ZGportal Zagreb
 
 
 
 
ZGportal Zagreb  
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ          
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE          
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
 
knjižnice grada zagreba
oglašavajte se na ZGportalu
pomozimo im
 
 
GDJE SAM?
>
>
>
>
promjene @ gorgona
 
plesni omnibus troje mladih koreografa ujedinjenih oko teme današnjeg društva

Premijera predstave suvremenog plesa `PROmjene`u dvorani Gorgona

 
PROmjene / plesna predstava
 
arhiva najava po godinama:
 
2010
2011
2013
2014
2015
2016
2017
2018
najave po mjesecima 2012. godine
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
 
 
 
Premijera plesne predstave PROmjene održat će se 10. i 11. studenog 2012. godine u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti, s početkom u 20 sati.

Predstavu potpisuje Zagrebački plesni ansambl u suradnji s ZeKaeM-om i MSU-om.



O predstavi PROmjene

Predstava PROmjene plesni je omnibus troje mladih koreografa ujedinjenih oko teme današnjeg društva kao naslijeđa promjena započetih krajem 60-tih godina prošlog stoljeća. Inspirirani tim vremenom previranja, vremenom završetka hladnog rata, razvoja medija, početka masovnih komunikacija, studentskih demonstracija, borbe za ljudska prava te općeg buđenja svijesti, kao i razvojem pop kulture autori se bave društvenim pitanjima aktualnim danas jednako kao i tada.

Predstava je uzbudljivo plesno putovanje kroz vrijeme koje vas neće ostaviti ravnodušnim.


Ognjen Vučinić u prvom dijelu omnibusa tematizira položaj žene u društvu, kao i ženski perspektivu na vlastitu društvenu ulogu. Pomicanje fokusa sa žene u ulozi majke - kućanice na ženu koja istražuje vlastite mogućnosti i ambicije, isprepleteno je s intimističkim pristupom propitivanja ženstvenosti kao imperativa kojeg nameće tradicija ali i modna industrija kroz medije već desetljećima.

U drugom dijelu Martina Nevistić se bavi ideologijom nenasilja. Polazeći od suodnosa zajedništva i prava na individualnost, Martina gradi priču o potvrđivanju prava pojedinca na samoodređenje i samoostvarenje, o izlaženju iz okvira koje nameću društvene ustaljene norme, o spontanosti i slobodi, otvorenosti i toleranciji te shvaćanju društva kao skupa različitih jedinki koje čine jedan organizam.


Za završetak, Aleksandra Mišić stvorila je energičan i političan komad inspiriran vječnom borbom za pravo glasa, točnije - za pravo da se progovori. Koristeći kao inspiraciju ikoničke fotografije prosvjeda iz 60-tih, Aleksandra Mišić razvija snažnu priču o proboju volje, o čovjekovoj želji da ga se čuje, da bude slobodan u izricanju.

Uz izazov stvaralačkog procesa triju različitih umjetničkih senzibiliteta, Aleksandra Mišić, Martina Nevistić i Ognjen Vučinić postigli su preplitanje motiva unutar zajedničkog polja interesa, zadržavajući suverenost vlastitih koreografskih rukopisa objedinjenih u jedinstvenu cjelinu predstave.


Plesači su Sara Barbieri, Petra Chelfi, Aleksandra Mišić, Martina Nevistić, Ognjen Vučinić, Petra Valentić i Anteo Ukušić. Dramaturgiju potpisuje Rona Žulj, a glazbu Samir Kadribašić. Za odabir kostima zaslužna je Kristina Jakovac Bangoura.

Predstava je realizirana uz pomoć zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport i Ministarstva kulture RH.
 
 
 
Dodatne informacije:
vezano: Hrvatska koreografska platforma / lipanj 2011.
ZGportal Zagreb: naslovna stranica
2. studenog 2012. / zadnaj izmjena: 26. travnja 2017.
k.v.
 
 
arhiva najava po godinama:
 
2010
2011
2013
2014
2015
2016
2017
2018
najave po mjesecima 2012. godine
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ZGportal Zagreb