queer zagreb 2022

Queer Zagreb – 20 godina umjetnosti, aktivizma i ljubavi – serija radova Denisa Butorca

Serija vizuala za ožujak i travanj 20. Queer Zagreb sezone, u okviru Dominovog programa podrške mladim vizualnim umjetnicima, nastala je u suradnji s nagrađivanim fotografom Denisom Butorcem. Podsjetimo, radovi na temu queer identiteta u Hrvatskoj tijekom cijele godine krasit će jumbo plakat na Savskoj cesti kod Krivog puta.

“Osobni stil pojedinca naizgled je banalan motiv. No, on može biti izvor nerazumijevanja ako odstupa od društvenih normi. Ovom serijom portreta prikazujem osobe čiji se queer identitet na fotografijama manifestira primarno vizualno – odjećom, šminkom, pozom i frizurom. Smještajući subjekte koji nisu modeli u okruženje studijskih uvjeta, reproduciram postupke modne fotografije s ciljem normiranja naglašene estetike. Autorsko iskustvo kao modnog fotografa crpim iz osobnog položaja drugosti te stalnog sukoba s predrasudama konzervativne okoline”, rekao je Denis Butorac.

Queer Zagreb predstavlja radove Denisa Butorca

Denis Butorac u ovoj seriji radova fokus stavlja na autentičnost queer pojedinca koja je često meta osude okoline. Njegovi radovi pozivaju na spoznavanje i prihvaćanje onoga što odstupa od onoga na što smo navikli. Diplomirao je na Katedri za Fotografiju pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Osim Dekanove i dviju Rektorovih nagrada, dobitnik je novčane potpore i nagrade Marina Viculin koja se dodjeljuje kao priznanje za rad umjetnika s izvanrednim postignućima u području hrvatske fotografije.

Prvom samostalnom izložbom Homesick predstavio se 2018. godine u okviru 10. izdanja međunarodnog festivala fotografije Organ Vida. Izlagao je na nekoliko samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. U svom umjetničkom radu, fotografiju koristi kao medij kojim najčešće istražuje teme poput identiteta, obitelji i tradicije. Tako gradi vlastite narativne serije u kojima spaja dokumentarni i konceptualni rad. O Denisu više doznajte na njegovim mrežnim stranicama na adresi denisbutorac.com. A više o Queer Zagreb sezoni 2022. provjerite na adresi thisisadominoproject.org.

Tagged