ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI     SHOP
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
home kontakt sitemap pretraga
oglašavanje / marketing
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
home kontakt sitemap pretraga
zagreb u slici / galerija slika
pomozimo im
knjižnice grada zagreba
oglašavanje / advertising
oglašavajte se na ZGportalu
oglašavanje / advertising
newsletter zagreb / zagrebački e-magazin
nagradnjače
vremenska prognoza
web hosting centar `Art in Web`
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
poslovni imenik grada zagreba
oglašavanje / advertising
 
oglašavajte se na ZGportalu
 
GDJE SAM?
>
>
>
ljudska ravnopravnost
 
cilj je tekstova u javni prostor staviti problematiku lgbti radničkih prava i radnih uvjeta

Objavljeni prvi tekstovi u sklopu projekta `LGBTI - ravnopravnost na radnom mjestu`

 
lgbti - ravnopravnost na radnom mjestu
 
Na web stranici Ravnopravnost.lgbt, koja je počela s radom ranije ove godine, zainteresirane/i čitatelji i čitateljice od danas mogu čitati tekstove koji će se u sklopu projekta LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu objavljivati za vrijeme trajanja istog, sve do svibnja 2017. godine.

Autori i autorice tekstova biti će Ana Brakus, Darko Markušić i Jelena Svirčić, koji će u tom periodu pripremiti 20 tekstova kojima će obrađivati tematiku radničkih prava LGBTI osoba s pravnog i životnog aspekta. Prva dva teksta, autora Darka Markušića i Jelene Sviričić već su objavljeni i vidljivi na stranici projekta.


U svom prvom tekstu, Odnos političkih stranaka i medija prema LGBT populaciji: Oblak deklarativne stvarnosti, Darko Markušić istražuje zastupljenost LGBTI prava u političkim strategijama vodećih hrvatskih parlamentarnih stranaka i njihovih čelnika; kao i njihovo susprezanje od konkretnih deklarativnih i pravnih koraka u zaštiti LGBTI zajednice u posljednjem desetljeću.

Jelena Svirčić u svom tekstu Na poslu, a u ormaru: Prešućivanje vlastitog identiteta razgovarala je s nekoliko pripadnika/ca LGBTI zajednice: visoko obrazovanih, stalno zaposlenih i s izgrađenim karijerama u multinacionalnim korporacijama, znanosti i kulturi koji dijele stupanj tišine i prešućivanja vlastitog identiteta unutar radnog okruženja.


Cilj je tekstova u javni prostor staviti problematiku LGBTI radničkih prava i radnih uvjeta, a iste je slobodno prenositi na drugim portalima, uz obaveznu naznaku autora/ica i originalnog izvora teksta - web stranice Ravnopravnost.lgbt.

Projekt LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu nastavlja se uz istraživanja, panele i radnu grupu Projekt LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu, nakon održanih edukacija Ljudska prava i aktivnog građanstvo za studente/ice Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu te Filozofskih fakulteta u Zagrebu i Rijeci (obuhvaćeno preko 60 sati edukacije i 149 prijavljenih studenata/ica), ulazi u svoju drugu fazu u kojoj će se fokusirati na LGBTI radničke uvjete u privatnom, civilnom i javnom poslovnom sektoru te iskustva LGBTI zaposlenika/ica s diskriminacijom na radnom mjestu kroz dva istraživanja: među poslodavcima i samom LGBTI zajednicom. Istraživanja će se provoditi kroz lipanj, srpanj, kolovoz i rujan.


Osim navedenog, u drugoj polovici lipnja će se u Zagrebu održati drugi panel u sklopu projekta na temu pozitivnih EU praksi po pitanju zaštite LGBTI radničkih prava; a s radom će krenuti i radna grupa koja za cilj ima izradu programskih dokumenata - smjernica za poboljšanje kolektivnih ugovora u kontekstu suzbijanja diskriminacije LGBTI osoba i ključnih segmenata te preporuka o sadržaju Indikatora za LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu.

LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu projekt je kojeg zajednički provode Prostor rodne i medijske kulture K-zona, BRID - Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Udruga Zora te Lezbijska organizacija Rijeka LORI u suradnji s udrugama Zagreb Pride i Trans Aid. Projekt traje 18 mjeseci (od studenog 2015. do svibnja 2017.), a cilj mu je ojačati kapacitete udruga za ljudska i radnička prava po pitanju diskriminacije LGBTI osoba na osnovi rodnog identiteta, rodnog izričaja i spolne orijentacije na radnom mjestu.O projektu LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu

LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu projekt je kojeg zajednički provode Prostor rodne i medijske kulture K-zona, BRID - Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Udruga Zora te Lezbijska organizacija Rijeka LORI u suradnji s udrugama Zagreb Pride i Trans Aid.

Projekt traje 18 mjeseci (od studenog 2015. do svibnja 2017.) a cilj mu je ojačati kapacitete udruga za ljudska i radnička prava po pitanju diskriminacije LGBTI osoba na osnovi rodnog identiteta, rodnog izričaja i spolne orijentacije na radnom mjestu.


Kroz treninge volontera/ki te kroz razvoj i implementaciju edukacijskog volonterskog programa za studente - stvorit će se uvjeti za veće participiranje studentske populacije u radu udruga koje se bave radničkim i LGBTI pravima te time osigurati njihova dugoročna održivost u zagovaranja ljudskih i radničkih prava. Kroz suradnje i treninge s europskim udrugama koje se bave zaštitom i promicanjem LGBTI radničkih prava te provedenu anketu unutar LGBTI populacije i istraživanje o trenutnom stanju prava LGBTI osoba na radnim mjestima, javne panele s predstavnicima/cama sindikata, institucija za ravnopravnost spolova, LGBTI organizacija i zajednice te formiranjem radne grupe - stvorit će se zagovarački model u smjeru kreiranja politika za unaprjeđenje LGBTI radničkih prava u Hrvatskoj.

Projektne aktivnosti posebno su osmišljene s ciljem osiguravanja osnovnih ljudskih prava LGBTI osoba kroz poboljšanje njihovih radničkih prava što će se dodatno ostvariti online platformom koja nudi relevantne informacije vezano za zaposlenje kao i specifičnu pravnu podršku. Ove aktivnosti osnažit će LGBT osobe da budu aktivne u osiguravanju vlastitih prava kroz mrežu potpore nastalu u suradnji sa sindikatima.


Projekt će stvoriti među - sektorsku suradnju između LGBTI organizacija civilnog društva (lokalnih i međunarodnih), sindikata, institucija za ravnopravnost spolova te osnažiti suradnju sa svim relevantnim donositeljima odluka kroz stalnu komunikaciju i zajedničke aktivnosti.

Promotivne aktivnosti osmišljene su tako da podižu svijest o važnosti ravnopravnosti na radnom mjestu, za lezbijke, gej, bi, trans i inter osobe te doprinose vidljivost pozitivnih praksi radnih mjesta u javnosti. Stvaranjem indikatora ravnopravnosti na radnom mjestu i pokretanjem nagrade za poslodavca koji najviše brine o raznolikosti i ravnopravnosti podići će se svijest o diskriminaciji LGBT osoba na poslu ali i zagovarati uvođenje pozitivnih praksi.
 
 
 
Dodatne informacije:
humanitarna akcija ZGportala: pomozimo im
trebate našu pomoć: javite nam se
ZGportal Zagreb: naslovna stranica
10. lipnja 2016.
k.v.
 
 
   
arhiva objava:
 
2017
 
2016
 
2015
 
2014
 
2013
 
2012
 
2011
 
2010
 
 
 
 
       
   
 
 
loading...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
web hosting centar Zagreb / web hosting, najam serverskog prostora, zakup i registracija internetskih domena
studio BOJA zagreb / studio za web i grafički dizajn
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
  ZGportal Zagreb
antispam   studio BOJA Zagreb / dizajn i produkcija