ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI     SHOP
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
home kontakt sitemap pretraga
 
 
knjižnice grada zagreba
oglašavajte se na ZGportalu
 
pomozimo im
zagreb u slici / galerija slika
 
 
GDJE SAM?
>
>
>
>
izložba u msu-u
 
kretanje kroz mrak, traženje procjepa gdje je svjetlo, to je za mene autentičan put ..

Izložba Vojina Bakića - retrospektiva Svjetlonosne forme

 
svjetlonosne forme / vojin bakić
 
Vojin Bakić je umjetnik s bogatim stvaralačkim opusom te se ubraja ne samo među najbolje hrvatske kipare 20. stoljeća, nego ga svjetska kritika ubraja i među najvažnije europske kipare modernizma.

Pod naslovom Svjetlonosne forme, u subotu, 7. prosinca 2013. godine u 19 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti otvorit će se retrospektivna izložba Vojina Bakića, koja predstavlja velik događaj za svijet umjetnosti i kulture. Osim najvažnijih radova, oko 200 skulptura i 80-tak crteža, bit će izložene i skice, makete spomenika, fotografska uvećanja, projektna i osobna dokumentacija te filmska građa.


Bakićeva prva retrospektiva, odabirom najznačajnijih radova nastalih tijekom 50 godina u stilsko - morfološki raznovrsnim ciklusima plodnog stvaranja, pruža mogućnost kritičke analize, valorizacije i novog čitanja njegova doprinosa hrvatskoj i europskoj modernističkoj skulpturi i spomeničkoj plastici.

Nakon formalnog obrazovanja na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, u četrdesetim godinama 20. stoljeća zapažen je po zreloj izvedbi skulptura u kojima prepoznajemo utjecaje hrvatske i europske moderne kiparske tradicije (Kršinić, Frangeš - Mihanović, Rodin, Maillol). Tematski razrađuje ženski akt, portrete i animalizam. U razdoblju nakon Drugog svjetskog rata izvodi narudžbe za javne spomenike u maniri socijalističkog realizma, no već se početkom 50-ih godina udaljuje od tih načela i odlučno oslobađa od tradicije.

Daljnjim istraživanjem i redukcijom, došao je do punoga, sažetoga volumena, forme koja je proizašla iz organskog svijeta, bliska Hansu Arpu. Nastaju radovi u tematskim ciklusima - glava, akt, torzo, animalizam. Krajem 50-ih, formu je razlistao, a plohu počinje zarezivati, savijati i probijati te otvarati prodoru prostora, koji tretira kao novo oblikovno sredstvo. Ploha, njezina površina i prostor postaju najvažniji likovni elementi Bakićeve kiparske sinteze.


Umjetnik velike stvaralačke energije, početkom 60-ih postaje predvodnikom apstraktnog izraza u hrvatskoj skulpturi. Radi u suvremenim materijalima, a plohu dijeli u konveksno - konkavne krugove koji su organski vezani jedni za druge. Njihov visok sjaj reflektira okolni prostor, a skulptura odražava igru punine i praznine, pozitiva i negativa, volumena i prostora. Po riječima Vojina Bakića, ti svjetlonosni oblici izražavaju životnu radost, bljesak, svjetlost. Humanizam i afirmacija pozitivnih vrijednosti koji su prisutni u prvim, još figurativnim radovima, na simboličkoj su razini prisutni i u njegovim posve apstraktnim djelima.

Skulpture koje je Jure Kaštelan poetski nazvao Svjetlonosne forme, pripadaju jednom od njegovih stvaralačkih ciklusa (1963 - 1968) kojima je rješavao nove kiparske probleme. Međutim, traganje za svjetlom, boljitkom i napretkom, dio je modernističke utopije koju je dijelio sa suvremenicima koji su u poslijeratnoj Jugoslaviji željeli stvarati bolji i humaniji svijet. Ono je obilježilo njegovo cjelokupno stvaralaštvo.


vojin bakić - retrospektiva svjetlonosne formeIznimnom snagom vizije i vrhunskom kreacijom, Vojin Bakić početkom 60-ih čini odlučan zaokret u načinu oblikovanja monumentalne spomeničke skulpture na području tadašnje Jugoslavije (u Zagrebu su najvažniji radovi u spomen parku Dotršćina, op. a.). Ideološki zadatak lišava naracije, a apstraktnim jezikom visokog modernizma uzdiže skulpturu do univerzalnog znaka.

Kipar poznat po javnim narudžbama, početkom 90-ih doživio je bezumno uništavanje vlastitih spomenika, a percepcija, stručna valorizacija i prezentacija njegova stvaralaštva zašla je u fazu diskontinuiteta. Retrospektiva u Muzeju suvremene umjetnosti želi vratiti Vojina Bakića na mjesto koje mu pripada u povijesti hrvatske i europske umjetnosti, ali i potaknuti na promišljanje našeg odnosa prema spomeničkoj baštini i društvenom sjećanju. Retrospektivna izložba će biti otvorena do 2. veljače 2014. godine.

Nakon promjena koje su se u Hrvatskoj dogodile početkom 90-ih, naslijeđe iz vremena socijalizma bilo je zanemareno i potiskivano na marginu. Ono je postalo predmetom interesa tek nekolicine suvremenih umjetnika. Na izložbi ćemo, uz Bakićeve, pokazati i radove umjetnika koji se bave njegovim spomenicima s različitih autorskih pozicija - od interpretacije modernističke baštine u radovima Marka Lulića, preko propitivanja utopijskih modela socijalističkog društva, našeg odnosa prema tim fenomenima te pitanjima gubitka društvenog sjećanja u djelima Davida Maljkovića, do kritike našeg odnosa prema spomenicima NOB-a u radovima Igora Grubića.


Izložbu prati opsežan dvojezični katalog s tekstovima desetak uglednih hrvatskih i inozemnih povjesničara umjetnosti i kritičara. Tekstovi su strukturirani u dva dijela. U prvom dijelu nalaze se tekstovi autora koji su istražili različite fenomene Bakićeva opusa (Tonko Maroević, Zvonko Maković, Ješa Denegri, Nataša Ivančević, Henry Meyric Hughes) dijalog suvremenih umjetnika i Bakićeve modernističke baštine (Leila Topić) te stanje spomenika u postjugoslavenskom kontekstu (Gal Kirn). U drugom dijelu kataloga objavljeni su pretisci najznačajnijih tekstova koji su tijekom 50-ih i 60-ih tumačili pojedine segmente Bakićevih morfoloških cjelina (Milan Prelog, Radoslav Putar, Vera Horvat Pintarić, Božo Bek). Grafičko oblikovanje publikacija, vizuala izložbe i suvenira (majice, platnene torbe, rokovnici, nakit) koji prate izložbu realizirali su Andro Giunio i Ira Payer iz Superstudio 29. Video koji će se tijekom trajanja izložbe prikazivati na medijskoj fasadi MSU-a, inspiriran je radovima iz ciklusa Svjetlonosne forme. Autorica videa je umjetnica Ana Opalić.

Program edukacija vezanih uz izložbu možete preuzeti ovdje.Program uz retrospektivu Svjetlonosne forme

U pripremi su brojne aktivnosti koje će sadržajno biti vezane uz retrospektivu Vojina Bakića i na taj način obogatiti te dati novu vizuru samoj izložbi. Od edukativnog programa predvidjeli smo predavanja, stručna vodstva i brojne radionice vezane uz stvaralaštvo Vojina Bakića koja predstavljaju izvrstan primjer na kojemu se mogu lako pratiti i protumačiti tendencije i mijene u umjetnosti i kiparstvu, od poslijeratnog soc-realizma, preko redukcije i sažimanja forme u pedesetima do organskih oblika i razlistalih, istanjenih, crtačkih formi sve do svjetlonosnih oblika u šezdesetima.

U subotu, 14. prosinca 2013. godine, na Dan muzeja, uz bogati rođendanski program, planirano je vodstvo Bakićevih unuka - Ane Martine i Vjere Bakić, autorica arhitektonskog postava izložbe i suradnice na izložbi, pod nazivom Osobno o Bakiću koje će iz jedne druge, sasvim osobne perspektive dočarati Bakićev život i stvaralaštvo. Nadalje, kustosica izložbe Nataša Ivančević održati će stručno vodstvo po izložbi Vojina Bakića. Posebno zanimljiv segment čine Bakićevi spomenici u javnom prostoru, na čiju važnost će se i tematski nadovezati planirani okrugli stol pod nazivom: Spomenici NOB-a - nekada i sada. Također se planira i razgovor s Borisom Medjom, projektantom statike i konstrukcije spomenika u Kamenskoj. Uz izložbu planiran je organizirani posjet i razgovor o zagrebačkim spomenicima Vojina Bakića - od Gorana do Dotršćine.

S veseljem najavljujemo i vrlo zanimljivo javno predavanje Penelope Curtis, ravnateljice Tate Britain, koje će se održat 30. siječnja 2014. godine u 18 sati u Dvorani Gorgona. Penelope Curtis, inače autorica značajnih publikacija o britanskoj modernističkoj skulpturi, predstavit će svoja istraživanja fenomena iznimno vitalne moderne skulpture britanskog kontinenta, koja je utjecala na promjenu smjera i razvoj europske i svjetske moderne skulpture.

Najavljujemo novost: Ulaznice, stručna vodstva, radionice i organizirani prijevoz mogu se kupiti i on-line, preko sustava Eventim i na njihovim prodajnim mjestima.

Izložba je realizirana uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Ministarstva kulture Republike Hrvatske te se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.O Vojinu Bakiću

vojin bakićVojin Bakić rođen je u Bjelovaru, 5. lipnja 1915. godine. Svojim je apstraktnim izričajem postigao najviše domete u kiparskom mediju stvorivši djela koja sažimaju kolektivno i individualno iskustvo vremena. Radovi iznimne kvalitete i inovativnosti, već u godinama nastanka predstavljeni su u najznačajnijim prikazima suvremene svjetske i europske moderne skulpture, na najprestižnijim smotrama likovne umjetnosti (Biennale u Veneciji, Documenta u Kasselu, Biennale u Sao Paolu) i na izložbama koje su predstavljale jugoslavensku umjetnost u svjetskim centrima.

Bakićeva spomenička plastika i skulpture na otvorenom nalaze se na brojnim europskim lokacijama (Antwerpen, Marl, Mainz, Glonn, Zagreb, Lukovdol, Bjelovar, Petrova gora, Beograd, Kragujevac, Valjevo i Kolašin).

Za života je izlagao na preko 200 skupnih izložbi, a od toga ih je 75 organizirano u inozemstvu. Nezainteresiran za vlastitu promociju, duboko uronjen u stvaranje, imao je tek nekoliko samostalnih izložbi, od kojih dvije 1956. i 1964. u organizaciji zagrebačke Gradske galerije suvremene umjetnosti (danas MSU). Premda nije bio aktivan sudionik važnih umjetničkih pokreta EXAT 51 i Nove tendencije, sudjelovao je na njihovim izložbama, a nekoliko je puta izlagao s Piceljem i Srnecom, u Parizu i Londonu. Tijekom pola stoljeća neprestana stvaranja, nastao je opus koji odiše velikim intelektualnim i umjetničkim trudom i svrstava se u sam vrh hrvatske i europske modernističke skulpture.


Sam je u jednoj rečenici sažeo vlastito traženje koje je obilježilo njegovo cjeloživotno stvaranje: Kretanje kroz mrak, traženje procjepa gdje je svjetlo, to je za mene autentičan put ..

Umro je u Zagrebu, 19. prosinca 1992. godine.
 
 
(k.v.)
 
 
Dodatne informacije:
kulturni vodič: muzeji u zagrebu
simboli grada zagreba: spomen park dotršćina
ZGportal Zagreb: naslovna stranica
1. prosinca 2013. / zadnja izmjena: 22. studenoga 2015.
 
 
arhiva najava po godinama:
 
2010
2011
2012
2014
2015
2016
2017
2018
najave po mjesecima 2013. godine
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
 
 
 
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb