žičara sljeme - gračansko dolje, zagreb - siječanj 2020.

Otvorena je Žičara Sljeme – za samo 22 minute dođite na vrh Medvednice!

Otvorena je Žičara Sljeme! Simboličnim pritiskom na crveni gumb zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na polaznoj postaji u Gračanskom Dolju svečano ju je pustio u promet. Nova žičara Sljeme je koštala 537 milijuna kuna, a radovi su, osim izgradnje nove žičare, uključivali i uklanjanje stare žičare, rekonstrukciju dijela Gračanske ceste i rekonstrukciju pruge tramvajske pruge od Mihaljevca do Dolja.


“Ironija sudbine odlučila je da upravo ja otvorim žičaru. U zadnjih osam mjeseci uložili smo puno truda kako bi je uspjeli otvoriti. Ona je već bila izgrađena i bilo kakva alternativa, osim da se završi, nije bila opcija. Puno toga lošeg jr rečeno o njoj. Ali ja bih da se od danas okrenemo budućnosti i da vidimo na koji ju način možemo što više iskoristiti. Vjerujem da će se brojni građani koji će koristiti ovu žičaru uvjeriti da je vožnja i sigurna i udobna”, rekao je Tomislav Tomašević.

Nova Žičara Sljeme ima 84 kabine s kapacitetom od 10 ljudi po kabini

Nova Žičara Sljeme preko Brestovca, gdje se nalazi međupostaja, povezuje Gračansko dolje s vrhom Sljemena. Zračna trasa Žičare duga je nešto više od pet kilometara i putnicima nudi impresivan pogled na Zagreb i njegovu okolicu. Maksimalna brzina iznosi 6 metara u sekundi, što bi značilo da se putnici do Vidikovca mogli prevesti za nešto više od 16 minuta. No, brzina je malo smanjena pa vožnja do vrha pri putničkoj brzini od 4 m/s traje oko 22 minute. Žičara će biti otvorena radnim danom od 9 do 17 te vikendom od 8 do 18 sati.

Žičara ima maksimalni kapacitet 1500 putnika po satu, koji se prevoze u 84 udobne i suvremeno opremljene kabine s po deset sjedećih mjesta. Žičaru pogone dva elektromotora, a svaki ima snagu od 600 kW, a tu je i pomoćni diesel motor od 229 kw. Visinska razlika između donje i gornje postaje je 754 metra. Visine stupova kojih na 29 stupnih mjesta ima 34 je od 6,05 do čak 43,51 metra, ovisno o konfiguraciji terena. Trasa nove žičare je osvijetljena, pokrivena video nadzorom i audio sustavom. Širina koridora je 16 metara, najveći razmak od tla je 59 metara, dok je debljina transportnog užeta 54 milimetra.

Kako doći do žičare javnim prijevozom ZET-a

Donja postaja žičare nalazi se neposredno uz okretište tramvaja linije 15 (Mihaljevac – Gračansko dolje) u Gračanskom dolju. Također, u zoni žičare se nalaze i autobusna stajališta koja koriste autobusne linije 140 (Mihaljevac – Sljeme), 227 (Svetice – Gornji Bukovac – Gračansko dolje) i 233 (Mihaljevac – Markuševec). U dvije podzemne etaže donje postaje smještena je javna garaža s više od 200 parkirališnih mjesta. U prizemlju objekta smješteni su šalteri za prodaju karata i sanitarni čvor te pristup zoni ukrcaja u gondole. Na prvom katu se nalazi spremište kabina i prostor za njihovo održavanje.

Puštanjem Žičare Sljeme u rad rasterećuje se postojeća prometna infrastruktura na Sljemenu, a vrh planine Medvednice bit će dostupniji građanima. Izgradnjom nove žičare građani Zagreba i svi posjetitelji dobit će važan objekt koji će služiti daljnjem razvoju turističkih, sportskih i rekreacijskih potencijala Sljemena, a njome će se svakako pridonijeti i ekološkoj zaštiti zagrebačke gore Medvednice.

Cijene karata za vožnju Žičarom

Radno vrijeme prodavaonice karata u donjoj postaji Gračansko dolje je radnim danom od 9 do 16.30, a subotom i nedjeljom od 8 do 17.30 sati. Radno vrijeme na gornjoj postaji Sljeme je radnim danom od 9 do 17, a subotom i nedjeljom od 8 do 18 sati. Dodajmo da djeca do 15 godina i osobe s invaliditetom voze se besplatno. Više informacija doznajte na mrežnim stranicama ZET-a na adresi zet.hr.

Odrasle osobe:
– jednosmjerna karta: 30 kuna
– povratna karta: 50 kuna

Osobe starije od 65 godina:
– jednosmjerna karta: 20 kuna
– povratna karta: 30 kuna

Mladi od 15 do 24 godine:
– jednosmjerna karta: 30 kuna
– povratna karta: 50 kuna

Tagged