rijeka sava - cvjetno naselje, zagreb - svibanj 2013.

Projekt “Nepoznata rijeka – život Save uzvodno i nizvodno od Zagreba”

Projekt Športske gimnazije Zagreb “Nepoznata rijeka – život Save uzvodno i nizvodno od Zagreba” jedan je od deset projekata, jedini s područja Grada Zagreba, prihvaćen za financiranje na natječaju za male financijske potpore “UČENIČKE AKCIJE PROTIV KLIMATSKIH PROMJENA”.


Ravnatelj Športske gimnazije Stipe Perišić i projektni tim predstavili su ciljeve, aktivnosti i planirane rezultate projekta. Nositelj projekta je Športska gimnazija Zagreb, a partner na projektu Brodsko – ekološko društvo (BED). Trajanje projekta bit će od 5. veljače do 30. lipnja 2020. godine.

Planirane su brojne aktivnosti od kojih izdvajamo predstavljanje projekta povodom Međunarodnog dana močvarnih staništa, predavanje i radionica na temu klimatskih promjena (zaštita okoliša i bioraznolikost), obilježavanje Svjetskog dana voda (suradnja sa sektorom upravljanja vodama, sektorom zaštite prirode i udrugama civilnog društva), terenska nastava Rijeka Sava – dio europske ekološke mreže i potencijali za održivi razvoj, anketiranje ciljnih skupina, izrada medijskih promidžbenih sadržaja i poruka zagovaranja te obilježavanje Dana rijeke Save (javna kampanja, javna tribina i predstavljanje rezultata projekta).

U sklopu predstavljanja Projekta, obilježen je i Međunarodni dan vlažnih (močvarnih) staništa prezentacijom učenika prvog razreda Olivera Bikića i postavom prigodnog panoa.

Predstavnik Sektora za prirodu Ministarstva zaštite okoliša Neven Trenc istaknuo je važnost i vrijednost rijeke Save. Viša stručna suradnica Ivana Matišić iz Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba pohvalila je aktivnosti projekta te istaknula pozitivan primjer Športske gimnazije u uključivanje u učeničke akcije. Zamjenik sekretara za zaštitu voda i vodnog ekosistema Savske komisije Samo Grošelj upoznao je učenike Športske gimnazije i uzvanike s radom Savske komisije i Parlamentom mladih sliva rijeke Save te pozvao na suradnju.

Nepoznata rijeka – život Save uzvodno i nizvodno od Zagreba dio je šireg projekta Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu – Projekt predsjedanja EU 2019. – 2021. kroz koji Platforma za međugrađansku solidarnost CROSOL i Zaklada SOLIDARNA potiču škole, učeničke domove i školske klubove u njihovom snažnijem javnom djelovanju tijekom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine.

Učenici Športske gimnazije – mladi sportaši, uz sportske uspjehe, važan su ambasador naše domovine Republike Hrvatske i na području očuvanja okoliša, prirodne baštine i zdravog života.

Svečanom predstavljanju projekta Nepoznata rijeka – život Save uzvodno i nizvodno od Zagreba koje je održano 7. veljače 2020. godine u Športskoj gimnaziji nazočili su predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba i Međunarodne komisije za sliv rijeke Save (Savska komisija).


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged