ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI      
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
home kontakt sitemap pretraga
 
 
knjižnice grada zagreba
oglašavajte se na ZGportalu
 
pomozimo im
zagreb u slici / galerija slika
 
 
GDJE SAM?
>
>
>
dotršćina
 
simboli grada zagreba - gradske povijesne informacije, atrakcije i zanimljivosti

Spomen - groblje i park revolucije Dotršćina

 
spomen - groblje i park revolucije dotršćina
spomen park dotršćina / centralni spomenik - put mučeništva / zagreb, travanj 2014.
 
 
Spomen - groblje i park revolucije Dotršćina jedan je od najvećih parkova u Gradu Zagrebu i obuhvaća površinu od oko 2 km2 (oko 365 katastarskih jutara), uglavnom šumske površine.

Proteže se između Maksimira i planine Medvednice, na istoku se naslanja na ulicu Štefanovec, na zapadu na ulice Čret i Jazbina te na jugu na Svetošimunsku ulicu. Nalazi se u gradskoj četvrti Maksimir.


Park je dobio ime po potoku Dotršćina (Doktorščina) koji se spušta s Medvednice i istoimenim brežuljcima koji su nekada bili kaptolsko dobro pod hrastovom šumom. Ta šuma je posječena tijekom Drugog svjetskog rata, dok je današnja šuma pretežito grabova.

Park kako danas izgleda, dovršen je 1968. godine.spomen park dotršćina
spomen park dotršćina / zagreb, travanj 2014.Prostor parka je povijesno spomen obilježje. To je mjesto najvećeg masovnog zločina u modernoj povijest Zagreba - od 1941. do 1945. godine, na toj lokaciji fašističke vlasti ubile su više tisuća građana, ponajviše iz Zagreba i okolice, ali i drugih.

Prema posljednjim istraživanjima koja su provedena 1985. godine, procijenjeno je u toj šumi pogubljeno više od 7.000 ljudi, ponajviše antifašista, među kojima je bilo oko 2.000 članova Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) i Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ).


Ukupan broj ljudi ubijenih u Zagrebu i okolici, prema dostupnim podacima je preko 18.000. Taj broj vjerojatno nije konačan, ali teško da će ikada moći sa sigurnošću utvrditi točan broj žrtava.

Od poznatijih komunista, u Dotršćini je 17. srpnja 1941. strijeljan Ivan Krndelj (član KPJ od 1919. godine i član Pokrajinskog komiteta za Hrvatsku i Slavoniju). Ostali poznatiji intelektualci koji su ovdje našli smrt su Božidar Adžija, Otokar Keršovani, Ognjen Prica i August Cesarec.spomen park dotršćina - spomenik revolucionarima i rodoljubima poginulima u zagrebu
spomen park dotršćina / spomenik revolucionarima i rodoljubima poginulima u zagrebu / zagreb, travanj 2015.Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Zagreba, 5. kolovoza 1963. godine potpisao je ugovor sa Vojinom Bakićem, prof. dr. Josipom Seisselom, Silvanom Seissel i Angelom Ratković za prostorno, oblikovno i idejno hortikulturno rješenje spomen - parka Dotršćina, koji je obuhvaćao idejno rješenje Doline grobova, idejno rješenje starog ulaznog prostora sa Svetošimunske ceste i makete dvije skulpture iz provizornog materijala.

Uređenje ovog parka završeno je 1968. godine, kada je na visoravni kod ulaza sa Svetošimunske ceste podignut spomenik Vojina Bakića svim žrtvama ubijenim u Dotršćini.


Osim središnjeg spomenika kristaličnog oblika od nehrđajućeg čelika, Bakić je u Dolini grobova, jednom od stratišta u Dotršćini, izradio šest do sedam kristaličnih skulptura. Čitav prostor i padine prekriveni su bršljanom ne bi li žrtve bile spokojnije...

Osim spomen - obilježja, uz put koji ide Dolinom grobova postavljene su mramorne ploče s uklesanim stihovima Ivana Gorana Kovačića i Jure Kaštelana.


Ostvarenjem spomenika strijeljanima u Dotršćini, Vojin Bakić dovršio je pročišćavanje spomenika svakih suvišnih detalja, proces koji je započeo ostvarenjem spomenika Ivanu Goranu Kovačiću u Lukovdolu. Sve plohe i linije na centralnoj skulpturi u Dotršćini svedene su na minimum i jednostavnost, što stvara određenu igru svijetla i sjene, ovisno o kutu promatranja. Ovom skulpturom Bakić ne definira posjetitelju što se ovdje dogodilo, skulptura je samo apstraktna posveta svim strijeljanima, lišena bilo kakve naracije ili ideologiziranosti.

Spomen - park nikada nije dovršen - u planu su bile izrade spomen - obilježja Zagrepčanima poginulima u Narodno - oslobodilačkoj borbi (NOB) na ostalim frontama u Jugoslaviji, na savezničkim frontama izvan Jugoslavije, u Španjolskom građanskom ratu, u Oktobarskoj revoluciji i komemorativni i manifestacijski prostor s imenima žrtava. Uslijed ekonomsko - političkih promjena tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća, obustavljena je daljnja izgradnja spomenika u parku.spomen park dotršćina
spomen park dotršćina / glavni ulaz / zagreb, travanj 2014.Spomenički kompleksi u spomen - parku Dotršćina

• centralni spomenik (put mučeništva)
• dolina grobova (strijeljanima u šumi od 1941. do 1945.)
• spomen obilježje poginulima u Zagrebu od 1941. do 1945.
• spomen - obilježje revolucionarima i domoljubima poginulima u Zagrebu od 1919. do 1941.
• spomenik poginulima za oslobođenje Zagreba 1945.
 
 
 
 
 
Dodatne informacije:
simboli grada zagreba: park šuma maksimir
fotogalerija zagreb u slici
primijetili ste grešku ili su podaci su pogrešno upisani? molimo javite nam!
zadnja izmjena podataka na stranici: 22.07.17.
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
 
 
 
 
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb