balerina / balet orašar / ukrainian classical ballet / zagreb 2019

Osim Zagreba, balet “Orašar” osvaja Zadar i Dubrovnik te obara rekorde

Orašar je, očito, tema neiscrpnih inspiracija u raznim oblicima umjetnosti, a sve imaju velik broj obožavatelja. Priča je to, koja u blagdansko vrijeme već dugi niz godina iznova osvaja srca publike, bilo da se radi o predstavi, crtiću, filmu ili baletu. No, ipak, balet na temu Orašara izaziva malo veći interes od svih drugih, kako u cijelome svijetu, tako i u Hrvatskoj. Zagreb je tako ove godine dobio jedinstvenu priliku ugostiti prestižnu trupu Ukrainian Classical Balleta, čija izvedba baleta Orašar jednostavno ostavlja bez daha. Publika je brzo prepoznala posebnost ovog gostovanja, koje će se dogoditi 15., 16. i 17. prosinca 2019. godine u KD Vatroslava Lisinskog, jer su sva tri termina, sasvim potiho i bez puno pompe – rasprodani.

Za Zagreb je dodan još jedan termin za datum 15. prosinca, koji se također rasprodao, čime je Orašar Ukarinian Classical Balleta prodao ukupno više od 6 tisuća ulaznica! Nikada u povijesti grada niti jedna predstava nije u samo par dana uspjela okupiti toliki broj posjetitelja, pogotovo kada je riječ o baletu, a osim zagrebačke publike, svoju priliku za vidjeti Orašara, u izvedbi ovih vrhunskih baletana, dobili su i Zadar te Dubrovnik!

Tako će se u srijedu, 11. prosinca, Ilirijin Arsenal u Zadru pretvoriti u kazalište koji će prožeti duh i čarolija Božića, a dan ranije, 10. prosinca, Orašar Ukrainian Classical Balleta stiže u Dubrovnik u dvoranu Gospino polje, čime počinje turneja Ukrainian Classical Ballet plesne skupine u Hrvatskoj. Sve tri dvorane bit će posebno prilagođene baletnom spektaklu te atmosferi kazališta, a fantastičan ples uz nadahnuta, živa i raskošna scenografska i redateljska rješenja, zanimljive dekoracije, zapanjujuće kostime i uzbudljive video-projekcije čine ovu interpretaciju Orašara onom koja se nikako ne propušta.

Spajanjem triju gradova, u organizaciji ARTentainmenta, stvorila se baletna turneja kojom Ukrainian Classical Ballet ruši rekorde. Publika u Dubrovniku, Zadru i Zagrebu dobila je iznimnu priliku pogledati raskošnu božićnu bajku, koju izvode vrhunski umjetnici Ukrajine, dobitnici brojnih baletnih nagrada i priznanja.

Kao dokaz velikog međunarodnog iskustva trupe Ukrainian Classical Ballet stoji činjenica da godišnje imaju preko 300 baletnih predstava, a samo u 2018. imali su preko 70 izvedbi Orašara.

Nakon izvedbi diljem svijeta, Lisinski u Zagrebu, Ilirijin Arsenal u Zadru te dvorana Gospino polje u Dubrovniku, svojim građanima donose božićnu baletnu bajku o djevojčici Marie i drvenom lutku, koji će ih odvesti na putovanje kroz maštu i snove, a koju će pamtiti zauvijek.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - -

2 thoughts on “Osim Zagreba, balet “Orašar” osvaja Zadar i Dubrovnik te obara rekorde

Comments are closed.