savica - rijeka sava - medvednica - zagreb - kolovoz 2010.

Medvednica je zagrebačka gora i popularno izletište, a vrh Sljeme visok je 1035 metara

Medvednica ili Zagrebačka gora je planina smještena sjeverno od grada Zagreba. Najviši vrh Medvenice je Sljeme, a visok je 1035 metra. Planina Medvednica jedno je od najprepoznatljivijih simbola grada Zagreba te popularno zagrebačko izletničko mjesto do kojeg se može doći cestom ili pješke – planinareći. Od 1963. do 2007. godine na Sljeme se moglo doći i turističkom žičarom. Nakon prestanka njenog rada, prema Sljemenu je uspostavljena autobusna linija ZET-a 140 Mihaljevac – Sljeme.


No, nakon dovršetka nove žičare od četvrtka, 24. veljače 2022. godine, Zagrepčane i njegove goste na vrh Medvenice prevoze 84 udobne i suvremeno opremljene gondole. Put od podnožja do vrha traje 22 minute, a Žičara Sljeme će biti otvorena radnim danom od 9 do 17 te vikendom i praznikom od 8 do 18 sati. Više informacija o zagrebačkoj žičari doznajte ovdje.

Skoro cijela površina planine je pošumljena i bogata vegetacijom. Zbog toga je 1981. godine zapadni dio Medvednice proglašen parkom prirode. Najnižu zonu Gore pokrivaju šume hrasta kitnjaka i pitomog kestena, a gornjim dijelom prevladava šuma bukve i jele. Uz šume, rasprostranjene su i prizemne biljke. Tu ćete naći šafran, biskupsku kapicu, veprinu, jaglac, kranjski i crveni ljiljan, visibabu, božikovinu…

Medvednica se prvi put spominje u povijesnim dokumentima 1209. godine

Na tim dokumetima se planina nazivala latinskim nazivom Mons Ursi ili na hrvatskom Medvjeđa planina. Medvednica je tijekom povijesti stanovništvu koristila i za obranu te su na njoj građene utvrde. Najpoznatija utvrda Medvednice je Medvedgrad. Sagrađena je tijekom 13. stoljeća na Malome Plazuru, vrhu na južnom dijelu Medvednice, a služila je za obranu Kaptola i biskupskih posjeda.

Druga velika utvrda na Medvednici je Susedgrad, također sagrađena u 13. stoljeću. Poznata je po bitci koja se dogodila podno njegovih zidina tijekom Seljačke bune. Podsjetimo, Seljačka buna ili Hrvatsko-slovenska Seljačka buna, po suvremenicima nazivana još i Velika seljačka buna ili Seljački rat, je buna koja je izbila na susedgradsko-stubičkom vlastelinstvu zbog povećanja rente i terora Franje Tahija 1573. godine.

Prosječna godišnja količina oborina na zagrebačkoj gori je oko 1300 mm

Primjerice, u Zagrebu je na mjernoj stanici Grič prosjek 840 mm oborica. Zbog toga na Medvednici ima dosta izvora i potoka. Prosječna godišnja temperatura je oko 7°C, dok je u Zagrebu oko 12°C. Snježni pokrivač na vrhu Medvednice traje oko tri mjeseca ili oko 100 dana, a najdeblji je u veljači. Sunčanih dana na Medvednici ima zimi znatno više nego u Zagrebu i Zagorju.

Kako je Medvednica planina, na njoj prvi snijeg padne puno ranije nego u Zagrebu. U prosjeku, prvi snijeg pada sredinom listopada. No, 17. rujna 1977. godine, otkada postoje mjerena, zabilježeno je najranije padanje snijega na Sljemenu. Navečer tog dana palo je četiri centimetra snijega. Kako je nastavilo sniježiti i u noći sa 17. na 18. rujna, ujutro je zabilježen sniježni pokrivač od šest centimentara.

Medvednica ima dosta reduciran životinjski svijet

Tom je ponajviše krivac širenja izgradnje u podsljemenskim zonama. Medvjedi i vukovi nestali su još u srednjem vijeku, a zadnji ris ubijen je u 19. stoljeću. Danas na Medvednici živi manji broj divljih svinja (i to većinom na zapadnom dijelu Gore), srne, jazavci, vjeverice i zečevi.

Medvednica je nastala izdizanjem dijela Zemljine kore između jasno izraženih rasjeda. Zbog toga se u njenom podnožju javljaju izvori tople vode. Najpoznatiji izvori su Stubičke Toplice i Sutinska vrela u Podsusedu. Jezgra Medvednice sastoji se od metamorfnih stijena kao što je zeleni škriljevac, a značajne su i naslage taložnih stijena poput vapnenca i dolomita, jer su u njima nastali kraški oblici (ponikve, špilje i ponori).

Iako je po svojoj geološkoj građi znatne geološke starosti, pokreti Zemljine kore oko Medvednice još nisu završeni. Zbog toga Zagreb bilježi pojačanu seizmička aktivnost. Naime, Zagreb godišnje protrese oko 400 potresa, od kojih se velika većina uopće ne osjeti.

Potres u Zagrebu 22. ožujka 2020.

No, u nedjelju, 22. ožujka 2020. godine u 6.24 sati Zagreb je protresao potres snage 5.3 stupnja. Nakon njega zabilježeni su mnogi naknadni udari, od kojeg je najjači bio snage 5 stupnjeva. Poginula je jedna osoba, a 26 je ozlijeđeno. Šteta koja je počinjena broji više od 86 milijardi kuna (cca. 11,5 milijardi eura).

Dodajmo da se najveći potres koji je zabilježen dogodio 1880. godine i naziva se Veliki potres. Bio je jačine 8 stupnjeva Mercallijeve ljestvice, odnosno 6,3 stupnja po Richteru. Razorio je brojne zagrebačke zgrade, poginulo je dvoje ljudi, a 29 ih je teško ozlijeđeno.

Medvednica se često naziva Sljeme po svom najvišem vrhu

Sljeme se nalazi se na visini od 1033 metara nadmorske visine. Ostali vrhovi Zagrebačke gore su Malo Sljeme (996 m), Puntijarka (990 m), Cer (862 m), Veliki Plazur (859 m – na njemu je smješten Medvedgrad), Veliki Rog (749 m), Mali Rog (709 m), Tusti vrh (648 m), Tepčina Špica (636 m), Grohot (492 m) i Kameni Svati (482 m). Bilo odnosno hrbat Medvednice dug je 42 kilometra, a proteže se u smjeru sjeveroistok – jugozapad.

Mevednica je premrežena planinarskim stazama. Svaka od njih ima svoje ime, a zovu se Leustekova staza, Bažulovka, Poučna staza Miroslavec, Šumarov put, Bikčevićeva staza, Planinarska staza 40 (naziva se još i Erberov put, Mlekarski put, Zagrebački put, HPD-ov put, Planinarska staza 55 (naziva se još i Liječnički put) i Planinarska staza 57 (naziva se još Gipsov put). Dodajmo da Medvednica ima devet biciklističkih staza – osam kružnih i jedna transverzalna koja ih sve povezuje.

Na Zagrebačkoj gori su izgrađeni i brojni planinarski domovi

To su Crveni križ, Kameni svati, Glavica, Risnjak, Grafičar, Runolist, Rauhova lugarnica, Puntijarka i Lipa – Rog. Tu je i najveći objekt – Tomislavov dom – koji danas služi kao hotel. Uz domove, izgrađena su i Planinarska skloništa. To su male drvene kućice i nadstrešnice namijenjene odmoru planinara tijekom hoda po planinarskim stazama i sklanjanju od kiše.

Na Medvenici je sagrađeno i puno crkvenih objekata. One su Crkva Sv. Mirka u Šestinama, Crkva Sv. Ivana Krstitelja u Zelini, Crkva Sv. Šimuna u Markuševcu, Crkva Majke Božje u Čučerju, Kapelica hrvatskih mučenika, Kapelica Sv. Jakoba, Kapelica Majke Božje Sljemenske, Kapelica Majke Božje od Puta, Kapelica Marije Snježne, Kapelica Uzvišenja Sv. Križa, Kapelica Sv. Roka i Župski dvor na Sljemenu.

Medvednica na sjevernoj strani ima Ski Resort Sljeme s više rekreativnih skijaških staza

Za skijanje se uređuju Crveni, Bijeli, Zeleni i Plavi spust te Bijela i Činovnička livada. Postoji i Žuti spust, ali se ne uređuje zbog prevelike strmine. Skijaše prevoze tri skijaške žičare – trosjedežnica i dvije vučnice tzv. sidro. Na Sljemenu se održava utrka Svjetskog skijaškog kupa Snježna kraljica.

Jedna od najzanimljivijih građevina na Medvednici je sljemenski radio-televizijski toranj. Ukupno je visok 169 metara – visina s krovom je 92, dok je čelična antena visoka 77 metra. Vrh tornja se nalazi na visini od 1196 metara. Radiotelevizijski toranj Sljeme danas nije otvoren za posjetitelje, iako se na razini od 75 metara nalazi prostor predviđen za restoran i koji je bio nakratko otvoren tijekom 1983. godine.

Arhitekt tornja je Krešimir Šavor, a izgrađen je od armiranog betona i čelika. Radovi na izgradnji tornja počeli su 1973. godine, a završen je i službeno pušten u rad na 50. obljetnicu radija te 20. televizije 1976. godine. Kada je pušten u rad odašiljao je dva televizijska (tadašnji TVZ 1 i TVZ 2) i tri radijska programa (tadašnji Radio Zagreb 1, Radio Zagreb 2 i Radio Sljeme).

Zagrebačka gora je hrvatski Park prirode

Njome upravlja Park prirode Medvednica, javna ustanova u nadležnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske. Djelatnost Ustanove uključuje zaštitu, održavanje i promicanje Parka prirode u cilju zaštite i očuvanja izvornosti prirode, osiguravanje neometanog odvijanja prirodnih procesa i održivog korištenja prirodnih dobara.

Također, Ustanova radi nadziranje provođenja uvjeta i mjera zaštite prirode na području kojim upravljaju. Također, sudjeluju u prikupljanju podataka u svrhu praćenja stanja očuvanosti prirode tzv. monitoring. Više informacija doznajte na mrežnim stranicama na adresi pp-medvednica.hr/en.


INFO:

  • Medvednica je zagrebačka gora i popularno izletište, a vrh Sljeme visok je 1035 metara.
  • Medvednica is a mountain in Zagreb and a popular picnic spot, and the top of Sljeme is 1035 meters high.
  • Medvednica ist ein Berg in Zagreb und ein beliebter Picknickplatz, und der Gipfel des Sljeme ist 1.035 Meter hoch.
  • Medvednica è una montagna a Zagabria e un popolare luogo di picnic, e la cima di Sljeme è alta 1035 metri.
  • Medvednica es una montaña en Zagreb y un popular lugar de picnic, y la cima de Sljeme tiene 1035 metros de altura.
  • A Medvednica egy hegy Zágrábban és egy népszerű piknikezőhely, a Sljeme teteje pedig 1035 méter magas.

PROČITAJTE VIŠE:

Tagged