film "general" | goran višnjić | 2019.

General | Film o Anti Gotovini dolazi u zagrebačka kina na Dan domovinske zahvalnosti u ponedjeljak, 5. kolovoza 2019. godine

Ne pamti se kada je neki hrvatski film izazvao ovoliku pozornost javnosti i medija kao što je film “General” redatelja Antuna Vrdoljaka. Naime, redatelj je bio fasciniran životom Ante Gotovine te je upravo zbog toga odlučio snimiti film o najpoznatijem hrvatskom generalu. Ovu biografsku ratnu dramu mnogi nazivaju najiščekivanijim hrvatskim filmom svih vremena, a zbog ogromnog interesa javnosti, film će svi moći pogledati pretpremijerno u CineStar kinima već u ponedjeljak, 5. kolovoza 2019. godine, simbolično na sam Dan domovinske zahvalnosti. Film raskošne produkcije koju hrvatska kinematografija do sada još nije vidjela, snimao se na autentičnim lokacijama diljem Hrvatske.

Među tim lokacijama su Knin, Livno, Šepurine, Zadar, Prkos, Kašić, Islam Grčki, Obrovac, Škabrnja, Lučko, Medvednica, Sljeme, Crna Mlaka, Imotski, Split, Pag, Pirovac, Turanj, Pakoštane, Peruča, Rijeka, Erdut i Dalj. Također, General se snimao na više lokacija u Zagrebu. No, snimao se i na mnogim drugim mjestima na kojima su se tih ratnih 90-ih godina 20. stoljeća odvijali događaji koji su obilježili hrvatsku povijest.

Antun Vrdoljak je radio scenarij temeljen na knjizi Ratnik, pustolov i general autora Nenada Ivankovića, a u snimanju filma sudjelovala je i Hrvatska vojska. Dodajmo, film General je službeno otvorio ovogodišnji filmski festival u Puli te je u konkurenciji za Zlatnu arenu. A on govori o životu Ante Gotovine, jednog od najvećih heroja Domovinskog rata, a kojeg na filmskom platnu utjelovljuje Goran Višnjić. Sam Višnjić se za ovu ulogu pripremao mjesecima. I kako sam kaže: “Proučavao sam lik i djelo Ante Gotovine kako bi što vjerodostojnije dočarao njegov karakter, stav, čvrstoću i osobnost.”

Kratka radnja filma “General”

Film započinje scenama uhićenja generala Gotovine na Kanarskim otocima u prosincu 2005. godine. Nakon što to vidimo, film se vraća u prošlost. Mladi Ante Gotovina sin je ribara, rođen u Tkonu na otoku Pašmanu i rano je ostao bez majke. U Pakoštanima je živio do svoje 17. godine, a onda je jednog dana odlučio “otići u svijet”. Napustio je dom ukrcavši se na brod s kojim je otplovio u nepoznato…. Potom se pridružio francuskoj Legiji stranaca. Kao legionar je sudjelovao u francuskim vojnim operacijama, a čak je bio i ranjen. Krajem 80-ih godina 20. stoljeća otišao je u Južnu Ameriku, gdje je upoznao i prvu suprugu Ximenu Dalel

Kad je počeo rat u Hrvatskoj, Ante Gotovina se 1991. godine vratio u domovinu. A u Hrvatskoj je jedan od najistaknutijih zapovjednika u Domovinskom ratu. Zbog vojnog iskustva i sposobnosti, Gotovina je vrlo brzo napredovao u hijerarhiji i na kraju dobio čin generala, poslije čega je zapovijedao vojno-redarstvenom operacijom Oluja. No, potom je bio optužen i za ratne zločine. Tako je u Haagu proveo sedam godina i na kraju dugotrajnog postupka je i službeno proglašen nevinim. Umirovljen je 2000. godine. A više o Anti Gotovini doznajte na Wikipediji.

U filmu se uz Gorana Višnjića pojavljuju i ostala velika glumačka imena

Mustafa Nadarević glumi generala Janka Bobetka, Tarik Filipović glumi generala Davora Domazeta Lošu, Boris Svrtan je general Ante Roso, a tu su i Armand Assante, Borko Perić, Marijana Mikulić, Sreten Mokrović, Rene Bitorajac, Nataša Janjić, Goran Navojec te mnogi drugi. I dodajmo, General je film u kojem je svoju posljednju ulogu odigrao Ivo Gregurević, velikan hrvatskog glumišta. A u ovom filmu je ulogu ostvario i Robert Budak, prerano preminuli mladi talentirani i nagrađivani glumac.

Antun Vrdoljak redatelj je i scenarist brojnih dugometražnih igranih filmova i televizijskih serija, od kojih su najpoznatiji film Duga mračna noć te tv-serija Prosjaci i sinovi. Dugometražni igrani film General nastao je u koprodukciji tvrtke Kiklop film i HRT-a, a podržan je od strane Hrvatskog audiovizualnog centra. Više o ovom ratnom spektaklu doznajte na stranicama IMDB-a.

VIDEO TRAILER: General

Tagged