ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI     SHOP
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
home kontakt sitemap pretraga
 
 
knjižnice grada zagreba
oglašavajte se na ZGportalu
 
pomozimo im
zagreb u slici / galerija slika
 
 
GDJE SAM?
>
>
>
>
muzejska baština
 
prepoznata je potreba da se revitaliziraju zagrebački muzeji, i arhitektonski i muzeološki, kako bi se iskoristio puni potencijal koji oni pružaju

Predstavljen projekt `Revitalizacija muzeja i njihove baštine`

 
ravnatelji zagrebačkih muzeja
ravnatelji zagrebačkih muzeja
 
arhiva vijesti
(po godinama)
 
2010.
2011.
2012.
2013.
2014.
2015.
2016.
2018.
vijesti po mjesecima 2017. godine
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
 
 
 
Grad Zagreb, kao grad kojem je kulturna politika visoko na listi prioriteta, prepoznao je važnost ulaganja u muzeje i muzejsku djelatnost. Tako je građanima predstavljen projekt pod nazivom Revitalizacija muzeja i muzejske baštine.

Pokretanje projekta inicirao je Hrvatski prirodoslovni muzej u suradnji s Etnografskim muzejom, Tehničkim muzejom Nikola Tesla i Muzejom za umjetnost i obrt pod pokroviteljstvom Grada, odnosno Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i Gradskog ureda za programe i projekte Europske unije.


Budući da Grad Zagreb u zadnjih nekoliko godina odlično iskorištava svoje turističke potencijale, prepoznata je potreba da se revitaliziraju zagrebački muzeji, i arhitektonski i muzeološki, kako bi se iskoristio puni potencijal koji oni pružaju.

Kao rezultat toga Hrvatski prirodoslovni muzej prvi je pokrenuo projekt kojim bi se osigurala sredstva za obnovu, a njemu su se pridružila i druga tri muzeja.


Dr. sc. Iva Mihoci, predsjednica Stručnog vijeća Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, istaknula je kako su imali izvrsnu suradnju s Gradom i institucijama na preliminarnim projektnim aktivnostima, ali i da sada, tokom implementacije projekta odlično surađuju. Hrvatski prirodoslovni muzej će tako nakon obnove biti bogatiji za reprezentativniji i moderniji novi stalni postav, pet laboratorija, multimedijalnu dvoranu i suvenirnicu, za čiju su projektnu dokumentaciju već osigurana sredstva iz fondova Europske unije, a aplikacija dokumentacije za radove je u izradi.

Projekt obnove Etnografskog muzeja predstavila je ravnateljica muzeja Goranka Horjan te objasnila da on uključuje obnovu fasade muzeja, ali i uređivanje zapuštenog dvorišta i izmjenu stalnog postava. Također, zanimljivost koju su uveli prvi u Hrvatskoj je da je muzej prijateljska institucija za kućne ljubimce, a sada uvode virtualnu šetnju, u čemu su također napravili presedan.


Tehnički muzej Nikola Tesla i Muzej za umjetnost i obrt imaju velike arhitektonske i građevinske zahvate. Tako je ravnateljica Tehničkog muzeja Markita Franulić objasnila da planiraju kompletnu obnovu B zgrade i uvođenje brojnih novih sadržaja, a ravnatelj Miroslav Gašparović ispred Muzeja za umjetnost i obrt stavio je naglasak na obnovu palače Babočaj Gvozdanović, koja će tako postati dostupna građanima nakon dvadeset godina zatvorenih vrata za javnost.

Pročelnici Ivica Lovrić i Jelena Ricov izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom te su najavili neke nove korake u nastavku suradnje, poput stavljanja u funkciju industrijskih građevina u predgrađu Zagreba u svrhu skladištenja i odlaganja muzejskih eksponata i građe koje će uvelike olakšati rad ovih institucija.


U sklopu Noći muzeja navedeni muzeji predstavit će svoje planove i projekte i svim posjetiteljima kroz postavljenje eksponata koji do sada nisu viđeni, kroz laserski print zgrade muzeja, video prezentacije i fotografije.
 
 
 
Dodatne informacije:
ZGportal Zagreb: naslovna stranica
26. siječnja 2017.
k.v.
 
 
arhiva vijesti
(po godinama)
 
2010.
2011.
2012.
2013.
2014.
2015.
2016.
2018.
vijesti po mjesecima 2017. godine
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
 
 
 
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb