dugave - novi zagreb | travanj 2013.

Dugave – novozagrebačko naselje prepuno zelenila i jedino koje nema ortogonalni raspored ulica

Dugave je naselje u Zagrebu, točnije jedno od najjužnijih novozagrebačkih naselja, a u sastavu je Gradske četvrti Novi Zagreb istok. Okruženo je naseljima Travno (na sjeveru, granica je Vatikanska avenija) i Sloboština (zapadno, granica je ulica SR Njemačke), Jakuševec (istočno), dok su na jugu Hrelić i Ranžirni kolodvor.


Broj stanovnika Dugava prema popisu stanovništva iz 2011. godine je 10.492, a naselje se prostire na površini od 85,02 hektara. Dugave imaju svoju crkvu – crkvu Svetog Mateja, dvije osnovne škole – Dugave i Fran Galović, nogometni klub Zelengaj, nekoliko vrtića, gradsku knjižnicu, Dom zdravlja, više ljekarni, različite sportske terene, brojne trgovine, pekarnice, frizeraje, ali i Veliki i Mali Oktogon… Također, u kvartu se organiziraju i već tradicionalne manifestacije Dani Dugava i Dugave FEST, tijekom koje nastupaju brojne glazbene zvijezde, ali se organizira i malonogometni Dugave CUP!

Kroz naselje, od sjevera prema jugu, prolazi danas sušeni rukavac rijeke Save znan i kao Savišće, koji zimi, kada ima snijega, mali, dugavljanima služi kao sanjkalište. I dodajmo, što se tiče javnog prijevoza, iz Dugava prema Gradu voze dvije izravne autobusne linije. To su 109 Dugave – Črnomerec i 220 Glavni kolodvor – Dugave. A po obodima naselja, ulicama SR Njemačke, Sarajevske i Vatikanske, voze druge brojne autobusne linije ZET-a. Također, u planu je produžavanje tramvajske pruge do kraja Sarajevske ulice, točnije do Ranžirnog kolodovora.

Povijest Dugava

Skupština općine Novi Zagreb je 1975. godine donijela odluku o provedbenom urbanističkom planu za ovo naselje. Kamen temeljac za početak njegove izgradnje postavljen je na tadašnji Dan mladosti, 25. svibnja 1977., a prilikom njegova projektiranja napušteno je do tada važeće načelo ortogonalnog rasporeda ulica, kakav se može vidjeti u ranijim novozagrebačkim naseljima.

Prvu nagradu za idejno rješenje naselja osvojili su Ivan Čižmek, Tomislav Odak, Tomislav Bilić i Zdenko Vazdar. Tijekom gradnje ovog novozagrebačkog naselja posebna je pažnja bila posvećivana uređivanju zelenih površina, parkova i dječjih igrališta. I po tome se područje ove gradske četvrti izdvaja od drugih. Dodajmo da se izgradnjom Dugava nekadašnje (samostalno) selo Hrelić asimilirano u danas jedinstvenu urbanu cjelinu.

FOTOGALERIJA “Zagreb u slici”: Dugave

Tagged