most slobode zagreb | liberty bridge zagreb | rujan 2021.

Most slobode | Popularni “srednji most” koji povezuje Centar i Novi Zagreb

Most slobode je jedan od najvažnijih, najprometnijih i najstarijih zagrebačkih mostova preko rijeke Save. Popularno se naziva i “srednjim zagrebačkim mostom”. Kako se nalazi na području Gradske četvrti Trnje, ponekad se naziva i “Trnjanski most”. Most slobode se nalazi između Ulice Hrvatske bratske zajednice i Slavonske avenije na sjeveru i Avenije Većeslava Holjevca na jugu.

Ovaj četverotračni most je jedna od najvažnijih prometnih veza između Novoga Zagreba i središta Grada. Građen je tijekom 50-tih godina 20. stoljeća, a svečano je pušten u promet 2. rujna 1959. godine. Prije izgradnje ovog mosta preko rijeke Save vodio je samo zapadnije smješten Savski most koji je spajao Savsku i Remetinečku cestu, odnosno naselje Kajzericu, ali sva ostala prekosavska naselja s ostatkom Grada.

Dvotračni Savski most (današnji Pješački most) vrlo je brzo nakon završetka Drugog svjetskog rata postao prometno “usko grlo”. Kapacitet mu nije bio dovoljan za sve veće prometne potrebe, a njegova lokacija je postala predaleka za svakodnevna putovanja stanovnika Novog Zagreba prema Centru. Zbog svega toga Gradska uprava je krenula u izgradnju novog mosta i novog središnjeg – južnog ulaza u Zagreb.

Most slobode projektirao je Krunoslav Tonković

Konstruiran je kao “lučni most plitkoga luka”, a za projektanta izabran je Krunoslav Tonković. Zanimljivo je da je Tonković 1958,. samo godinu dana ranije, uspješno izgradio Jankomirski most dugačak 330 i širok 12 metara. Sam Most slobode je vrlo impresivan – ima četiri prometne trake i dva pješačka pločnika, dugačak je 805, a širok 19 metara. U njegovu izgradnju uz ogromne količine betona ugrađeno je i 1600 tona čelika. Dijelovi mosta izrađeni su i ukrašeni kamenom s otoka Brača, a prema zahtjevima projektanata svaki je komad kamena zasebno crtan i klesan.

Danas je Most slobode jedan on najvažnijih mostova u Zagrebu i najbliža je veza Novog Zagreba i Centra. Po njemu ne vozi tramvaj, no voze brojne autobusne linije ZET-a. Sve kreću sa terminala Glavni kolodvor i povezuju sva novozagrebačka naselja, Savicu, Borovje i Novi Jelkovec. Također, preko Mosta slobode vozi autobusna linija 268 koja povezuje Zagreb i Veliku Goricu. Ova linija je jedna od najvažnijih u Zagrebu, a prometuje od 0 do 24 sata. A više o noćnim autobusnim linijama ZET-a doznajte ovdje.

I dodajmo, pločnici Mosta slobode su posljednjom obnovom dodatno ograđeni i osigurani, a promijenjena je podloga koja je sada betonska. A ti pločnici su namijenjeni pješacima i biciklistima za koje su osigurane jednosmjerne biciklističke staze.

Tagged