ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI     SHOP
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
home kontakt sitemap pretraga
oglašavanje / marketing
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
home kontakt sitemap pretraga
zagreb u slici / galerija slika
pomozimo im
knjižnice grada zagreba
oglašavanje / advertising
oglašavajte se na ZGportalu
oglašavanje / advertising
newsletter zagreb / zagrebački e-magazin
nagradnjače
vremenska prognoza
web hosting centar `Art in Web`
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
poslovni imenik grada zagreba
oglašavanje / advertising
 
oglašavajte se na ZGportalu
 
GDJE SAM?
>
>
>
jastrebarsko
 
gradovi zagrebačke županije

Jastrebarsko

 
gradsko poglavarstvo / strossmayerov trg, jastrebarsko
gradsko poglavarstvo / strossmayerov trg, jastrebarsko / studeni 2013.
 
 
Jastrebarsko je grad u Zagrebačkoj županiji, a nalazi se 30 kilometara jugozapadno od Zagreba, otprilike na pola puta između Zagreba i Karlovca (do Karlovca ima malo više od 20 kilometara). Popularno se naziva i Jaska, pa su stanovnici Jaskanci i Jaskanke ili Jastrebarci i Jastrebarke (a po Vatroslavu Rožiću i Jastrebarščani). Ovaj kraj je najznačajnije vinogradarsko područje središnje Hrvatske, a istovremeno i značajno gospodarsko, obrtničko i turističko središte.

Na području grada je 60 naselja koja nastanjuje s preko 17.000 stanovnika, dok u samom gradskom središtu živi oko 6000 stanovnika. Po popisu iz 2001. godine, u gradu je živjelo 16.689 stanovnika. Područje Jastrebarskog prostire se na 229 km².

Poštanski broj Jastrebarskog je 10450.

Ovaj kraj čine tri različite prirodne cjeline - na sjeveru je vapnenačko - dolomitni masiv Žumberačke gore, na koji se naslanja plodno, vinorodno Prigorje, a prema jugositoku, sve do rijeke Kupe prostire se Pokuplje, s ornitološkim rezervatom Crna Mlaka.

Sa susjednim, samoborskim područjem jaskanski je kraj povezan cestama koje vode iz Jastrebarskog preko Plešivice, te iz Kostanjevca preko Žumberka. Na jugoistoku se nadovezuje velikogoričko područje.

Kao dan grada slavi se 13. studenog, u spomen na dan kada je 13. studenog 1991. godine Jugoslavenska narodna armija napustila grad.Gradski ustroj

Jastrebarskom `vlada` Gradonačelnik i Gradsko vijeće.

Grad se sastoji od 60 gradskih naselja - Belčići, Brebrovac, Brezari, Breznik Plešivički, Bukovac Svetojanski, Celine, Crna Mlaka, Cvetković, Čabdin, Čeglje, Črnilovec, Dolanjski Jarak, Domagović, Donja Reka, Donji Desinec, Draga Svetojanska, Dragovanščak, Goljak, Gorica Svetojanska, Gornja Kupčina, Gornja Reka, Gornji Desinec, Grabarak, Gračac Slavetićki, Guci Draganički, Hrastje Plešivičko, Hrašća, Ivančići, Izimje, Jastrebarsko, Jurjevčani, Kupeć Dol, Lanišće, Lokošin Dol, Malunje, Miladini, Novaki Petrovinski, Orešje Okićko, Paljugi, Pavlovčani, Pesak, Petrovina, Plešivica, Prhoć, Prilipje, Prodin Dol, Rastoki, Redovje, Slavetić, Srednjak, Stankovo, Špigelski Breg, Tihočaj, Toplice, Vlaškovec, Volavje, Vranov Dol, Vukšin Šipak i Zdihovo.Školstvo i kultura

U Jastrebarskom postoji Srednja škola Jastrebarsko (uz opću gimnaziju školuje učenike za zanimanja ekonomist, trgovac, automehaničar, autoelektričar i vodo / plinoinstalater), jedna osnovna škola - OŠ Ljubo Babić (u sklopu škole nalazi se športska dvorana koja je izgrađena za potrebe Univerzijade 1987. godine), Glazbena škola Jastrebarsko (osnovana 2002. godine) i jedna Dječji vrtić - DV Radost (osnovan 1975. godine).

U gradu djeluju Gradski muzej i galerija (smješteni su u zgradi stare gradske vijećnice, izgrađene 1826. godine - u muzeju se čuvaj i glasovita bula - povelja kralja Bele IV.), Centar za kulturu (otvoren 1995. godine), Gradsko kazalište Jastrebarsko (djeluje preko 40 godina, a sastoji se od dva ansambla - Dramske družine Tomaš Mikloušić koja okuplja odrasle članove i Dramske družine Ivana Brlić - Mažuranić koja okuplja djecu tj. učenike osnovne i srednje škole) te Narodna knjižnica i čitaonica Jastrebarsko.Gospodarstvo

Gospodarstvo grada Jastrebarskog najviše se temelji na poljodjelstvu, vinogradarstvu i vinarstvu, ribarstvu, drvnoj industriji, te na turizmu.

Jastrebarsko i njegova okolica omiljeno su izletište, gdje turiste privlače prekrasni krajolici, prirodni rezervati, kulturno - povijesni spomenici, znamenita vina jaskanskih vinara i gurmanski specijaliteti.

Posebno se ističe Plešivička vinska cesta, koja je otvorena 2001. godine i dio je specifične turističke ponude Grada Jastrebarskog. Vinska cesta je poseban oblik prodaje poljoprivrednih, ugostiteljskih i turističkih proizvoda jednog vinorodnog područja na kojem seljačka gospodarstva (obiteljska poljoprivredna gospodarstva) i ostale pravne i fizičke osobe nude svoje proizvode, posebice vino i rakije iz vlastite proizvodnje te ostale seljačke specijalitete. Plešivićka vinska cesta sastoji se od tridesetak vinarskih gospodarstava sa kušaonicama za posjetitelje i goste.Javni prijevoz i promet

Grad je izvrsno prometno povezan jer leži uz autocestu Zagreb - Karlovac, zatim na regionalnoj cestovnoj prometnici te uz željezničku prugu, a prometnoj povezanosti pogoduje i blizina zračne i morske luke.

Javni autobusni prijevoz obavlja poduzeće Samoborček - Autoturist.


ulica dr. franje tuđmana, jastrebarsko
ulica dr. franje tuđmana, jastrebarsko / studeni 2013.


Povijest Jastrebarskog

Grad Jastrebarsko je (najvjerojatnice) dobio ime po ptici jastreb ili po jastrebarima. U povijesnim knjigama, Jastrebarsko se na njemačkom jeziku naziva se Jaska, na mađarskom Jasztrebarszka.

Jastrebarsko se prvi put spominje 1249. u ispravi bana Stjepana, kao središte trgovine i suda, a 1257. kralj Bela IV. dodijelio mu je status slobodnog kraljevskog trgovišta. Jastrebarsko je kao trgovište 1257. dobilo i grb koji koristi i danas - u plavom, na desno okrenuti jastreb prirodne boje.

Od 1519. do 1848. na život grada presudno su utjecali članovi vlastelinske obitelji Erdödy. Feudalno razdoblje u povijesti jastrebarskog trgovišta i vlastelinstva završio je 1848. godine, te su jastrebarski građani formirali narodnu stražu i razvili narodne zastave.

Jastrebarsko se intenzivnije razvilo u drugoj polovici 19. stoljeća, a razvoju grada i cijelog kraja znatno je pridonijela izgradnja željezničke pruge od Zagreba do Karlovca (1865.). Tada dolazi do snažnog procvata kulturnih, društvenih i športskih djelatnosti.Poznatiji Jaskani

Ljubo Babić (slikar, književnik), Vladko Maček (hrvatski političar), Franjo Kuharić (zagrebački kardinal), Ivana Brlić - Mažuranić (književnik), Antun Bauer (zagrebački nadbiskup), Josip Lang (biskup), Branimir Johnny Štulić (pjevač)
 
 
crkva svetog nikole, jastrebarsko
crkva svetog nikole, jastrebarsko / studeni 2013.
 
 
 
 
       
   
 
 
loading...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
english: information, data and facts about the city of jastrebarsko
deutsch: information, daten und fakten der stadt jastrebarsko
hash tag: #zagrebackazupanija #jaska #jastrebarsko
zadnja izmjena podataka na stranici: 10.09.15.
 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
web hosting centar Zagreb / web hosting, najam serverskog prostora, zakup i registracija internetskih domena
studio BOJA zagreb / studio za web i grafički dizajn
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
  ZGportal Zagreb
antispam   studio BOJA Zagreb / dizajn i produkcija