park cmrok, gornji grad, zagreb - travanj 2020.

Cmrok – zagrebačko brdo i park – popularno gradsko izletište i sanjkalište

Cmrok je ime zagrebačkog brda i parka – popularnog izletišta i sanjkališta. Smješten je u sjevernom dijelu Zagreba, na južnim obroncima planine Medvednice. Okružen je Jurjevskom ulicom i ulicom Tušetkanac, a do njega se može doći javnim prijevozom – autobusnim linijama ZET-a 101, 102 i 105, i pješke Dubravkinim putem (s južne strane) ili kroz park – šumu Orlovac (s istočne strane). Cmrok se administrativno nalazi u sastavu Mjesnog odbora Gornji grad zagrebačke Gradske četvrti Gornji grad – Medveščak.

Povijest zagrebačkog parka Cmrok

Cmrok je bio naziv brda na sjevernoj strani Gradeca (ili Griča). U ispravama iz 18. stoljeća spominje se i pod imenom Smrek, pretpostavlja se zbog okolne smrekove šume, a do imena Cmrok došlo se iskrivljenim izgovorom navedenom imena.

Također, postoji i druga verzija nastanka imena Cmrok… Naime, tamo je nekada postojala gostionica koju je držao stanoviti gospodin Rok, poznatiji pod nadimkom Bajs (gospodin je svirao bajs pa se za tu gostionicu govorilo i Kod Bajsa, op. ur.). Kako su se ondašnja gospoda voljela hvaliti poznavanjem njemačkog jezika, prilikom odlaska u tu gostionicu govorili su “idemo zum Rok”. I tako je vremenom iz “zum Rok” iskrivljavanjem prešlo u Cmrok.

Sredinom 80-ih godina 19. stoljeća Cmrok je postao popularno zagrebačko izletište i šetalište, a tu su se održavali i prvi skijaški tečajevi u Zagrebu.

cmrok zagreb - travanj 2020.

PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - -