potres u zagrebu / 22. ožujak 2020.

Upute građanima kako se ponašati prije, tijekom i nakon jačeg potresa

Prije samog potresa trebalo bi se pobrinuti da su sanirane neispravne električne instalacije te plinske i vodovodne cijevi. Trebale bi se ugrađivati fleksibilne cijevi, čime bi se izbjeglo njihovo pucanje i izazivanje novih opasnosti i šteta.


U samom prostoru u kojem se boravi bitno je znati gdje se nalaze glavne sklopke za struju, ventili za vodu i plin te kako se zatvaraju.

Velike i teške predmete trebalo bi poskidati s visokih polica i smjestiti ih bliže tlu. Ormari, ogledala i slike na zidovima trebali bi biti dobro fiksirani. Općenito, trebalo bi voditi računa o tome da su onemogućena gibanja pokretnih dijelova namještaja i tehničke opreme. Lomljive predmete, naprimjer od stakla i porculana, također bi trebalo držati u niskim i zatvorenim ormarićima.

I ono vjerojatno najvažnije, dobro je znati koja su sigurna mjesta u svakoj prostoriji. Provjerite koji je čvrsti ili nosivi zid jer bi oni trebali poslužiti kao zaklon ukoliko dođe do jačeg potresa. Pri ruci bi valjalo imati baterijsku lampu, radio, zviždaljku i komplet prve pomoći. Dobro je imati i zalihe hrane i pića, prije svega vode.

Sa članovima obitelji dobro je dogovoriti barem dva mjesta za sastajanje nakon potresa. Prvo u blizini stambenog prostora, negdje na otvorenom, a drugo izvan susjedstva, u slučaju da niste u mogućnosti doći do kuće. Svatko mora znati mjesto sastanka.

Kako se ponašati tijekom potresa

Tijekom samog potresa najbitnije je pokušati ostati smiren (što je najviše moguće), ne paničariti i osvijestiti da ne ubija sam potres, već da do većine ozljeda dolazi kad se ljudi (panično) pokušavaju dokopati otvorenog prostora. Pritom ih najčešće ozljede polomljene instalacije, građevinski materijal, staklo s prozora ili vrata, električni kablovi, i općenito – predmeti koji padaju.

Cilj jest doći do otvorenog prostora, ali uz što manje rizika. Tijekom samog potresa nužno je pronaći najbliže sigurno mjesto i minimalno se kretati.

Ako se zateknete u nižim prostorijama, pri prvim podrhtavanjima tla treba izaći na otvoreni, slobodan prostor i udaljiti se od stabala, uličnih svjetiljki i građevina. Ako ste na višim katovima ili morate ostati u zatvorenom prostoru, sklonite se pokraj nosivih zidova, pod okvire vrata za koje procijenjujete da su dovoljno snažni, pod čvrsti stol ili klupu, ili uz nosivi zid.

Zaštitite glavu i lice rukama te se prislonite uz kut nosivog zida i obavezno se držite dalje od stakla, prozora, vanjskih zidova (svega što bi moglo pasti – rasvjetnih tijela, namještaja i dr.). Ako se nalazite u krevetu kad počne potres, nije loše rješenje i ostati tamo, čekati da prođe, a glavu zaštititi jastukom (samo u slučaju da niste pod teškim rasvjetnim tijelom koje bi moglo pasti – u tom slučaju ipak potražite sigurniju poziciju). Ostanite ispod okvira vrata samo ako znate da je riječ o snažnom, nosivom zidu.

Ostanite u zatvorenom sve dok se podrhtavanje tla posve ne smiri i tek tad iziđite na otvoreno i nikako ne idite dizalom!

Ako vas potres zatekne u automobilu, nemojte se zaustavljati ispod mostova, podvožnjaka, u tunelima ili u blizini električnih vodova. Vozilo parkirajte na otvorenom prostoru, ali tako da ne ometa prolaz većim vozilima žurnih službi te nemojte sa svojim autom biti smetnja u prilazu hidrantu.

Ukoliko se zarobljeni pod ruševinama, ni slučajno ne palite šibice ili upaljače, kretanje svedite na minimum, a usta pokrijte dijelom odjeće ili maramicom. Pokušajte ostati smireni i lagano lupajte po cijevima ili zidovima kako bi vas spasioci mogli pronaći ili se koristite se zviždaljkom ako je imate. Ne vičite ako ne morate, jer vikanje može uzrokovati udisanje opasne količine prašine i čuvajte snagu.

Kako se ponašati nakon potresa

Nakon potresa budite spremni za nova podrhtavanja tla. Naknadni potresi uglavnom su slabiji od glavnog, ali su jednako opasni jer mogu stvoriti novu štetu na već oštećenim građevinama. Najsigurnije je ostati na otvorenom dok se sve ne smiri. Nastojte ne paničariti, pokušajte ostati smireni i racionalni.

Ako ste zapeli u zatvorenom prostoru, procijenite koji je način najpogodniji za izlazak na sigurno. Uzmite sa sobom samo najnužnije, vodite računa o potrebama djece i starijih te nemojte zaboraviti ni na kućne ljubimce. Ako ste u prilici, zatvorite glavne ventile vode i plina te isključite struju.

U slučaju da oko vas ima ozlijeđenih, svakako pokušajte pomoći, no jedino ako ste potpuno sigurni u to što radite. Obavijestite žurne službe ako znate da oko vas ima ranjenih. Pratite vijesti i upute nadležnih te njihove znakove za uzbunjivanje.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged