advent u etnografskom muzeju 2023

Advent u Etnografskom muzeju 2023 | Raznovrstan i zabavan program održava se od 2 do 23. prosinca 2023. godine

Etnografski muzej u Zagrebu je za ove zimsko-blagdanske dane pripremio manifestaciju Advent u Etnografskom muzeju 2023. Tako ćete tijekom prosinca u prostorima ovog zagrebačkog muzeja moći pronaći bogat i raznolik program. Od izložbe Manuele Pauk naziva “Slatki svetci” pa sve do adventsko-božićnih koncerata i radionica, kojima vam se žele obogatiti i uljepšati blagdanski dani. Dođite u Etnografski muzej i iskusite advent i Božić na jedan osobit način!

Advent u Etnografskom muzeju u Zagrebu – pregled događanja

Izradi dar od vune | subota, 2. prosinca od 11 do 12:30 sati

Pravo je vrijeme da počnemo razmišljati o božićnim darovima, a nema ljepšega od dara koji je napravljen vlastitim rukama. Pridružite nam se u radionici filcanja na kojoj ćete, osim učenja nove tehnike pod vodstvom Anamarije Marčinko, napraviti dar za dragu osobu. Radionica je namijenjena starijima od 7 godina.

Adventski koncert Zagrebačkih solista | nedjelja, 3. prosinca u 12 sati

Zagrebački solisti, najrenomiraniji hrvatski komorni ansambl, izvest će blagdanski program koji publika dobro poznaje s adventskih i novogodišnjih koncerata. Tako ćete moći čuti od virtuoznih valcera, koračnica i polki do nezaobilaznih hrvatskih i međunarodnih božićnih pjesama. Ove, 2023. godine, po prvi puta nastupaju i u Etnografskome muzeju. Ulaz na koncert je slobodan.

Otvorenje izložbe Manuele Pauk “Slatki svetci” | srijeda, 6. prosinca u 18 sati

Izložba akademske kiparice Manuele Pauk naziva Slatki svetci dio je velikoga izložbenog projekta Etnografskoga muzeja Intimni prostori svakodnevice. Polazišna je točka ove izložbe oblik čokoladnog Svetog Nikole koji se prodaje kao slatkiš u doba Adventa. Pod utjecajem suvremene potrošačke kulture i konzumerizma, Sveti Nikola postao je najpopularniji svetac. Kroz popartističku reinterpretaciju autorica želi imaginirati i ostale žitelje kršćanskih nebesa kao čokoladice i kekse. Kroz suvremeni oblik inspiriran čokoladnom figurom rekonstruirat će tradicionalne priče o svecima. Izložba Manuele Pauk ostaje otvorena do nedjelje, 14. siječnja 2024. godine. Više o izložbi Slatki Svetci možete pročitati ovdje.

Daruj (si) nakit | četvrtak, 7. prosinca od 16 do 18 sati

Pod vodstvom Jadranke Bagladi i ovaj put izrađivat ćemo nakit inspiriran tradicijskim, savršen za dar dragoj osobi (ili samoj sebi). Radionica je namijenjena starijima od petnaest godina.

Posadi dar | subota, 9. prosinca od 11 do 12:30 sati

Na ovoj će radionici najmlađi posjetitelji izrađivati zemljane bombice sa sjemenkama rogača. Kroz izradu bombica djeca će naučiti koja je funkcija ploda biljke u prirodi, kako se odvaja sjeme od mahune te kako zasaditi biljku. Bombice sa sjemenkama, kao i listić s uputama za odrasle, djeca će ponijeti kući kao dar svojim najbližima. Radionica je namijenjena djeci starijoj od sedam godina.

Koncert Petrinjskih Betlemaša i Folklornog ansambla Petrinjčica | subota, 9. prosinca od 18 sati

Nastup Petrinjskih Betlemaša i Folklornog ansambla Petrinjčica koji će predstaviti lokalne običaje ophoda u adventu karakterističnog za Petrinju, kao i glazbenu tradiciju adventsko-božićnog ciklusa iz petrinjskog kraja.

Adventski koncert Zagrebačkih solista | srijeda, 13. prosinca u 19 sati

Zagrebački solisti, najrenomiraniji hrvatski komorni ansambl, izvest će blagdanski program koji publika dobro poznaje s adventskih i novogodišnjih koncerata – od virtuoznih valcera, koračnica i polki do nezaobilaznih hrvatskih i međunarodnih božićnih pjesama. Ove godine prvi put nastupaju i u Etnografskome muzeju. Ulaz na koncert je slobodan uz obveznu prijavu na press@zagrebacki-solisti.com.

Ritualna šalica I | četvrtak, 14. prosinca od 17 do 18:30 sati

Mali svakodnevni rituali prisutni u suvremenim životima često uključuju šalicu toplog napitka pa je zbog toga ova radionica posvećena izradi upravo šalica, a vodi ju akademska kiparica Manuela Pauk. U ovome božićnom daru moći ćete uživati cijelu godinu. Radionica se zbog zahtjevnosti procesa odvija u dva termina – 14. i 21. prosinca, a namijenjena je starijima od deset godina.

Filcanje božićnih kuglica | subota, 16. prosinca od 11 do 12:30 sati

Sada je vrijeme za razmišljanje o božićnim dekoracijama. Ako želite osvježiti izgled svog drvca novim ukrasima ili napraviti personaliziranu kuglicu za dar, ova je radionica pravo mjesto za vas. Od raznobojne vune tehnikom suhog filcanja posebnom iglicom izradit ćemo prava mala umjetnička djela. Radionica je namijenjena svima starijima od deset godina, a mlađa djeca mogu sudjelovati isključivo uz roditeljsku pratnju.

Koncert “Na salašu kraj Betlema” | srijeda, 20. prosinca u 18 sati

Koncert Na salašu kraj Betlema izvodi koncertno-tamburaški orkestar Folklornog ansambla Zagreb – Markovac. Ovaj orkestar njeguje tamburašku glazbu kao dio kulturnog identiteta hrvatske tradicijske glazbe. Njihov bogat i raznovrstan repertoar sastoji se i od pučkih adventsko-božićnih pjesama iz različitih krajeva Hrvatske koje će izvesti u Etnografskome muzeju.

Ritualna šalica II | četvrtak, 21. prosinca od 17 do 18:30 sati

Mali svakodnevni rituali prisutni u suvremenim životima često uključuju šalicu toplog napitka pa je zbog toga ova radionica posvećena izradi upravo šalica, a vodi ju akademska kiparica Manuela Pauk. U ovome božićnom daru moći ćete uživati cijelu godinu. Radionica se zbog zahtjevnosti procesa odvija u dva termina – 14. i 21. prosinca, a namijenjena je starijima od 10 godina.

Zamotaj me, omotaj me | subota, 23. prosinca od 11 do 14 sati

Nabavili ste darove, ali niste ih još umotali? Dođite na radionicu na kojoj ćete imati priliku sami ukrasiti svoj papir za zamatanje i ukrasne vrećice za darove. Raznim tehnikama ukrašavat ćemo naizgled običan papir i pretvoriti ga u detalj koji svaki dar čini još posebnijim. Radionica je namijenjena svima starijima od sedam godina. I što još drugo reći nego dođite na Advent u Etnografskom muzeju 2023! Sve dodatne informacije doznajte na mrežnim stranicama muzeja na adresi emz.hr.

Tagged