muzej za umjetnost i obrt zagreb - oštećenje krovišta od potresa / ožujak 2020.

Muzej za umjetnost i obrt pretrpio teška oštećenja uslijed potresa

Muzej za umjetnosti obrt je u razornom potresu koji je 22. ožujka 2020. godine pogodio Zagreb i okolicu pretrpio teška oštećenja na samoj građevini kao i na građi koja se čuva u ovom najvećem i najstarijem muzeju lijepih i primjenjenih umjetnosti u Hrvatskoj. Najvećim dijelom stradali su drugi i treći kat Muzeja za umjetnost i obrt, restauratorske radionice specijalizirane za metal, keramiku i staklo, tekstil, slikarstvo i polikromnu skulpturu, urušen je velik dio krovišta te su oštećeni predmeti u dijelu stalnog postava na drugom i trećem katu.


“Izuzetno smo pogođeni razmjerima potresa koji se dogodio, kako stanovništvu Grada Zagreba tako i cjelokupnoj kulturnoj baštini i kulturno – povijesnim građevinama koje su stradale ukljućujući i zgradu našega Muzeja i predmete koji se u njemu čuvaju. Nadamo se i vjerujemo da ćemo uz pomoć Grada, Ministarstva kulture, UNESCO-a i drugih međunarodnih institucija uspjeti iznaći sredstva za sanaciju nastale štete te jednako tako i za rekonstrukciju najoštećenijih dijelova građevine kako bi se ona adekvatno osigurala za budućnost”, rekao je ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović prigodom obilaska zgrade i unutrašnjosti Muzeja.

Zgrada Muzeja za umjetnost i obrt jedna je od najjepših historicističkih palača izgrađena davne 1888. godine, a u cjelokupnom fundusu ovoga muzeja čuva se više od 100.000 predmeta lijepih i primjenjenih umjetnosti od 13 stoljeća do danas koji imaju neprocjenjivu vrijednost.

muzej za umjetnost i obrt zagreb - oštećenje u muzeju od potresa / ožujak 2020.

PROČITAJTE VIŠE:

Tagged