dotrščina - zagrebačka park-šuma, spomen-groblje i park revolucije :: travanj 2014.

Dotrščina – zagrebačka park-šuma, spomen-groblje i park revolucije

Spomen-groblje i park revolucije Dotrščina jedan je od najvećih parkova u gradu Zagrebu. Park-šuma se prostire na površini od oko 2 kvadratna kilometra ili oko 365 katastarskih jutara. Na području parka prevladavaju uglavnom šumske površine. Spomen-park Dotrščina proteže se između parka Maksimir i planine Medvednice. Na istoku se naslanja na ulicu Štefanovec, na zapadu na ulice Čret i Jazbina te na jugu na Svetošimunsku ulicu. Nalazi se u zagrebačkoj gradskoj četvrti Maksimir.


Park je dobio ime po potoku Dotrščina (ili Doktorščina) koji se spušta s Medvednice i istoimenim brežuljcima koji su nekada bili “kaptolsko dobro pod hrastovom šumom”. Ta šuma je posječena tijekom Drugog svjetskog rata, dok je današnja šuma pretežito grabova. Park tj, spomen-groblje, kako danas izgleda, dovršen je 1968. godine.

Prostor parka je povijesno spomen obilježje

Dotrščina je mjesto najvećeg masovnog zločina u modernoj povijest Zagreba. Od 1941. do 1945. godine na toj lokaciji fašističke vlasti ubile su više tisuća građana, ponajviše iz Zagreba i okolice, ali i drugih. Prema posljednjim istraživanjima koja su provedena 1985. godine, procijenjeno je da je u toj šumi pogubljeno više od 7000 ljudi, ponajviše antifašista, među kojima je bilo oko 2000 članova Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) i Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ).

Ukupan broj ljudi ubijenih u Zagrebu i okolici, prema dostupnim podacima je preko 18.000. Taj broj vjerojatno nije konačan, ali teško da će ikada moći sa sigurnošću utvrditi točan broj žrtava. Od poznatijih komunista na tom stratištu je 17. srpnja 1941. strijeljan Ivan Krndelj, član KPJ od 1919. godine i član Pokrajinskog komiteta za Hrvatsku i Slavoniju. Ostali poznatiji intelektualci koji su ovdje našli smrt su Božidar Adžija, Otokar Keršovani, Ognjen Prica i August Cesarec.

1963. godine se krenulo u izgradnju spomen-parka Dotrščina

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Zagreba, 5. kolovoza 1963. godine potpisao je ugovor sa Vojinom Bakićem, prof. dr. Josipom Seisselom, Silvanom Seissel i Angelom Ratković za prostorno, oblikovno i idejno hortikulturno rješenje spomen-parka Dotrščina, koji je obuhvaćao idejno rješenje Doline grobova, idejno rješenje starog ulaznog prostora sa Svetošimunske ceste i makete dvije skulpture iz provizornog materijala.

Uređenje ovog parka završeno je 1968. godine, kada je na visoravni kod ulaza sa Svetošimunske ceste podignut spomenik Vojina Bakića svim žrtvama ubijenim u Dotrščini. Osim središnjeg spomenika kristaličnog oblika od nehrđajućeg čelika, Bakić je u Dolini grobova, jednom od stratišta u Dotrščini, izradio šest do sedam kristaličnih skulptura. Čitav prostor i padine prekriveni su bršljanom ne bi li žrtve bile spokojnije… Osim spomen-obilježja, uz put koji ide Dolinom grobova postavljene su mramorne ploče s uklesanim stihovima Ivana Gorana Kovačića i Jure Kaštelana.

Spomen-park nikada nije dovršen

Ostvarenjem spomenika strijeljanima u Dotrščini, Vojin Bakić dovršio je pročišćavanje spomenika svakih suvišnih detalja. A taj proces je započeo ostvarenjem spomenika Ivanu Goranu Kovačiću u Lukovdolu. Sve plohe i linije na centralnoj skulpturi u Dotrščini svedene su na minimum i jednostavnost. A to stvara određenu igru svijetla i sjene, ovisno o kutu promatranja. Ovom skulpturom Bakić ne definira posjetitelju što se ovdje dogodilo. Skulptura je samo apstraktna posveta svim strijeljanima, lišena bilo kakve naracije ili ideologiziranosti.

Spomen-park nikada nije dovršen. U planu su bile izrade spomen-obilježja Zagrepčanima poginulima u Narodno-oslobodilačkoj borbi (NOB) na ostalim frontama u Jugoslaviji, na savezničkim frontama izvan Jugoslavije, u Španjolskom građanskom ratu, u Oktobarskoj revoluciji i komemorativni i manifestacijski prostor s imenima žrtava. Uslijed ekonomsko-političkih promjena tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća, obustavljena je daljnja izgradnja spomenika u parku.

Spomenički kompleksi u spomen-parku Dotrščina

  • centralni spomenik (put mučeništva)
  • dolina grobova (strijeljanima u šumi od 1941. do 1945.)
  • spomen obilježje poginulima u Zagrebu od 1941. do 1945.
  • spomen-obilježje revolucionarima i domoljubima poginulima u Zagrebu od 1919. do 1941.
  • spomenik poginulima za oslobođenje Zagreba 1945.

Tagged