ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI     SHOP
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
home kontakt sitemap pretraga
oglašavanje / marketing
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
home kontakt sitemap pretraga
zagreb u slici / galerija slika
pomozimo im
knjižnice grada zagreba
oglašavanje / advertising
oglašavajte se na ZGportalu
oglašavanje / advertising
newsletter zagreb / zagrebački e-magazin
nagradnjače
vremenska prognoza
web hosting centar `Art in Web`
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
poslovni imenik grada zagreba
oglašavanje / advertising
 
oglašavajte se na ZGportalu
 
GDJE SAM?
>
>
>
zaprešić
 
gradovi zagrebačke županije

Zaprešić

 
autobusi terminal / trg dr. franje tuđmana, zaprešić
autobusi terminal / trg dr. franje tuđmana, zaprešić / prosinac 2013.
 
 
Zaprešić je grad u sjevernozapadnom dijelu Hrvatske, u sklopu Zagrebačke županije.

Grad Zaprešić prostire se na 52.60 km2, i u njemu, po popisu iz 2011. godine živi 25.223 stanovnika. Gustoćom naseljenosti od 479,5 stanovnika po četvornom kilometru, Zaprešić je najgušće naseljeno područje u županiji (prosječna gustoća naseljenosti u Zagrebačkoj županiji je 103,79 stanovnik po četvornom kilometru). Treći je grad po broju stanovnika u Zagrebačkoj županiji (Nakon Velike Gorice i Samobora).

Šire područje Zaprešića zauzima područje od 251.8 km2 a čini ga grad Zaprešić i sedam okolnih općina - Bistra, Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća. Po popisu iz 2011. godine na tom području živi 54.640 stanovnika.

Zaprešićki kraj smješten je u dolini triju rijeka (Sutla, Sava, Krapina), između Slovenije na zapadu i Krapinsko - zagorske županije na sjeveru, te Samobora na jugu i Zagreba na istoku.

Oko Zaprešića nalaze se dva brdska područja - Medvednica na istoku i Marijagoričko - zagorsko pobrđe na sjeverozapadu. Također, na području se nalaze i prirodni rezervati - Ornitološki rezervat Sava (gradu Zaprešić i općina Brdovec), Čret Dubravica (općini Dubravica - stanište rosike, jedine pronađene biljke mesožderke u Hrvatskoj) i Park prirode Medvednica (grada Zaprešić, općine Bistra i Jakovlje).

Poštanski broj Zaprešića je 10290.

Dan grada Zaprešića obilježava se 16. listopada, na dan kada je rođen ban Josip Jelačić.Gradski ustroj

Zaprešićem `vlada` Gradonačelnik i Gradsko vijeće koje broji 19 članova, a Grad se sastoji od 9 gradskih naselja - Hruševec Kupljenski, Ivanec Bistranski, Jablanovec, Kupljenovo, Lužnica, Merenje, Pojatno, Šibice i Zaprešić.Školstvo i kultura

U Zaprešiću rade dva dječja vrtića (Dječji vrtić Maslačak i Dječji vrtić Vrtuljak), pet osnovnih škola (OŠ Antuna Augustinčić, OŠ Ljudevit Gaja, OŠ Kupljenovo - Luka, OŠ Bistra, OŠ Ivan Perkovac - Šenkovec), Srednjoškolski centar Ban Josip Jelačić i Osnovna glazbena škola - područna škola glazbene škole Zlatko Baloković iz Zagreba.

Također postoji i Veleučilište s pravom javnosti Baltazar Krčelić.Spomenička baština

Na širem zaprešićkom području postoji šest sačuvanih dvoraca. Nastajali su tijekom 18. i 19. stoljeća i pripadaju među najljepše primjerke u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Dva su najviše, nulte kategorije - barokni dvorac Oršić u Gornjoj Bistri (općina Bistra) i Januševec (općina Brdovec). Oba dvorca su jedni od najljepših spomenika klasicističke arhitekture u Hrvatskoj. Prve je kategorije barokni dvorac Lužnica u Šibicama (grad Zaprešić), a druge su kategorije Laduč (općina Brdovec) i Novi dvori u Zaprešiću. Osim dvoraca znamenite su i stare kurije, crkvice te stare zagorske hiže u okolici (tradicionalne kuće u općini Dubravica s fasadama obojenim u plavo). Na području općine Brdovec značajna su i nalazišta iz prethistorije i antike.Gospodarstvo

U Zaprešiću djeluje više većih gospodarskih subjekata - Inker Zaprešić (tvornica keramike), Karbon Zaprešić (kemijska industrija), Hidroelektra (iskopavanje šljunka na jezeru Zajarki), Pliva Savski Marof (farmaceutska industrija u općini Brdovec), ..Javni prijevoz i promet

Javni gradski prijevoz obavlja više prijevoznika, ali su samom gradu autobusni prijevoz obavlja ZET - Zagrebački električni tramvaj.

Autobusna linija koje povezuje Zaprešić i Zagreb je 172, koja vozi od Črnomerca u Zagrebu do Zaprešića. Autobus prolazi kroz dvije tarifne zone, polasci su svakih 10 - 15 minuta (u špicama) i prometuje 0 - 24 sata.

Vrlo je popularna i gradska željeznica, a vlakom se za 20-ak minuta može stići do Glavnog kolodvora u Zagrebu.


dvorac bana jelačića, zaprešić
dvorac bana jelačića, zaprešić / studeni 2013.


Povijest Zaprešića i zaprešićkog kraja

30. studenog 1995. godine, konstituirajućom sjednicom Gradskog vijeća grada Zaprešića, formiran je grad Zaprešić. Tada su u sastav grada Zaprešića ušla naselja Zaprešić, Ivanec, Jablanovec, Hruševec Kupljenski, Kupljenovo, Pojatno i Šibice.

Povijesno, samo naselje Zaprešić nastalo na sjecištu regionalnih i međunarodnih prometnih pravaca. Atraktivnost življenja u Zaprešiću povećala se i činjenicom da je kroz to mjesto prošla prva željeznička pruga u Hrvatskoj.

O pretpovijesti zaprešičkog kraja svjedoče kamene sjekire iz neolitika nađene u Brdovcu, bakrene sjekire iz eneolitika nađene u Mariji Gorici i tragovi nalazišta željeznog doba na Sv. Križu. Antički ostaci pronađeni su u Drenju (danas općina Brdovec).

U doba Starog Rima kroz taj kraj je prolazila prometnica Emona (Ljubljana) - Siscia (Sisak). U Drenju je bio prijelaz preko Save, preko kojeg se lokalna cesta uz Sutlu spajala s tom cestom.

Krajem 11. stoljeća Ača, pouzdanik kralja Ladislava, dobio je od kralja područja s istočne i zapadne strane Medvednice. Na njezinim zapadnim rubovima počinjao je posjed koji se pružao uz Savu do Sutle, od kojeg se razvilo susedgradsko - stubičko vlastelinstvo, drugo najveće svjetovno vlastelinstvo u Zagrebačkoj županiji.

Tijekom 15. i 16. stoljeća u taj kraj se doseljavaju izbjeglice koje su se povlačile zbog prodora Osmanskog carstva. Neki od izbjeglid su porijeklom iz Pounja i Like, a potomci su im do sada sačuvali ikavicu (ponajviše u Drenju Brdovečkom) koja se i danas govori. Ikavica se kao posebna vrsta kajkavštine izučava u osnovnoj školi Ivan Perkovac u Šenkovcu, a Ministarstvo kulture Republike Hrvatske je 2008. godine godine kajkavski donjosutlanski ikavski dijalekt uvrstilo na popis zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.Poznatiji Zaprešićani

Baltazar Adam Krčelić (1715. - 1778., doktor filozofije i teologije, pravnik), Pavao Štoos (1806. - 1862., preporoditelj i pjesnik), Ante Kovačić (1854. - 1889., književnik i pjesnik), Davor Gobac (pjevač rock grupe Psihomodo pop), ban Josip Jelačić (1801. - 1859., hrvatski ban i vojskovođa), ..
 
 
 
 
       
   
 
 
loading...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
english: information, data and facts about the city of zaprešić
deutsch: information, daten und fakten der stadt zaprešić
hash tag: #zagrebackazupanija #zapresic
zadnja izmjena podataka na stranici: 10.09.15.
 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
web hosting centar Zagreb / web hosting, najam serverskog prostora, zakup i registracija internetskih domena
studio BOJA zagreb / studio za web i grafički dizajn
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
  ZGportal Zagreb
antispam   studio BOJA Zagreb / dizajn i produkcija