ZGportal Zagreb
 
 
 
 
ZGportal Zagreb  
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ          
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE          
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
 
knjižnice grada zagreba
oglašavajte se na ZGportalu
pomozimo im
 
 
GDJE SAM?
>
>
>
>
izložba u galeriji remek djela
 
bez obzira na svu emancipaciju i naše želje, čini se da se ipak radi o interesnoj zajednici

Izložba skulptura Marine Stoponje u galeriji Remek djela

 
galerija remek djela zagreb
 
U galeriji Remek djela u zagrebačkoj Stenjevečkoj ulici, u petak, 10. svibnja 2013. godine u 19 sati otvara se izložba skulptura akademske kiparice Marine Stoponje.

Izložba će biti otvorena do 20. svibnja 2013. godine.



O izložbi skulptura Marine Stoponje

Umjetnost i tržište oduvijek su bili u vrlo problematičnom odnosu. Dok se umjetnost pokušavala istrgnuti iz zagrljaja nevidljive ruke, ili potpuno ignorirala njezino postojanje, taj se zagrljaj uvijek stezao oko njezinog vrata poput ruku posesivnog ljubavnika. A kao da pati od Stockholmskog sindroma, umjetnost nikada nije uspjela ostvariti potpunu samostalnost.

Uvijek su njome mahali i pokazivali ju kao odraz dobrog ukusa, trofejnu mladu koja je trebala ukazati na duhovnu potenciju vlasnika. Koliko god ozbiljno umjetnost promišlja ovaj brak, od dubinskih psihoanaliza do ukazivanja na ekonomsku i interesnu podlogu istoga, ona na određenom nivou, u određenoj sferi, ipak postaje proizvod koji dostiže manje ili više vrtoglave cijene na tržištu.


Živimo u vremenu koje dobro zna da za svaku riječ negdje postoji materijalna protuvrijednost. Da bi ju prodali, moramo joj stvoriti poželjan imiđ, dobro ju upakirati i obaviti jednostavnim, no ciljanim riječima.

Svjesna ove pozicije, umjetnica Marina Stoponja ironijski prilazi vlastitom djelovanju kiparice, skidajući s njega veo ozbiljnosti. Ne odustajući ni od jednog aspekta svoga rada - od intimnosti - koju u ovom slučaju simbolizira jastuk, do pozivanja na pojedine društvene fenomene - poput opsjednutosti izgledom i dijetama, koje predstavlja jabuka, umjetnica ipak ostvaruje odmak, umotavši svoj rad u celofan dobrog proizvoda koji nam želi prodati.

Suprotstavljanjem trivijalnosti oglašavanja i umjetnosti koja ne zaboravlja na svoje polazišne pozicije, Marina Stoponja stvara svijet u kojemu se isprepliću agresivna svjetla i zvukovi shopping centara i intimnost umjetnosti. Je li umjetnost žrtva komercijalizacije? Bez obzira na svu emancipaciju i naše želje, čini se da se ipak radi o interesnoj zajednici. Marina Stoponja svojim radom pokazuje da po tom pitanju nema iluzija. (Josipa Bubaš)



O autorici

Marina Stoponja rođena je 1959. godine u Zagrebu. Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, smjer kiparstvo 1999 godine. Upisala je specijalistički doktorski studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2008. godine.

Osnovni medij u kojem stvara je mramor.

Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 1999. godine, a Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 2001. godine.

Izlaže od 1992. godine i do sada je organizirala desetak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Sudjelovala na tridesetak skupnih žiriranih izložbi u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Italiji, Francuskoj, Nizozemskoj i Koreji.

Također, sudjelovala je na desetak međunarodnih kiparskih simpozija i Hrvatskoj i inozemstvu.

Autorica je desetak javnih spomenika i skulptura u javnim prostorima u zemlji i inozemstvu, a radovi joj se nalaze u nekoliko privatnih kolekcija.

2002. godine zajedno sa talijanskim kustosom Alessandrom Sibilia odabire dvadesetak hrvatskih suvremenih kipara i organizira izložbu u sklopu Fiera contemporanea u Forliu u Italiji. Za svoj rad dobila je nekoliko priznanja i nagrada, među kojima i posebnu rektorovu nagradu 1997.

Paralelno sa kiparstvom bavi se i produkt dizajnom i dizajnom interijera. Potpisuje idejna rješenja desetak javnih i privatnih prostora.

Živi i radi u Zagrebu i u svom ateljeu na Plešivici.
 
 
(k.v.)
 
 
Dodatne informacije:
ZGportal Zagreb: naslovna stranica
2. svibnja 2013. / zadnja izmjena: 8. prosinca 2015.
 
 
arhiva najava po godinama:
 
2010
2011
2012
2014
2015
2016
2017
2018
najave po mjesecima 2013. godine
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ZGportal Zagreb