anđela zanki - there is nothing inside - galerija karas - 2020

Izložba “There is nothing inside” umjetnice Anđele Zanki održava se u Galeriji Karas

Umjetnica, usmjerena na propitivanje prostornih odnosa i interakcija između objekata i subjekata, poziva gledatelja da, promatrajući ove “prazne objekte”, sagleda samoga sebe, svoju unutrašnjost i preispita njezinu supstancu, svoju povijest i predodžbe. Koliko je skrivenih emocija sreće, ali i straha i briga, sakrio u sebe i nosi taj teret svaki dan? Radovi tako postaju preslika nas samih, u neizvjesnoj situaciji stalne anksioznosti, oni su privid naše stvarnosti. Privid dubine sudara se s prazninom tih objekata, kao i simbolike njihovih oblika. Krugovi koji “lebde” i s kojima se najprije susrećemo ulaskom u galeriju simbol su duha, predstavljaju cjelovitost i homogenost, savršenstvo bez početka i kraja.

Također, simbol su neba (koje je također plavo), nebeskog i transcendentalnog. Oblik kruga povezuje ga s kotačem, simbolom vremena koje je beskrajno i vječno. Za Junga, krug je simbol cjelovitosti psihe, dakle, simbol jastva. U drugoj prostoriji nailazimo na “razlomljeni” kvadrat – simbol zemlje, temelja, doma, sigurnosti, četiriju strana svijeta i četiri temeljna elementa. Njegova razlomljenost upućuje na nesigurnost s kojom smo suočeni, na praznine izvan i unutar nas, s kojima se borimo, ali i priliku za izgradnju “novog svijeta” na boljim i zrelijim temeljima.
Kepler je rekao da trebamo znati geometriju kako bismo mogli shvatiti filozofiju jer: “Geometrija je postojala prije Stvaranja. Vječna je s umom Boga (…) Geometrija je ponudila Bogu model za Stvaranje (…) Geometrija, to je sam Bog. (iz predgovora, Nika Šimičić)

Izložba Anđele Zanki pod nazivom THERE IS NOTHING INSIDE otvorit će se u utorak, 29. rujna 2020. godine u 19 sati u Galeriji Karas (Ulica kralja Zvonimira 58), a možete ju pogledati do 11. listopada 2020. godine.

O Anđeli Zanki

Anđela Zanki rođena je 1992. godine u Zadru. Diplomirala je slikarstvo na Nastavničkom odsjeku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2018. godine. Dobitnica je Rektorove nagrade 2017. godine za projekt Bojom do zdravlja u Kliničkom bolničkom centru Rebro. Izlagala je na nekoliko samostalnih izložbi od kojih valja istaknuti: 2019. – Stanja Plave II, Galerija Zilik, Karlovac, 2018. Vibracije, Galerija Greta, Zagreb, 2017. Apsurdom protiv otuđenja (Nikolina Kuzmić, Martin Šatović, Anđela Zanki), Academia Moderna, Zagreb, 2015. – Mali formati (Marta Tuta, Anđela Zanki), Studio galerije Poola, Pula. Sudjelovala je na četrdesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu (2018. Zagrebška akademija – Best Forehand, Galerija Equrna Ljubljana, Slovenia). U svojem radu koristi se minimalnim izrazom.

Surađuje na međunarodnim projektima (2019. – stručna suradnica na projektu The Leipzig connection, 2017. – 2018. asistentica Rezidencijalnog programa u Leipzigu, Njemačka, u okviru projekta De/konstrukcija slike, u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i Hafenkombinati; 2015. asistirala je u Centru za kulturu Trešnjevka, u organizaciji izložbe Zagreb Ex tempore / međunarodna izložba keramike) i likovnim kolonijama. U sklopu projekta Humanizacija javnih prostora putem likovnih intervencija autorica je javnog rada koji se nalazi u KBC-u Zagreb (bolnica Rebro). Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu od 2017. godine. Živi i radi u Zagrebu.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - -