projekt ilica: q art - sve boje ilice / britanski trg, zagreb / foto: juraj vuglač / 2021.

Projekt Ilica: Q’ART kulturnim programom “oživio” sve boje Britanskog trga

Prvi dan jesenskog izdanja manifestacije Projekt Ilica: Q’ART – Sve boje Ilice, u ponedjeljak, 13. rujna 2021. godine oživio je Britanski trg. Popularni Britanac preplavila šarolikost nakita, torbi, odjeće i drugih modnih dodataka. A amosferu je “podgrijala” programska i glazbena shema Radija 808 i benda Mangroove.

Kreativci će od ponedjeljka do subote na Britanskom trgu imati mogućnost predstaviti svoje rukotvorine, radove i proizvode. Svaki dan donosi novu temu za izlagače, a ilička publika kao i do sada podupire lokalne obrte i samu umjetnost u zajednici. Nedjeljom se zatvara promet na Ilici koja će ponovno pružiti nesvakidašnju priliku za ispijanje kave na tračnicama. Ali i uživanje u raznolikoj kulturno-umjetničkoj ponudi izlagača i fantastičnoj glazbenoj atmosferi.

Početak tjedna označio je i početak “prijeko potrebne terapije Zagreba umjetnošću koja je započela na Britanskom trgu“. A samo otvorenje Projekta Ilica: Q’ART odvijalo se uz potporu velikog broja posjetitelja, među kojima je bila i zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec.

Projekt Ilica: Q’ART uz podršku grada Zagreba vraća kulturu i umjetnost građanima

“Revitalizira ulice i postavlja pitanje – budući da živimo u gradu, jesmo li uistinu svi dio grada? Projektom Ilica: Q’ART istovremeno se njeguje i dijeli autentični duh zagrebačkog Britanca. On je postao centralno mjesto kulture, interakcije, dogovora, razumijevanja i urbanog života”, rekla je Danijela Dolenec.

“Dvije stvari su nam bitne u Projektu Ilica: Q’ART. S jedne strane želimo probuditi svijest o ekosustavu Zagreba. To je grad koji živi s prirodom, sa Medvednicom… Mi moramo taj dio osvijestiti i razmišljati o održivoj budućnosti. S druge strane želimo osvijestiti koliko zapravo Zagreb ima svjetskih umjetnika. A njih je velika većina radila upravo na Ilici i zato sam Projekt Ilica u ovih tjedan dana stvara svjesni ekosustav. Ojačava mikroekonomiju grada i život u njemu”, rekao je Aleksandar Battista Ilić.

Razvoj kreativnih potencijala gradske sredine jedan je od načina stvaranja uvjeta za ekonomski razvoj

A on će potaknuti društveno osjetljivu i inkluzivnu urbanu regeneraciju te razvoj umjetnosti i kulture dostupne svim građanima. Projekt Ilica: Q’ART aktivacijom zajednice potiče participativnost u procesima odlučivanja o kulturi i uporabi prostora u javnom i gradskom vlasništvu. Zajednicu poziva na sudjelovanje u kojem se njeguju priroda, grad i njegovi stanovnici, pogotovo u kriznim vremenima.

Od 9. do 30. rujna 2021. godine, u suradnji s produkcijskim partnerom Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, pripremljeno je i posebno izdanje Galerije Ilica, kao integralnog djela Projekta Ilica: Q’ART. Izdanje se promovira kroz izložbu-akciju pod nazivom Društveni procesi kustosa Aleksandra Battiste Ilića. U izložbu će biti uključeni najeminentniji hrvatski umjetnici, a izložba će se protezati od Jelačićevog trga do Britanca.

Projekt Ilica: Q’ART obilježio je početak održavanja dugoočekivane Artupunkture. To je inicijativa i projekta sinteze raznih umjetničkih događanja u gradu Zagrebu kojeg organizira Turistička zajednica grada Zagreba. Organizatori “Projekta Ilica: Q’ART” su Ivana Nikolić Popović i Aleksandar Battista Ilić. Oni predstavljaju Umjetničku organizaciju IMAGINE, platforme koja jesenskim izdanjem Projekta ponovno budi umjetnost u zajednici te šalje poruku MI GRAĐANI SMO GRAD. A organizatori se zahvaljuju stanovnicima Ilice, kafićima i trgovinama na suradnji i susretljivosti, bez kojih realizacija ne bi bila moguća. Više o projektu doznajte na mrežnim stranicama na adresi projektilica.com.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - - - -