miljenko prohaska 2020

Miljenko Prohaska, skladatelj, aranžer i dirigent zvijezda je dokumentarnog filma “A Porina dobiva…”

Serijal “A Porina dobiva…” ide dalje. U nedjelju, 4. listopada 2020. godine u 20 sati na Prvom programu Hrvatske televizije zvijezda dokumentarnog filma je skladatelj, aranžer, dirigent i dobitnik Porina za životno djelo – Miljenko Prohaska. Violinu je kao dječak zvao “biolina”, došla mu je u ruke kad je imao osam godina i time dobio priliku ostvariti svoje dječačke snove o tome da postane violinist. To nisu bili jedini snovi ovog poznatog hrvatskog skladatelja. Želio je biti i svećenik, agronom, a čak i detektiv. Ovo su samo neke od zanimljivosti karaktera koje je u sebi čuvao Miljenko Prohaska…


Kroz dokumentarni film imat ćemo priliku saznati jako puno detalja iz njegovog života koje iznose, između ostalih i njegova kći Miljenka Prohaska Kragović, glazbeni novinar Davor Hrvoj, ali i njegova unuka Darka Kragović.

U dokumentarcu možemo vidjeti i neke stare Prohaskine snimke, ali i čuti kako je Gabi Novak istovremeno upoznala upravo Miljenka Prohasku i Arsena Dedića, kako su najpoznatiji svjetski jazz ansambli izvodili njegova djela u kalifornijskom Montereyu 1967. te kako je napravio aranžman za prvu hrvatsku rock operu Gubec-beg.


PROČITAJTE VIŠE:


Serijal A Porina dobiva… krenuo je s prikazivanjem 27. rujna 2020. godine kada smo mogli barem pokušati doživjeti unutarnji svijet Vice Vukova. Isto to pokušat ćemo i ovu nedjelju saznajući detalje, pregledavajući stare fotografije i slušajući sudionike Prohaskinog bogatog života. Dokumentarnih filmova u serijalu je ukupno 12, a osim onih o Vici i Prohaski, snimljeni su i filmovi o ovim umjetnicima: Arsen Dedić, Boško Petrović, Dino Dvornik, Dunja Vejzović, Đorđe Novković, Ivo Robić, Kvartet 4M, Oliver Dragojević, Ruža Pospiš Baldani i Zdenko Runjić.

Autorski tim dokumentarnog filma koji će se prikazati u nedjelju, 4. listopada 2020. godine u 20 sati na HTV1 čine scenarist i redatelj Toni Volarić, snimatelji Vjeran Hrpka i Domagoj Lozina i tonski snimatelj Silvio Mojaš. Producent je Davor Drezga (Unison Pro d.o.o.), urednica Lejdi Oreb (HTV).


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged