ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI      
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
home kontakt sitemap pretraga
 
 
knjižnice grada zagreba
oglašavajte se na ZGportalu

pomozimo im

 
 
GDJE SAM?
>
>
>
>
izložba / msu zagreb
 
šume postoje prije ljudi, pustinje ostaju za njima

Izložba Nepokorena šuma i Radovan Ivšić u Muzeju suvremene umjetnosti

 
nepokorena šuma / radovan ivšić / msu zagreb
 
Izložba je svojevrstan hommage Radovanu Ivšiću, važnom hrvatskom nadrealističkom pjesniku i dramskom piscu koji je stvarao na dva jezika, hrvatskom i francuskom. Pritom nije riječ o klasičnoj posveti piscu, nego je iz njegova opusa uzet motiv šume koji ga je opsjedao.

U svojim djelima, osobito u poemi Narcis, najpoznatijoj i najutjecajnijoj drami Gordogan te u zbirkama pjesama Bunar u kuli i Crno, Radovan Ivšić tematizira šumu kao višeslojni i višeznačni prostor prepun dojmljivih misaonih i vizualnih poruka.

Izložba Nepokorena šuma i Radovan Ivšić otvara se u četvrtak, 24. rujna u 20 sati u zagrebačkome Muzeju suvremene umjetnosti, a moći će se pogledati do 22. studenoga 2015. godine.O izložbi Nepokorena šuma i Radovan Ivšić

`Šume postoje prije ljudi, pustinje ostaju za njima.` - davno je rekao jedan filozof, a današnji ljudi prečesto zaboravljaju na tako jednostavnu činjenicu - da bez šuma ni mi ne možemo opstati na Zemlji.

To je bila jedna od glavnih preokupacija Radovana Ivšića (1921 - 2009), važnog hrvatskog nadrealističkog pjesnika i dramskog pisca. Izložba Nepokorena šuma posvećena je njemu, ali izloženi su radovi 160 slavnih umjetnika koji su se također bavili temom šume. Izložba je koncipirana u pet tematskih krugova - Opustošena šuma, Ugrožena mašta, Šuma beskrajnog početka, Mjesto izmještenosti, Šuma preobrazbi i Šuma znakova i munja.

Prema idejama i inspiracijama autorica, prvi tematski krug iznosi problematiku uništavanja i zapostavljanja šuma, kao i nedovoljne ekološke osviještenosti za očuvanjem i razvojem; drugi tematski krug nam na vrlo simboličan način približava pradavne začetke šume, dok se u trećem krugu osvrćemo na pitanje šume kao dominantnog motiva kompozicije koji je snažan, misteriozan, uznemirujuć, ..

Veza između šumskih mračnih sila i starih običaja prožima četvrti tematski krug koji prethodni i onom posljednjem gdje se tema šume nastoji približiti spoju ljubavi, ljudskosti i poezije, spoju svjesnog i nesvjesnog, stalnog i promjenjivog, stvarnog i izmišljenog, istine i zablude.

U djelima Radovana Ivšića, a posebice u poemi Narcis (1942) i najpoznatijoj i najutjecajnijoj drami Gordogan (1943) kao i u kasnijim djelima, zbirkama pjesama Bunar u kuli i Crno (1974), Ivšić tematizira šumu kao višeslojni i višeznačni prostor prepun dojmljivih misaonih i vizualnih poruka.

`Radovan Ivšić je rano spoznao da se sve vrti te će se i dalje vrtjeti unutar i oko šume, a pritom nije zapravo u pitanju povratak nekoj mitskoj šumi nego sama opstojnost života, u nama i izvan nas; opstojnost šume koja je postala teatar svijeta time što se u njoj susreću svi egzistencijalni izazovi - politički, erotski, poetski, ..`, napisala je u predgovoru kataloga francuska pjesnikinja Annie Le Brun.

Autorice izložbe su Snježana Pintarić, ravnateljica MSU, te Annie Le Brun, Ivšićeva životna suputnica te poznata francuska spisateljica, pjesnikinja i kritičarka, koja je nedavno u pariškom Musee d’Orsay postavila izložbu Sade. Attaquer le soleil, inspiriranu kontroverznim likom i djelom markiza de Sadea.

Izložba prezentira i etnografsku, prirodoslovnu, i knjižnu građu prateći na taj način koncept ispreplitanja stvarne i imaginarne šume. Autorica likovnog postava je Adeline Caron, a izložba se održava u okviru manifestacije - Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj (Rendez-vous, le festival de la France en Croatie).
 
 
radovan ivšić
 
 
(k.v.)
 
 
Dodatne informacije:
gradski vodič: muzeji u zagrebu
ZGportal Zagreb: naslovna stranica
11. rujna 2015.
 
 
arhiva najava po godinama:
 
2010
2011
2012
2013
2014
2016
2017
2018
najave po mjesecima 2015. godine
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
 
 
 
 
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb