china national space administration - logo 2020

Tianwen-1 – Kina do kraja 2020. godine šalju automatsku sondu na Mars

Kineska svemirska agencija (China National Space Administration – CNSA) je objavila ime svoje misije na Mars koja će početi ove godine – Tianwen-1. Cilj misija Tianwen-1 je lansirati automatsku sondu do Marsa te (u istoj misiji) obaviti orbitiranje, slijetanje i istraživanje. Kineska nacionalna svemirska administracija je iskoristila kineski Dan svemira za objavu ove vijesti te kao “priliku za ujedinjenje zemlje” te da Kinezi “još jednom pogledaju prema nebu”. Ime misije Tianwen potiče iz tradicionalne kineske pjesme koju je prije 2.000 godina napisao Qu Youan, jedan od najvećih kineskih pjesnika, a koja postavlja pitanja o nebu, zvijezdama, prirodnim fenomenima i mitovima. Također, sve buduće kineske misije istraživanja planeta Marsa će nositi ime Tianwen.

Kina je treća zemlja na svijetu koja je poslala čovjeka u svemir (pomoću vlastite raketne tehnologije) 2003. godine. Njeni svemirsko – tehnološki korijeni sežu do kraja 1950-ih, kada je Kina započela program balističkih raketa kao odgovor na Američke (i kasnije Sovjetske) prijetnje.

Da dodamo, Dan svemira se u Kini obilježava 24. travnja od 2016. godine i predstavlja proslavu uspješnog lansiranja kineskog prvog satelita naziva Dong Fang Hong 1 1970. godine.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged