dubravkin put, zagreb - srpanj 2016.

Dubravkin put – šetnica uz potok unutar šumovitog prostora centra Zagreba

Šetalište Dubravkin put dugačko je nešto manje od dva kilometra i u cijelosti se nalazi unutar šumovitog prostora. Šetnica je u funkciji pješačke spojnice od Cmroka do Ilice. Uređena šetnica Dubravkinog puta proteže se na cca 1850’, dok je širine cca 4 metra. S obzirom da je cijela šetnica unutar šumovitog prostora, podloga i staza je od sipine, koja vizualno najbolje odgovara prostoru. Dubravkin put je prometna površina namijenjena isključivo pješačkom prometu. Služi za prolaz pješaka, ali i za rekreativnu aktivnost kao što su brzo hodanje, trčanje, vožnja biciklom i sl. Duž šetnice koju cijelim putem prati potok Tuškanac postavljeno je 35 klupa i 19 košarica za otpatke.


Uz svoju sportsko – rekreativnu namjenu, Dubravkin put je i “poučna šetnica”. Uz stazu je postavljeno 12 interpretacijskih panoa koja posjetitelje prilikom šetnje upoznaje sa bogatstvom raznolikosti i bitnim činjenicama flore i faune, dajući zanimljive podatke, fotografije i opise vrsta. Poučna šetnica realizirana je inicijativom, idejom i financijskom podrškom Hrvatskog lovačkog saveza i Lovačke udruge Lasica. Dodajmo da je šetalište u šumskom predjelu na površini cca 130.000 m², a u toj šumi prevladava hrast kitnjak, grab, divlja trešnja, klena, bukva i lipa.

Javna rasvjeta je izgrađena u cijeloj dužini Dubravkinog puta – od raskrižja s Ulicom Tuškanac do Cmroka. Stazu osvjetljava 68 pet-metarskih stupova sa svjetiljkama “Veliko zvono”. Navedeni stupovi i svjetiljke čine skladnu cjelinu primjerenu prostoru kao što je Dubravkin put. Odabrane svjetiljke su ekološki potpuno prihvatljive, odnosno ne isijavaju svjetlost u nebo. Izvori svjetlosti, tj. sijalice, imaju visoki stupanj iskoristivosti.

Nekada se Dubravkin put zvao Sofijin put

Šetalište je ime dobilo po Sofiji Jelačić, supruzi bana Josipa Jelačića koja je tom stazom voljela štetati sa svojim mužem. Sofijin put je postao 1852. godine, da bi (samo) stotinjak godina kasnije postao Dubravkin… Više o banu Jelačiću doznajte na Wikipediji.

Do Dubravkinog puta možete doći pješice od Ilice, kroz Dežmanovu i Ulicu Tuškanac ili automobilom (parkirajte se u obližnjoj Garaži Tuškanac!). Ukoliko Vam je draže spuštanje, možete doći do Cmroka autobusnom linijom ZET-a 105 koja vozi od Britanskog trga do Kaptola. Na samom početku šetališta nalazi se restoran Dubravkin put te šumska ljetna pozornica – Ljetno kino Tuškanac.

Tagged