potres zagreb 2020

Dva snažna potresa u Zagrebu – prvi snage 5.5, a drugi 5 stupnjeva prema Richteru

Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su potres magnitude 5.5 prema Richteru 22. ožujka 2020. godine u 6 sati i 24 minute. Potres je bio vrlo jak s epicentrom kod Markuševca kod Zagreba.

Magnituda potresa iznosila je 5.5 prema Richteru, intenzitet u epicentru bio je VII stupnja MCS ljestvice, a u širem epicentralnom području potres je izazvao znatne štete.

U 7 sati i 1 minutu dogodio se i naknadni potres magnitude 5.0.

Kako su se potresi dogodili na vrlo maloj dubini od 10 kilometara jako su se osjetili. Županijski centri 112 zaprimili su brojne dojave građana, potresi su uzrokovali materijalne štete – srušen je vrh južnog tornja zagrebačke Katedrale.

Mole se građani da u slučaju potrebe za napuštanjem svojih domova zbog potresa istovremeno poštuju mjere koje su na snazi zbog sprječavanja širenja zaraze korona virusom, a ukoliko imate zaštitne maske, molimo da ih koristite.

Također, tijekom izlaska ne zaboravite na preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te držite potreban razmak. Iako smo se svi našli u nezavidnoj situaciji koja je zabrinula građane, ne zaboravimo svi zajedno na situaciju u kojoj se nalazimo – pandemiju COVID-19 virusa – i ne dopustimo da broj zaraženih poraste.

Potres je zabilježen u 6:24 sati osjetio se i u Rijeci, Varaždinu i Slavonskom Brodu.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - -