muzej suvremene umjetnosti zagreb - poplava nakon potresa - 2020

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb pretrpio znatna oštećenja uslijed potresa

Muzej suvremene umjetnosti je u potresu koji je 22. ožujka 2020. godine pogodio Zagreb i okolicu pretrpio znatna oštećenja, kako na samoj zgradi Muzeja, tako i na muzejskoj građi.


Uslijed potresa aktivirali su se protupožarni sprinkleri koji su izazvali poplavu u izložbenim prostorijama, a voda je oštetila stropove i podove te nanijela štetu nekoliko predmeta. Također je oštećeno nekoliko skulptura uslijed podrhtavanja tla.

Umjetnine Muzeja suvremene umjetnosti ugrožene od poplave su dislocirane i na njima su vidljive manje promjene. Osim nekoliko pomicanja umjetnina u depoima, stanje je bez promjena.

U prizemlju Muzeja znatno je oštećen cigleni zid, kao i na više mjesta u prizemlju, MSU dućanu, podrumu, stubišnim vertikalama te u uredskom dijelu. Primijećeno je dodatno značajno slijeganje južnog platoa.

Podsjećamo kako Muzej suvremene umjetnosti u svojim zbirkama ima više od 12.000 djela domaćih i inozemnih umjetnika. Djela su sakupljana više od pola stoljeća – od osnutka Muzeja 1954. godine – i pokrivaju razdoblje od sredine dvadesetog stoljeća do naših dana, a rađena su u različitim medijima – slikarstvo, kiparstvo, crtež, grafika, fotografija, video, film, instalacije, internet art

Od prosinca 2009. Muzej suvremene umjetnosti djeluje u novoj zgradi u Novom Zagrebu sagrađenoj prema projektu arhitekta Igora Franića te je s oko 15.000 četvornih metara trenutno najveći muzejski objekt u Hrvatskoj i jedan od rijetkih namjenski sagrađenih muzeja u zemlji.

Zbog ovih događanja, ali i epidemije korona virusa Muzej suvremene umjetnosti je do daljnjeg zatvoren za javnost.

muzej suvremene umjetnosti zagreb - urušavanje zida nakon potresa - 2020

PROČITAJTE VIŠE:

Tagged