zapruđe sunset | zagreb - hrvatska | studeni 2012.

Zapruđe – najstarije novozagrebačko naselje koje karakteriziraju “limenke”

Najstarije novozagrebačko naselje Zapruđe se nalazi južno od gradskog park-jezera Bundek, sjeverno od avenije grada Dubrovnika, istočno od avenije Većeslava Holjevca i zapadno od Mosta mladosti. U Zapruđu živi malo više od 8.000 stanovnika, a naselje je poznato i po svojim izgledom specifičnim zgradama, popularno zvanim limenkama.


Naselje Zapruđe pripada gradskoj četvrti Novi Zagreb – istok, a graniči sa naseljima Utrina na jugu, Središćem na zapadu te sa Savicom na sjeveru (dijeli ih rijeka Sava). U njemu se nalaze Osnovna škola Zapruđe, dječji vrtić, poštanski ured, kvartovski trgovački centar, ambulanta i više sportskih igrališta. Naselje je sa ostatkom grada Zagreba povezano tramvajskim linijama 6, 7, 8 i 14 te noćnom linijom 31. Najveći trg u naselju je Meštrovićev trg, koji su izgradili sami stanovnici Zapruđa tzv. samodoprinosom (lokalni javni prihod). Spomenimo da se na tom Trgu održavala zabavno-glazbena manifestacija, Dani Zapruđa.

Kvartovska proslava Dani Zapruđa je multimedijska priredba koja svoje korijene nalazi u 70-im godinama prošlog, 20. stoljeća. Na Danima Zapruđa, kako se ta priredba tada zvala, uz projekcije filmova na otvorenom, na improviziranoj pozornici nastupali su u svojim počecima, novovalne zvijezde i zapruđanski rock`n`roll klinci. 1987. godine ta priredba se ugasila, da bi je 2000. mala, ali odlučna grupa entuzijasta, ponovo pokrenula pod novim imenom – Zapruđe uživo. Dodajmo da se Zapruđe može pohvaliti da je u njemu odrastao veliki broj glazbenika. A u njemu su svoje početke zabilježile danas velike grupe poput Filma, Pips, Chips & Videoclipsa te Klinske Pomore, preteče Psihomodo Popa.

Povijest Zapruđa

Stambeni dio naselja gradio se od 1963. do 1968. godine. Cijelo naselje je građeno planski kako bi osim funkcije stanovanja zadovoljilo i niz drugih potreba stanovništva. No, dio predviđene infrastrukture nikada nije izgrađen. Kada je naselje građeno ono se smatralo elitnim kvartom, jer su tamo stanove dobivali zaslužni političari, sportaši, glazbenici i slični.

Najveći dio Zapruđa izgrađen je montažnim načinom građenja. Točnije, izlivena je betonska konstrukcija zgrade na koju su postavljene karakateristične oplate naziva JU-60 i JU-61. Naime, jedno od obilježja tih oplata je aluminijski vanjski pokrov pa se zbog toga zgrade danas nazivaju limenkama. Krajem 1960-ih, nakon završetka izgradnje limenkâ, u naselju su sagrađeni i neboderi.

Novozagrebačko naselje Zapruđe navodno je dobilo ime zbog svog smještaja. Ono se nalazilo se iza (danas nepostojeće) željezničke pruge i starog zagrebačkog željezničkom mosta (nalazio se istočno od Mosta mladosti, a od njega je su ostali samo temelji vidljivi uz korito rijeke Save. No, Zapruđe spominje i August Šenoa u romanu Zlatarevo Zlato iz 1871. godine. U njemu se navodi da je u drugoj polovici šesnaestog stoljeća Zapruđe bilo “imanje i posjed medvedgradski na desnoj obali Save”. Vjerojatno se mislili na teren iza riječnog spruda.

FOTOGALERIJA: Zapruđe u slici

Tagged