film `general` / goran višnjić

General – film o Anti Gotovini dolazi u kina na Dan domovinske zahvalnosti

Ne pamti se kada je neki hrvatski film izazvao ovoliku pozornost javnosti i medija kao što je film “General” redatelja Antuna Vrdoljaka. Naime, redatelj je bio fasciniran životom Ante Gotovine te je upravo zbog toga odlučio snimiti film o najpoznatijem hrvatskom generalu.

Ovu biografsku ratnu dramu mnogi nazivaju najiščekivanijim hrvatskim filmom svih vremena, a zbog ogromnog interesa javnosti, film će svi moći pogledati pretpremijerno u CineStar kinima već 5. kolovoza 2019. godine, simbolično na sam Dan domovinske zahvalnosti. Film raskošne produkcije koju hrvatska kinematografija do sada još nije vidjela, snimao se na autentičnim lokacijama diljem Hrvatske.

Među njima su Knin, Livno, Šepurine, Zadar, Prkos, Kašić, Islam Grčki, Obrovac, Škabrnja, Medvednica i Sljeme, Lučko, Crna Mlaka, Imotski, Split, Pag, Pirovac, Turanj, Pakoštane, Peruča, Rijeka, Erdut, Dalj, više lokacija u Zagrebe te mnogim drugim mjestima na kojima su se tih ratnih 90-ih godina odvijali događaji koji su obilježili hrvatsku povijest.

Antun Vrdoljak je radio scenarij temeljen na knjizi Ratnik, pustolov i general autora Nenada Ivankovića, a u snimanju filma sudjelovala je i hrvatska vojska. Film General je službeno otvorio ovogodišnji filmski festival u Puli te je u konkurenciji za Zlatnu arenu.

Film General govori o životu jednog od najvećih heroja Domovinskog rata, a na filmskom platnu Antu Gotovinu utjelovio je Goran Višnjić. Sam Višnjić se za ovu ulogu pripremao mjesecima, kako sam kaže “…proučavajući lik i djelo Ante Gotovine, kako bi što vjerodostojnije dočarao njegov karakter, stav, čvrstoću i osobnost”.

Kratka radnja filma “General”

Film započinje scenama uhićenja generala Gotovine na Kanarskim otocima u prosincu 2005. godine. Nakon što to vidimo, film se vraća u prošlost. Mladi Ante Gotovina sin je ribara, rođen u Tkonu na otoku Pašmanu i rano je ostao bez majke. U Pakoštanima je živio do svoje 17. godine, a onda je jednog dana odlučio “otići u svijet”.

Napustio je dom i ukrcavši se na brod, otplovio u nepoznato. Pridružio se Legiji stranaca. Tamo je niz godina sudjelovao u francuskim vojnim operacijama, gdje je bio i ranjen. Krajem 80-ih godina je otišao u Južnu Ameriku, gdje je upoznao i prvu suprugu Ximenu Dalel.

Kad je počeo rat u Hrvatskoj, Gotovina se 1991. vratio u domovinu. Bio je jedan od najistaknutijih zapovjednika u Domovinskom ratu. Zbog vojnog iskustva i sposobnosti, Gotovina je vrlo brzo napredovao u hijerarhiji i na kraju dobio čin generala, poslije čega je zapovijedao vojnom operacijom Oluja.

U Haagu je proveo sedam godina i na koncu je službeno proglašen nevinim. Umirovljen je 2000. godine. Više o Anti Gotovini doznajte na mrežnim strnicama Wikipedije.

U filmu se uz Gorana Višnjića pojavljuju i ostala velika glumačka imena

Mustafa Nadarević glumi generala Janka Bobetka, Tarik Filipović glumi generala Davora Domazeta Lošu, Boris Svrtan je general Ante Roso, a tu su i Armand Assante, Borko Perić, Marijana Mikulić, Sreten Mokrović, Rene Bitorajac, Nataša Janjić, Goran Navojec te mnogi drugi.

General je film u kojem je svoju posljednju ulogu odigrao velikan hrvatskog glumišta – Ivo Gregurević. U filmu je ulogu ostvario i prerano preminuli mladi talentirani i nagrađivani glumac Robert Budak.

Antun Vrdoljak redatelj je i scenarist brojnih dugometražnih igranih filmova i televizijskih serija, od kojih su najpoznatiji film Duga mračna noć te tv-serija Prosjaci i sinovi. Dugometražni igrani film General nastao je u koprodukciji tvrtke Kiklop film i HRT-a, a podržan je od strane Hrvatskog audiovizualnog centra.

Najava: fim “General”

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - -