i inozemstvu. Diplomirala je na Školi za ritmiku i ples u Zagrebu te Komparativnu književnost i Latinski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Stručno se usavršavala u Kölnu, New Yorku, Londonu i Parizu.

Ostvarila je niz zapaženih koreografija za Studio za suvremeni ples, Hrvatsku televiziju i ZKM, kao što su `Igra` S. Becketta, `Volpone` B. Jonsona na Splitskom ljetu, `Preludij za poslijepodne jednog Fauna` I. Tomita i C. Debussya, te autorske projekte `Moja Domovina`, `Rubato`, `Prolazna soba`, `Exibition`, `Big is Bju:teful`, `Kaputt`, `Žena koja puno priča`, `Maraton`, `Gyekenyes band`, `Monster tamer` hrvatsko - slovensko - austrijsko - mađarska koprodukcija Dance exploration Beyond Fronta@, `Pokreni se` zajedno s Desankom Virant projekt MSU-a i ZKM-a te koreografiju predstave `Leda` Miroslava Krleže u režiji Borisa Svrtana i produkciji kazališta Gavella.


Predstava `Kaputt` nagrađena je Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju plesnu predstavu u 2004. godini. Osim priznanja u zemlji, mnoge od navedenih predstava ostvarile su vrlo uspješna gostovanja u inozemstvu. Tako je predstava `Kaputt` gostovala na Međunarodnom plesnom festivalu u Limi u Peruu 2004. godine, a iste godine izvedena je i na Međunarodnoj koreografskoj platformi Almada u Portugalu.

Predstava `Metamorfoze` izvedena je u Seoulu u Južnoj Koreji. Predstava `Big is Bju:teful` gostovala je na Međunarodnoj koreografskoj platformi Almada u Portugalu 2000. godine, a predstava `Žena koja puno priča` na Međunarodnom kazališnom festivalu u Yerevanu u Armeniji 2006. te u Milanu i na festivalu CIFET u Kairu. Hit predstava `Maraton` ostvarila je niz gostovanja u Grazu, Skopju, Ljubljani, Slovačkoj i Sarajevu.


Mirjana Preis surađuje sa Hrvatskom Nacionalnom Televizijom, sa video projektom `Rubato` i `Prolazna soba` u režiji N. Šojlev gostovala je na TV internacionalnom festivalu Grand Prix International Video Danse, Francuska i Frankfurt.

Video kreacijom `Suzanin dnevnik` gostovala je na European Video Dance Exchange Project.
 
 
 
Dodatne informacije:
gradski vodič: kazališta u zagrebu
ZGportal Zagreb: naslovna stranica
28. studenog 2014. / zadnja izmjena: 12. veljače 2016.
k.v.
 
 
arhiva najava po godinama:
 
2010
2011
2012
2013
2015
2016
2017
2018
najave po mjesecima 2014. godine
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ZGportal Zagreb