ZGportal Zagreb
 
 
 
 
ZGportal Zagreb  
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ          
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE          
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
 
knjižnice grada zagreba
oglašavajte se na ZGportalu
pomozimo im
 
 
GDJE SAM?
>
>
>
>
izložba u galeriji buljat
 
skulpture klesane u mramoru ili bračkom kamenu

Izložba skulptura `Život Venere` Petra Hranuellija

 
život venere / petar hranuelli
 
Izložba Život Venere kipara Petra Hranuellija otvara se 2. studenog 2013. godine u galeriji Buljat.

Izložba se otvara u 12 sati, a ostat će otvorena do 11. studenog 2013. godine.



O izložbi Život Venere

Petar Hranuelli godinama u svojim skulpturama razrađuje temu Venera koje su s vremenom postale i njegov zaštitini znak. Klešući ih u mramoru, ili svom omiljenom materijalu bračkom kamenu, razrađivao ih je u najrazličitijim varijacijama, uvijek naglašavajući njihove zaobljene, senzualne oblike.

Više ili manje apstrahirajući formu, Hranuelli je u ciklusom Venera dao hommage svojoj nepresušnoj inspiraciji - Willendorfkoj Veneri, ali i nekim umjetnicima poput Constantina Brancusija čije je djelo čvrsta točka uporišta svih njegovih skulptura bilo da se radi o Venerama, Anđelima, Katedralama, ..


Kao i čuvena prethistorijska Venera tako i ona koju kleše Hranuelli ima u sebi nešto iskonsko što ju čini privlačnom. Savršena na neki način u svom svojem nesavršenstvu, Hranuellijeva Venera je u jednom trenutku počela živjeti nekim svojim životom - od statične, zatvorene mase, postupno se oslobođala i iskoračila svojim volumenom i pokretom u prostor.

A kad se činilo da je temu Venera do kraja iscrpio, Hranuelli je zaokrenuo smjer pristupivši joj s dozom humora, poigravajući se s njom i ironizirajući svaku mogućnost da sebe i ono što radi predstavi na pretenciozan način. Venera u Hranuellijevoj novoj interpretaciji postaje lik u vlastitom univerzumu. Ona se vozi na romobilu i motoru te postaje dio priče koja se tek treba ispričati. (Romina Peritz)



O autoru izložbe

Petar Hranuelli rođen u Supetru na otoku Braču. Izlaže od 1994. godine na tridesetak samostalnih i više od šezdesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je više nagrada, priznanja (Pučišća, Mali Lošinj, Antalija, Zagreb) i autor je nekoliko javnih skulptura (Gospić, Sekulići).

Djela mu se nalaze u javnim i privatnim zbirkama (Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Nizozemska, Italija, Austrija, Srbija, Turska, London, Španjolska, ..).

Član je HDLU-a Zagreb. Živi i stvara u Zagrebu.
 
 
 
Dodatne informacije:
ZGportal Zagreb: naslovna stranica
28. studenog 2013. / zadnja izmjena: 5. kolovoza 2016.
k.v.
 
 
arhiva najava po godinama:
 
2010
2011
2012
2014
2015
2016
2017
2018
najave po mjesecima 2013. godine
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ZGportal Zagreb