ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI     SHOP
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
home kontakt sitemap pretraga
oglašavanje / marketing
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
home kontakt sitemap pretraga
zagreb u slici / galerija slika
pomozimo im
knjižnice grada zagreba
oglašavanje / advertising
oglašavajte se na ZGportalu
oglašavanje / advertising
newsletter zagreb / zagrebački e-magazin
nagradnjače
vremenska prognoza
web hosting centar `Art in Web`
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
poslovni imenik grada zagreba
oglašavanje / advertising
 
oglašavajte se na ZGportalu
 
GDJE SAM?
>
>
>
>
festival u zg. kinima
 
uspješnice sa sundancea, cannesa i venecije na jubilarnom 10. hrff-u!

10. Human Rights Film Festival

 
10. human rights film festival
 
Deseto, jubilarno izdanje Human Rights Film Festivala, festivala filma o ljudskim pravima, održat će se od 8. do 14. prosinca 2012. godine u kinu Europa i Dokukinu KIC u Zagrebu te potom od 12. do 16. prosinca u Art-kinu Croatia u Rijeci.

Uz filmski program, 10. HRFF uključuje i nekoliko diskusija te koncerata.

Ulaz na kompletan filmski program je slobodan!


Ovogodišnje izdanje donosi sveukupno 34 filmska naslova - od toga glavni program sadrži osam dugometražnih igranih te 15 dokumentarnih uradaka. Popratni program Romi: na rubu u srcu Europe donosi pak osam filmova koji se bave pitanjima Roma i njihove marginalizacije u današnjoj Europi.

Pored već najavljenih filmova, festival donosi i novi, treći dugometražni igrani naslov redateljice So Yong Kim, američki film Za Ellen (For Ellen). Riječ je o tihom i atmosferičnom filmu u čijem je središtu muzičar (utjelovio ga je američki glumac Paul Dano), neprilagođeni otac koji uslijed razvoda pokušava doprijeti do svoje šestogodišnje kćeri Ellen. Pri dočaravanju emocija, redateljica Kim koristi tišinu i šapat uz niz efekata kako bi dočarala emotivni naboj odnosa glavnih likova. Na festivalu u Sundanceu film je bio nominiran za glavnu nagradu žirija u kategoriji najboljeg dramskog ostvarenja.


Izbezumljenost (À perdre la raison) je novi film cijenjenog belgijskog redatelja Joachima Lafossea, a dijelom je inspiriran istinitim događajem iz predgrađa Bruxellesa iz 2007. kada se žena prijavila policiji nakon što je hladnokrvno ubila svoju djecu.

Film započinje histeričnim napadima glavne protagonistice nakon počinjenog čedomorstva, da bi se potom fokusirao na prošlost i na slijed događaja koji je doveo do trenutnih tragičnih posljedica.

Izrazito je hvaljena izvedba glumice Émilie Dequenne u ovom zahtjevnom portretu žene koja u potpunosti skreće van realnosti - za istu je osvojila nagradu Un Certain Regard za najbolju glumicu u Cannesu, dok je film u istoj kategoriji nominiran, a nagrađen posebnim priznanjem kritike na festivalu u São Paulu. Izbezumljenost je belgijski kandidat za nagradu Oscar.

Novi film renomiranog francuskog autora Oliviera Assayasa, Nakon maja (Après mai), nagrađen je dvjema nagradama na ovogodišnjem festivalu u Veneciji, uključujući onu za najbolji scenarij. Postavljen u rane 70-e godine prošlog stoljeća, ovaj film pokazuje da ono što je započeto u svibnju 1968. nije bio jedinstven i izniman događaj koji je potrajao mjesec dana, već pokret koji je velikom dijelu mlade populacije unio želju za promjenom kao i spoznaju da je politika osobna stvar. U središtu filma je francuski student koji se odjednom nađe na prekretnici između svojih političkih uvjerenja I osobnih ambicija. U filmu nastupaju isključivo amaterski glumci što se dobro nadograđuje na Assayasov autobigrafski pristup.


Izraelski dokumentarac Zakon na tim područjima (Shilton Ha Chok) u režiji Ra'anana Alexandrowicza kronika je izraelskog 43-godišnjeg vojnog sustava u okupiranom palestinskom teritoriju Zapadne Obale i pojasa Gaze. Priča se razvija kroz intervjue sa začetnicima spomenutog sustava, vojnim profesionalcima koji su sistem provodili u formativnim godinama.

Ovaj film pokušava dati odgovore na neka krucijalna pitanja koja se izbjegavaju: može li se i smije li se okupacija postići i provoditi unutar zakonskog okvira koji uključuje pridržavanje načela vladavine prava? Koje su posljedice koje društvo zahvaćeno tako dugoročnim zahvatom mora podnijeti?

Film je nagrađen nagradom žirija na festivalu u Sundance kao i za nabolji izraelski dokumenarac na festivalu u Jeruzalemu.


Pankerski sindrom (Kovasikajuttu) je dokumentarac finskog redateljskog dvojca Jukke Kärkkäinena i Janija - Petterija Passija koji prati i dokumentira neobičan uspon četiri profesionalna glazbenika s mentalnim poteškoćama iz punk rock benda Pertti Kurikan Nimipäivä. Njihove pjesme pokrivaju širok dijapazon tema - od aktualnih socijalnih problema do poteškoća u svakodnevici. Oni se obraćaju širokoj publici: od političara do onih čije se ponašanje prema hendikepiranim ljudima treba poboljšati. Ovaj film najviše i prije svega progovara o punku - to je priča o hendikepiranim ljudima koji se bune protiv mainstreama!Popratni program - Romi: na rubu u srcu Europe

Popratni program `Romi: na rubu u srcu Europe` uključuje slijedeće igrane filmove: češko - slovački Cigan autora Martina Šulika, francuski Sloboda redatelja Tonyja Gatlifa, zatim Anđeo čuvar srpskog redatelja Gorana Paskaljevića te Crvenkapa Zorana Tairovića.

U sklopu tog će programa biti prikazana i četiri dokumentarca: njemački Revizija Philipa Scheffnera, rumunjski Naša škola Mone Nicoare, srpski Lepa Dijana autora Borisa Mitića te film Ovde sam u režiji autorice Irene Fabri.
 
 
(k.v.)
 
 
Dodatne informacije:
vezano: 9. Human Rights Film Festival / studeni 2011
gradski vodič: kino dvorane u zagrebu
ZGportal Zagreb: naslovna stranica
30. studeni 2012. / zadnja izmjena: 25. studenoga 2015.
 
 
arhiva najava po godinama:
 
2010
2011
2013
2014
2015
2016
2017
2018
najave po mjesecima 2012. godine
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
 
 
 
 
       
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
web hosting centar Zagreb / web hosting, najam serverskog prostora, zakup i registracija internetskih domena
studio BOJA zagreb / studio za web i grafički dizajn
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
  ZGportal Zagreb
antispam   studio BOJA Zagreb / dizajn i produkcija