zagrebački kvartet saksofona | kd lisinski zagreb | 2019.

Zagrebački kvartet saksofona povodom 30. obljetnice osnutka održava svečani koncert u dvorani Blagoje Bersa u ponedjeljak, 16. prosinca 2019. godine

Zagrebački kvartet saksofona čiji su članovi Dragan Sremec, Goran Merčep, Saša Nestorović i Matjaž Drevenšek djeluje u istom sastavu već punih trideset godina. Podsjetimo, četiri glazbenika okupila su se 1989. godine kao diplomanti Muzičke akademije u Zagrebu iz klase profesora Josipa Nochte, a nakon prvog nastupa u prosincu iste godine, uslijedila je za kvartet izuzetno uspješna karijera. A tijekom nje je ovaj glazbeni sastav nastupao diljem svijeta i u eminentnim koncertnim dvoranama. Također, nastupali su uz brojne poznate orkestre i pod ravnanjem vodećih svjetskih dirigenata.

Obilježavanje 30. obljetnice zajedničkog muziciranja prigoda je da se publika prisjeti triju bogatih desetljeća u kojima su četvorica glazbenika ne samo ostvarivala vlastite glazbeničke putove i afirmirala osobne umjetničke potencijale, već i odigrala važnu ulogu promocije saksofona prvenstveno u hrvatskoj glazbenoj kulturi.

Jedan od dokaza promocije i afirmiranja hrvatske saksofonističke scene bilo je održavanje 18. Svjetskog kongresa saksofonista u Zagrebu 2018. godine kojeg je organizirala Muzička akademija, s velikim angažmanom tadašnjeg prodekana Dragana Sremca i njegovih kolega profesora saksofona. A na tom eminentnom skupu najboljih svjetskih saksofonista okupilo se oko 1900 sudionika. Održano je čak 450 različitih koncerata, predavanja i radionica. A izvedeno je više od 250 novih skladbi u koncertnim dvoranama, trgovima i ulicama diljem Zagreba.

Zagrebački kvartet saksofona obljetnički koncert održava u 16. prosinca 2019. godine u dvorani Bersa!

Među brojnim sudionicima 18. Svjetskog kongresa saksofonista bili su i gosti ovog obljetničkog koncerta. Točnije, Claude Delangle, renomirani francuski saksofonist koji je u Zagrebu prvi put gostovao još 1981. godine te slovenski Klavirski duo Bojan Gorišek i Milko Lazar, koji sa Zagrebačkim kvartetom saksofona intenzivno surađuje od 2018. godine. Više o ovom glasovitom Zagrebačkom kvartetu saksofona doznajte na Wikipediji.

Podsjetimo, slavljenički koncert će se održati u ponedjeljak, 16. prosinca 2019. godine, s početkom u 19.30 sati, u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa. Cijena ulaznice iznosi 30, a za učenike, studente i umirovljenike 20 kuna. A na koncertu ćete moći čuti sljedeće skladbe:

 • Tomislav Uhlik: Šareni izlog
 • Johann Sebastian Bach: Koncert za obou d’amore, BWV 1055R
  – transkripcija Saša Nestorović – solist Claude Delangle
 • Florent Schmitt: Quatuor pour saxophones en quatre parties, op. 102
 • Viktorija Čop: Zaustavljena sjećanja
 • Dubravko Detoni: Zaboravljene muzike
 • Philip Glass: Koncert za kvartet saksofona i orkestar
  – za kvartet saksofona i dva klavira obradio Milko Lazar
  – sudjeluje Klavirski duo Bojan Gorišek i Milko Lazar

VIDEO: Kenneth Tse & Zagreb Saxophone Quartet

Tagged