monika leskovar - 45. samoborska glazbena jesen 2020

Zagrebački solisti i Monika Leskovar otvorili 45. Samoborsku glazbenu jesen

U kulturi su se zbog epidemije korona virusa stvari stubokom promijenile, no Samoborska glazbena jesen ide dalje i njeno 45. izdanje održava se kako je i planirano, od 25. rujna do 4. listopada 2020. godine. Festival su prekrasnim iznijansiranim koncertom 25. rujna otvorili Zagrebački solisti i violončelistica Monika Leskovar. Zagrebački solisti ovogodišnje su izdanje započeli s tri Bachove Sinfonie – u D duru BWV 35, u f molu BWV 12 i u E duru BWV 29, da bi potom s violončelisticom Monikom Leskovar maestralno izveli Haydnov Koncert za violončelo i orkestar br. 1 u C duru za što su nagrađeni dugotrajnim pljeskom publike u župnoj crkvi svete Anastazije. Za kraj programa Solisti su ostavili Beethovenov Gudački trio u c molu, op. 9 br. 3 (obr. S. Krstić), davši svoj doprinos obilježavanju 250. godišnjice skladateljeva rođenja.

Na otvorenju festivala umjetnički ravnatelj Srećko Bradić je istaknuo kako je proteklih godina festival imao zadovoljstvo ugostiti nebrojene domaće i strane umjetnike koji su nas obogatili izvanserijskim iskustvima muziciranja, a sastavnim dijelom festivala postali natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić i skladateljsko natjecanje New Note, oba s međunarodnim predznakom.

“Čini mi se da je najveća vrijednost festivala jedan snažan poticaj mladim ljudima da glazba postane njihov život, odnosno životno opredjeljenje”, istaknuo je Srećko Bradić osvrnuvši se i na epidemiološku situaciju zbog koje su međunarodna kretanja umjetnika svedena na minimum ili su prekinuta pa se tako pri sastavljanju programa intenzivnije okrenulo prema vlastitom okruženju i angažiralo najvrsnije domaće glazbenike kako bi se osiguralo odvijanje festivala i u epidemiološkoj situaciji. Bradić je zahvalio i svima koji pružaju potporu, osobito u vremenu kada se sredstva za kulturu smanjuju te pozdravio goste i uzvanike, među kojima su bili savjetnica i izaslanica ministrice kulture i medija Iva Hraste Sočo, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, saborski zastupnik Davor Ivo Stier, zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec i predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Miran Šoić.

Festival je proglasila otvorenim izaslanica ministrice kulture i medija Iva Hraste Sočo, naglasivši pri tome da je Samoborska glazbena jesen proteklih godina okupila brojne poznate hrvatske i inozemne komorne orkestre i ansamble, te soliste i dirigente, ujedinivši ih u zajedničkom predstavljaju umjetničke, glazbe posebno one hrvatskog skladateljskog kruga.

I druge večeri Samoborska glazbena jesen nudi pravu poslasticu za ljubitelje glazbene umjetnosti, jer se u Samobor vraća naš proslavljeni pijanist Lovro Pogorelić s Lisztovim Transcendentalnim etidama, a nakon toga slijede dva dana natjecanja mladih glazbenih umjetnika za nagradu Ferdo Livadić.

Ulaznice za koncerte 45. Samoborske glazbene jeseni mogu se kupiti preko mrežne stranice ulaznice.hr, a sve informacije o ulaznicama i programu festivala dostupne su na adresi samobor-festival.com.

Organizator Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Zagrebačka županija, Grad Samobor i Hrvatsko društvo skladatelja. Podsjećamo, Samoborska glazbena jesen nositelj je EFFE labela, kroz projekt EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, koji je inicirala Europska udruga festivala.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged