glembajevi, još jedna legenda 2019

Dvostruki Glembajevi u izvedbi Eurokaza i makedonskog Vojdan Černodrinski teatra

Nakon pet uzastopnih rasprodanih izvedbi Glembajevih u KIC-u za koje se iz dana u dan tražila ulaznica više, zagrebački Eurokaz pod redateljskom palicom kontroverznog Branka Brezovca, ponovno je, nakon Rijeke, Zagreba i Makedonije, na svjetlo kazališnih dasaka postavio još jedan u nizu jedinstvenih projekata sa zajedničkim nazivnikom – Glembajevi, kao dozreo plod redateljeve dugogodišnje, gotovo opsesivne, zanimacije za tu slavnu Krležinu dramu, za koju opetovano nudi nova i drukčija čitanja.

Ovaj je put, nakon što je na dalekom sjeveru Makedonije u Prilepu uprizorio Glembajeve s jednim od vodećih profesionalnih makedonskih ansambala, Teatrom Vojdan Černodrinski, koji su stekli međunarodni ugled i požnjali pregršt festivalskih nagrada, njihov ansambl pozvao u Zagreb i udružio s Eurokazovim te iznjedrio novu, jedinstvenu kazališnu inačicu nazvanu Glembajevi, još jedna legenda, tzv. Glembajeve na kvadrat, u kojem ravnopravno sudjeluju glumačke ekipe oba ansambla.

Predstava Glembajevi, još jedna legenda spaja zagrebački i prilepski ansambl, koji će zajedno ostvariti fantazmagoričnu verziju Krležine drame koja će se tako približiti pa i uklopiti u korpus njegovih Legendi, a izvedbe su zakazane za 19., 20. i 21. studenog 2019. godine s početkom u 20 sati, i to na nesvakidašnjoj kazališnoj pozornici, prostoru bivše tvornice, a danas popularnoj umjetničkoj sceni nezavisne kulture, Pogonu Jedinstvo na obali rijeke Save.

Ispreplitanje živih likova i njihovih aveti Krležine drame, u radikalno paralelnom mizanscenu i paralelnom dekoru, krenut će prema osvještavanju onih ingenioznih pukotina, koje, po Ubersfeldovoj, odlikuju svaku veliku dramu, a čiju nelogičnost pisac suvereno prikriva abdukcijom ritma i očišta. Tim ispreplitanjem trebala bi zabljesnuti mogućnost mutnih odnosa likova koje Krležina drama ne dohvaća, ali ih milostivo nudi na uviđaj.

Prodaja ulaznica po cijeni od 100 kuna te 50 za studente je u tijeku, a rezervirati se mogu na mail eurokaz.office@gmail.com.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - -

1 thought on “Dvostruki Glembajevi u izvedbi Eurokaza i makedonskog Vojdan Černodrinski teatra

Comments are closed.