jakuševec - jakuševečka ulica zagreb | dvd jakuševec | 26.10.2013.

Jakuševec – novozagrebačko naselje koje je najpoznatije po gradskom odlagalištu otpada, ali i po sajmu automobila

Jakuševec je novozagrebačko naselje, a većina građana grada Zagreba ga povezuje sa gradskim odlagalištem otpada, ali i Sajmom automobila znanom i kao “Hrelić”. Naselje Jakuševec pripada gradskoj četvrti Novi Zagreb istok, a cijelo naselje spada pod četvrti mjesni odbor ove četvrti. Također, naselje je na zapadu Sarajevskom cestom odvojeno od susjednog naselja Dugave. Površina naselja iznosi 455,21 hektara, a broj stanovnika prema evidenciji prebivališta od 28. veljače 2009. godine je 2.008 stanovnika. I dodajmo, kroz ovo naselje prolaze autobusne linije ZET-a 295, 307 i 308.

U prošlosti se područje današnjeg naselja Jakuševec nalazilo južno od rijeke Save, između (današnjih naselja) Zapruđa, Svete Klare i Kosnice. Zemljište je bilo u posjedu lokalnih plemića Jakuša, koji su bili i poznati kao Jakuševečki. Njihovo imanje se isprva zvalo Hurčin, no kasnije je preimenovano u Jakuševec. I dodajmo, na sjevernoj obali rijeke Save se, baš kao i danas, nalazilo naselje Petruševec. Zato je i donedavno mjesto Petruševec bilo dio župe Jakuševec, a ta dva mjesta su imala i istim tip narodne nošnje – tip Zagrebačkog polja.

U mjestu se nalazidrvena crkva svetog Marka evanđeliste, a to je jedina drvena župna crkva u Zagrebačkoj nadbiskupiji. I dodajmo, ona je izgrađena davne 1832. godine. Iza crkve se nalazi i mjesno groblje. Spomenimo da je u Jakuševcu kratko djelovao Ogranak Seljačke sloge i to tridesetih godina 20. stoljeća. Također, aktivan je bio i Ogranak Hrvatskog kulturnog društva Braće Radića sa sjedištem u novozagrebačkom naselju Travno i to devedesetih godina 20. stoljeća. U ovom naselju se nalazi i Osnovna škola, Dobrovoljno vatrogasno društvo, a djeluje i Nogometni klub Sava.

VIDEO: Sajam automobila Jakuševec | Sajam “Hrelić” | Televizija student

Tagged