park-šuma cmrok, gornji grad, zagreb :: travanj 2020.

Cmrok – zagrebačko brdo i park – popularno gradsko izletište i sanjkalište

Cmrok je ime zagrebačkog brda i parka – popularnog izletišta i sanjkališta. Smješten je u sjevernom dijelu Zagreba, na južnim obroncima planine Medvednice. Ledina Cmroka okružena je Jurjevskom ulicom sa sjevera i istoka, ulicom Tuškanac sa zapada i šumom s južne strane.


Do Cmroka se može prilično jednostavno doći javnim prijevozom – autobusnim linijama ZET-a 101, 102 i 105 ili pješice. Možete krenuti i Dubravkinim putem (s južne strane) ili kroz park – šumu Orlovac (s istočne strane). Dodajmo da je Dubravkin put zaista prekrasna šetnica kroz šumu i duga je oko dva kilometra. Stazu cijelim putem prati i potok, a do ovog puta možete doći od Ilice, kroz Dežmanov prolaz i Tuškanac. Ukoliko dolazite autom, na raspolaganju Vam je i Garaža Tuškanac.

Povijest zagrebačkog parka Cmrok

Cmrok se administrativno nalazi u sastavu Mjesnog odbora Gornji grad zagrebačke Gradske četvrti Gornji grad – Medveščak. Nekada je to bio naziv brda na sjevernoj strani Gradeca (ili Griča). Sredinom 80-ih godina 19. stoljeća Cmrok je postao popularno zagrebačko izletište i šetalište, a tu su se održavali i prvi skijaški tečajevi u Zagrebu. U ispravama iz 18. stoljeća spominje se i pod imenom Smrek, pretpostavlja se zbog okolne smrekove šume, a do današnjeg imena došlo se iskrivljenim izgovorom navedenom imena.

Također, postoji i druga verzija nastanka imena… Naime, tamo je nekada postojala gostionica koju je držao stanoviti gospodin Rok, poznatiji pod nadimkom Bajs (gospodin je svirao instrument bajs pa se za tu gostionicu govorilo i Kod Bajsa, op. ur.). Kako su se ondašnja gospoda voljela hvaliti poznavanjem njemačkog jezika, prilikom odlaska u tu gostionicu govorili su “idemo zum Rok”. I tako je vremenom iz “zum Rok” iskrivljavanjem prešlo u Cmrok. Navodno…

Ova prekrasna park-šuma jedna je od 17 u Zagrebu

Cmrok je službeno park-šuma i jedna od 17 park-šuma na prostoru Grada Zagreba. Spada u park-šume Centra grada Zagreba, a to su sve one kod kojih se pojedini dijelovi spuštaju do sa­mog središta Grada. Podsjetimo, u park-šume Centra Zagreba spadaju Tuškanac – Dubravkin put – Cmrok, Zelengaj, Kraljevec, Pantovčak i Prekrižje.

U tim park-šumama su “pretežno mješovite srednjodobne starije i stare park-šume”. U njima ćete naći hrast kitnjak, bukvu, grab, bagrem, lipu, kesten, jasen, voćkarice, brezu i druge listače i četinjače. Državnih šuma u svim park-šumama Centra je 120,39, privatnih 140,38 te ostalih površina 59,66 hektara. Prosječna drvna zaliha je 386,28 prostornih metara po hektaru. Prosječni godišnji tečajni prirast je 6,88 prostornih metara po hektaru.

Tagged