jesen u zagrebu / travno, ulica božidara magovca / zet bus linija 221 / listopad 2016.

Travno – novozagrebački kvart u kojem se nalazi Mamutica, najveća stambena zgrada u Hrvatskoj

Travno je visokourbanizirano novozagrebačko naselje. Prema podjeli ustanovljenoj Statutom Grada Zagreba od 14. prosinca 1999. godine, Travno pripada gradskoj četvrti Novi Zagreb – istok, a u njemu živi približno 15.000 stanovnika. Zanimljivost ovog naselja je da se njemu nalazi i najveća zgrada (po obujmu) u Zagrebu i Hrvatskoj, ali i jedna od većih stambenih zgrada u Europi, popularno zvana Mamutica.


U središtu naselja Travno smještena je osnovna škola Gustav Krklec i velika zelena površina – park Travno. U naselju su dvije ulice – Božidara Magovca (bivša Aleja Viktora Bubnja) i Nikole Kopernika te tri dječja vrtića. Također, u središtu naselja, odmah pokraj Kulturnog centra Travno (KUC Travno) nalazi se katolička crkva Sv. Luke Evanđelista.

Travno je sa Glavnim kolodvorom povezano autobusnom linijom ZET-a broj 221 koja kružno prometuje naseljem. U blizini se nalazi tramvajska pruga te više ostalih autobusnih linija koje prometuju tim dijelom grada. I dodajmo, na platou Mamutice, uz brojne trgovine, ljekarne i kafiće, nalazi se Gradska knjižnica Novi Zagreb.

Stambena zgrada Mamutica

Zgradu Mamuticu je izgradila tvrtka Industrogradnja 1974. godine, prema projektu prof. Đure Mirkovića. Dugačka je oko 240, visoka 70 metara i ima 19 naseljenih katova. U njoj stanuje oko 5000 ljudi u 1169 stanova ili 6 ulaza velike i 3 ulaza mala Mamutice. U sklopu zgrade u razizemlju je 256 garaža i 24 poslovna prostora na razini platoa.

Zanimljivo je spomenutu da je procijenjena vrijednost zgrade 2010. godine bila oko 135 milijuna eura. Također, kada se zgrada gradila, ime joj je trebalo biti Tratinčica. Naime, prema urbanističkom planu Miroslava Kollenza svaka je zgrada u tada novoplaniranom kvartu trebala dobiti naziv prema nekom livadskom cvijetu. No, ta ideja ipak nije zaživjela…

Povijest naselja Travno

Novozagrebačko naselje Travno nastalo je sedamdesetih godina prošlog, 20-og stoljeća i to na ledini južno od Utrina i zapadno od sela Jakuševec. Dodajmo da u vrijeme izgradnje Travnog naselje Dugave nisu postojale, a područje na kojem je sagrađeno nazivalo se, barem prema topografskim kartama iz 1930. godine – Krčevine. No, urbanizacijom tog dijela Zagreba naziv se gubi u prostornim planovima iz 1971. godine.

FOTOGALERIJA “Zagreb u slici”: Travno

Tagged