muzička akademija zagreb /trg republike hrvatske, zagreb / siječanj 2016.

Koncert tradicijskih božićnih napjeva: “Ki kolendi darova, Bog mu svaku sriću da” u dvorani Blagoje Bersa

Posebnost ovoga koncerta leži u tome što zaobilazi očekivani ustaljeni božićni zvukolik te donosi heterogenost različitih vrsta napjeva i pjevanja regija diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Priča o Božiću bit će opjevana kroz 24 pjesme – po jedna za svaki prozor adventskog kalendara. Svaki od tih prozora nudi pogled u jedinstvene krajeve, različite po svojim glazbeno – stilskim obilježjima i jezičnim idiomima.

Koncert “Ki kolendi darova, Bog mu svaku sriću da” održat će se u srijedu, 18. prosinca 2019. godine u 19.30 sati u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa.


Tradicijske božićne napjeve izvest će ansambl Harmonija disonance koji se ovim koncertom u sklopu ciklusa Vivat academia vraća na mjesto i u vrijeme iz kojega je potekao. Prije točno tri godine tadašnje su studentice, članice radionice tradicijskih pjevanja etnomuzikologa Mojce Piškor i Joška Ćalete, božićnim koncertom ostvarile prvi nastup.

Nisu ni slutile da će se naknadno formirati u ansambl koji će iza sebe imati više hvaljenih cjelovečernjih koncerata, nastupe na renomiranim hrvatskim koncertnim podijima, nosače zvuka i, prvenstveno, brojne plodonosne susrete s vrsnim poznavateljima tradicijskih pjevanja.

Obogaćene raznolikim nastupima i suradnjama vraćaju se među dragu publiku birajući i ovoga puta izvrsne goste. Pučki pivači KBF-a osnovani su 2018. godine pri Katoličko – bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a od osnutka ih vodi Joško Ćaleta. Ansambl tradicijske glazbe MUZA proizašao je iz istoimenog kolegija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a u fokusu mu je upoznavanje specifičnih repertoara, stilova i načina izvođenja tradicijske glazbe s područja Hrvatske i šire.

Tagged