park - jezero bundek, zagreb / travanj 2017.

Bundek – gradski park i jezero – omiljeno zagrebačko šetalište i kupalište

Nakon nastanka, a naročito nakon obnove i revitalizacije 2006. godine, park-jezero Bundek postalo je omiljeno šetalište i kupalište stanovnika Novoga Zagreba. Proteže se sjevernim rubom Gradske četvrti Novi Zagreb – istok, a smješteno je južno od rijeke Save, istočno od Mosta slobode, zapadno od Mosta mladosti i sjeverno od naselja Središće i Zapruđe. Južnim obodom Bundeka prolazi Ulica Damira Tomljanovića Gavrana.


Bundek se sastoji se od dva jezera. Veće, istočno jezero, služi kao kupalište, dok je manje rezervirano samo za ptice, ribe i druge male životinje. Površina zapadnog dijela jezera je 28.000, a istočnog 35.000 m2. Dodajmo da je Bundek prvi park otvoren u Zagrebu nakon 50 godina.

Do Bundeka je vrlo jednostavno doći

Do park-jezera možete doći gradskim javnim prijevozom ZET-a i to autobusom sa Glavnog kolodovora, autom, biciklom, pješice ili TAXI-jem. S južne i istočne strane možete doći tramvajima linija 6, 7 i 8 te po noći noćnom linijom 31. Sa zapadne i sjeverne strane autobusnim linijama ZET-a koje kreću sa Glavnog kolodvora i prelaze rijeku Savu.

Oko cijelog Bundeka osigurana su parkirališna mjesta, a na raspolaganju je i istočno parkiralište Zagrebačkog velesajma. Na Bundeku se često održavaju priredbe koncerti i događanja. Izdvojit ćemo zagrebački sajam cvijeća Floraart i Rujanfest.

Bundek je nekoć bio prvo, a kasnije se pretvorio i u najpopularnije zagrebačko kupalište

Nastao je 1955. godine iskapanjem i vađenjem šljunka za potrebe izgradnje paviljona i prometnih površina Zagrebačkog velesajma. Pošto se šljunak iskapao ispod razine podzemnih voda, nastalo jezero dugačko oko 500 i najveće širine oko 200 metara. Iskopavanje šljunka nastavilo se do 1960. za potrebe izgradnje Mosta slobode (popularni Srednji most).

Kako se Bundek nalazi na vodonosniku, iskopanu rupu ubrzo je napunila voda. Tako je ova šljunčara nakon prestanka iskapanja postala kupalište. Bundek je nakon toga postupno uređivan i dograđivan pa je sedamdesetih godina 20. stoljeća postao popularno rekreacijsko okupljalište Zagrepčana. Promjenom morfoloških i hidroloških značajki rijeke Save početkom 80-tih godina na Bundeku su se pojavili “neodgovarajući sanitarni uvjeti”. Nakon toga je Sanitarna inspekcija Grada Zagreba zabranila kupanje na tom jezeru.

Od tada Bundek postaje zapuštena džungla u srcu Zagreba koja je privlačila samo ribiče i zagrižene ljubitelje prirode. Navodno je Bundek dobio ime po Josipu Bundeku, stanovniku Zapruđa, prvom utopljeniku na jezeru, tadašnjoj šljunčari.

Tagged