noć knjige 2024

Noć knjige 2024 | Najmasovnija domaća kulturna manifestacija održat će se diljem Hrvatske u utorak, 23. travnja 2024. godine

Najmasovnija domaća kulturna manifestacija Noć knjige održat će se u utorak, 23. travnja 2024. godine, diljem Hrvatske. Povod za organizaciju ovog događanja je Svjetski dan knjige i autorskih prava te Dan hrvatske knjige, a na njemu će se predstaviti više od 1150 prijavljenih programa i akcija širom Hrvatske. Ovogodišnja je tema “Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena”, a zaštitni znak dinosaur “Gjuro Nachitanovicz”.

U Noći knjige sudjelovat će čak 120 osnovnih i 45 srednjih škola, 40 vrtića i 240 narodnih knjižnica. No, sudjeluju i brojni antikvarijati, knjižare, nakladnici, fakulteti, učenički domovi, domovi za starije, muzeji, bolnice pa čak i jedan zatvor. Programi će se održavati i u parkovima, dvorcima, na arheološkim lokalitetima te u tramvajima i autobusima.

Na autobusnoj liniji Solin – Split čitat će se Priče iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić. A u zagrebačkoj uspinjači učenici i profesori V. gimnazije interpretirat će Matoševe tekstove uz pratnju glazbenih instrumenata. Učenici i građani družit će se s knjigom na arheološkom lokalitetu Amfiteatar u Saloni, a čitat će se na kopnu i otocima. Uz Krk, Rab, Prvić, Mljet, Zlarin i druge otoke, prvi put manifestacija Noć knjige dolazi i na Lastovo.

Noć knjige se održava diljem Hrvatske u utorak, 23. travnja 2024. godine

U brojnim programima sudjelovat će poznati književnici, psiholozi, umjetnici, slikari, glumci, glazbenici i drugi kreativci. Među njima su popularni psiholog Ali Fenwick, ali i Pavao Pavličić, Julijana Matanović, Damir Karakaš, Arijana Čulina, Aleksandar Stanković, Enes Kišević, Korado Korlević, Ljubica Uvodić Vranić, Zoran Vakula… U Zagrebu poznate pripovjedačice Josipa Šiklić, Iva Silla i Gornjogradske coprnice organiziraju prigodne tematske ture. A u Splitu će Božidarka Šćerbe Haupt povesti građane u Šetnju s Markantunom de Dominisom.

Organizacijski odbor manifestacije Noć knjige u utorak, 23. travnja 2024. godine od 19 sati u suradnji s Hrvatskim kviz savezom u PriMarius Craft Oaza Tap Roomu priprema pak knjiški pub kviz i druženje uz Skeptike u pubu. A kao uvod u ovogodišnju spektakularnu Noć knjige u ponedjeljak, 20. travnja, na zagrebačkome Zrinjevcu prometovat će Žarkov električni tramvaj ­– ŽET. A u njemu će se najmlađim građanima darovati i izdanja nakladnika Naša djeca.

Na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije emitirat će se tri specijalne emisije o temi apokalipse. U tim emisijama će sudjelovati filozof Srećko Horvat, meteorologinja i klimatologinja Lidija Srnec i Robert Mikac, profesor na Fakultetu političkih znanosti. Također, cijeli će tjedan na HRT-u biti posvećen knjizi s premijernim prikazivanjem dokumentarca o Antunu Šoljanu. I to filmskim maratonom o apokalipsi i drugim prigodnim sadržajima. Više informacija o ovoj manifestaciji doznajte na mrežnim stranicama na adresi nocknjige.hr.

Tagged