veronika ciković - samoborska glazbena jesen 2020

45. SGJ – Prva večer 17. međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić

Jedan od modula Samoborske glazbene jeseni je Međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić. Ovogodišnje 17. izdanje natjecanja održat će se od 27. do 29. rujna 2020. godine, a prve večeri u samoborskoj Galeriji Prica publici i stručnoj prosudbenoj komisiji predstavilo se troje mladih glazbenika sa svojim probranim i zanimljivim programom u kojem su pokazali glazbenu osobnost. Prvi je nastupio pijanist Ivan Petrović Poljak koji je izveo Polonezu br. 2 u E-duru, S. 223/2 Franza Liszta, Sonatu u a-mol, D-784 Franza Schuberta, potom Etidu na temu Paganinija, br. 6 u a-mol, S.141/6 Franza Liszta, 10 muzičkih impresija, broj 2 i 3 Boris Papandopulo te na kraju još jednu skladbu Franza Liszta Mephisto valcer, S.514.


Slijedio je recital violinista Mateja Mijalića, koji je za svoj nastup odabrao Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 77 Johannesa Brahmsa (uz klavirsku pratnju Jelene Barbarić Mijalić), Pet etida za violinu, op. 53, etida no. 4 Brune Vlaheka, 3. sonatu za solo violinu u d-molu, Ballade Eugenea Ysaye te skladbu Niccole Paganinija Nel cor piu non mi sento za solo violinu.

Prva večer zaključila je harfistica Veronika Ćiković, a njen program činile su skladbe Partita u B-duru, BWV 825 Johanna Sebastiana Bacha, Impromptu, op. 86 Gabriela Fauréa, potom Sonatine, op. 30 Marcela Tourniera, Drugi preludij iz Tri preludija za harfu Tomislava Uhlika te Toccata Guillauma Connessona.

Natjecanje se nastavlja u ponedjeljak, 28. rujna, kada će u Galeriji Prica nastupiti pijanistica Mia Pečnik (od 17 sati), flautistica Lucija Stilinović (od 18 sati) i harmonikašica Martina Jembrišak (od 19 sati). Mladi glazbenici bore se za nagradu Ferdo Livadić i Nagradu grada Samobora i HDS-a za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora, a o tome će odlučiti prosudbena komisija koju čine Tomislav Fačini, Ivana Kocelj, Branko Mihanović, Zdravko Šljivac i Srećko Bradić.

Pobjednika ćemo saznati 29. rujna, kada će nastupiti i prošlogodišnji pobjednici, Trio Eusebius, koji će praizvesti skladbu Silvija Foretića, za njih troje posebno pisanu za Samoborsku glazbenu jesen.

Pobjedniku natjecanja Ferdo Livadić pripast će 15.000 kuna u bruto iznosu, koje osigurava Festival, kao i koncerti na festivalima Dubrovačke ljetne igre, Festival sv. Marka, Osorske glazbene večeri i Samoborska glazbena jesen 2021. godine. Uz to, za pobjednika natjecanja Mirela Ivičević napisat će novu kompoziciju koja će biti praizvedena na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021. Dobitniku Nagrade Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja – Zaštita autorskih muzičkih prava pripada 7500 kuna u bruto iznosu te koncert na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021. godine.

Pokrovitelji natjecanja su Hrvatsko društvo skladatelja, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Organizator Festivala je Pučko otvoreno učilište Samobor, a više informacija može se naći na mrežnoj stranici samobor-festival.com.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged